Як вибрати коптильню?

Коптильнею називають спеціальний пристрій, що використовується для теплової обробки м'ясних, рибних і інших харчових продуктів. У більшості випадків це прямокутна або циліндричної форми ємність, в якій є сітка або деко для викладки продуктів і піддон для виплавленого жиру. Щоб продукти, що пройшли подібну обробку, виходили смачними і корисними, а сам процес копчення здійснювався без особливих труднощів, дуже важливо підібрати такий пристрій правильно.

Види коптилен

Всі коптильні можна розділити на кілька видів залежно від деяких основних характеристик.

За технологією роботи:

  • гарячого копчення − здійснюють обробку гарячим димом (тривалість такої обробки може становити від 40 хвилин до декількох годин);
  • полухолодного копчення − функціонують з використанням температурного режиму від 30°C до 80°C;
  • холодного копчення − здійснюють обробку продуктів димом, температура якого становить 15-25°C.

По виду палива:

  • вугільні − мають елементарне пристрій (нагадують компактного розміру ящик, всередині якого розміщено піднос з тріскою і піддон для жиру, а посередині поміщають решітки з продуктами);

  • газові − в якості джерела тепла використовуються камені вулканічного походження, їх розігрівали газовим пальником (є горизонтальні і вертикальні моделі);

  • електричні − компактні пристрої, які можна застосовувати на кухні, балконі або навіть в кімнаті (пильну увагу людини під час обробки продуктів подібним чином не потрібен, оскільки процес здійснюється за заданою програмою).

Довідка! Максимально якісно процес копчення продуктів виконується у вугільних приладах.

По призначенню:

  • професійні − мають великі габарити і характеризуються підвищеною продуктивністю;

  • побутові − досить популярні пристрої, що застосовуються в умовах міських квартир;

  • міні-коптильні (похідні) − найбільш компактні, легкі і прості в експлуатації, дуже цінуються туристами, рибалками та мисливцями.

По матеріалу:

  • з жароміцної сталі − досить недовговічні пристосування;
  • з нержавіючої сталі − легкі, міцні і довговічні коптильні з низькою нагарной сприйнятливістю (відповідна товщина стінок ємності для одержання найкращого результату від копчення − 1,5-2 мм);
  • з чавуну − досить важкі пристрої.

Довідка! Нержавіюча сталь, завдяки своїй стійкості до корозії і постійним нагріваємо до значних температур, більш довговічна порівняно з чорними металами. Середній термін служби пристроїв, виготовлених з таких матеріалів, складає 10 років.

Правила вибору коптильні гарячого копчення для будинку (дачі)

Щоб придбати найкращу коптильню, рекомендується при виборі приділити особливу увагу таким нюансам:

  • матеріал виготовлення. Якісний пристрій має бути зроблено з нержавіючої сталі марки AISI 304.
  • товщина стінок і дна. Оскільки в процесі копчення пристрій (особливо дно) відчуває значні температурні навантаження (понад 100 °C), його товщина повинна становити не менше 2 мм.
  • глибина коптильні. Пристрій повинен бути досить глибоким. Між продуктами і паливом повинно залишатися багато вільного місця.
  • Наявність в коптильній камері місць для прикріплення гачків і полиць. Це суттєво спростить чищення пристрою після копчення.
  • Глибина піддону для збору жиру. В процесі обробки продуктів піддон може переповнитися гарячим жиром, який почне стікати на щепу. З-за цього запахи змішаються і блюдо придбає неприємний гіркуватий смак. Щоб цього не сталося, у піддона повинні бути достатньо високі бортики.

Вибір палива

Згідно з рекомендаціями фахівців, краще всього використовувати для домашнього копчення деревину садових дерев. Відмінно підійдуть сливи, яблуні і черемха. Трохи поекспериментувавши, можна добитися оригінальних смакових сполучень. Купувати тріску доцільно в спеціалізованих магазинах. Така деревина вже добре висушена і повністю готова до використання.

Рада! До будь-якого виду палива бажано додавати вільхові тирсу, надають оброблюваним продуктам оригінальний аромат. Якщо немає вільхи, можна використовувати для цієї мети м'яту, ялівець і кедр.

Корисні поради

При виборі коптильні для гарячого копчення корисно буде уточнити у продавця, чи оснащений обраний прилад такими пристосуваннями і функціями:

  • термостат, завдяки якому температура всередині коптильні буде розподілятися рівномірно. Це позбавить від необхідності постійно контролювати процес;
  • автоматичне очищення від забруднень. Ця функція робить використання коптильні максимально зручним і гігієнічним;
  • гідрозатвор. З його допомогою кришка буде закриватися дуже щільно. Завдяки утворенню додаткового ребра жорсткості підвищиться міцність корпусу пристрою.

Коптильня вугільна гарячого копчення.

Довідка! Гідрозатворів називається жолоб, зроблений з того ж матеріалу, що і коптильня, і розташований по периметру верхнього краю ємності.

Гаряче копчення продуктів в домашніх умовах − захоплюючий процес, за допомогою якого можна отримати страви прекрасного смаку та якості, здатні порадувати будь-якого, навіть самого вибагливого гурмана. Знаючи тонкощі вибору, вам буде легше визначитися, яку коптильню придбати для дому.