Як вибрати коптильню?
Коптильнею називають спеціальний пристрій, що використовується для теплової обробки м'ясних, рибних і інших харчових продуктів. У більшості випадків це прямокутна або циліндричної форми ємність, в якій є сітка або деко для викладки продуктів і піддон для виплавленого жиру. Щоб продукти, що пройшли подібну обробку, виходили смачними і корисними, а сам процес копчення здійснювався без особливих труднощів, дуже важливо підібрати такий пристрій правильно.
Види коптилен
Зміст статті
Всі коптильні можна розділити на кілька видів залежно від деяких основних характеристик.
За технологією роботи:
- гарячого копчення − здійснюють обробку гарячим димом (тривалість такої обробки може становити від 40 хвилин до декількох годин);
- полухолодного копчення − функціонують з використанням температурного режиму від 30°C до 80°C;
- холодного копчення − здійснюють обробку продуктів димом, температура якого становить 15-25°C.
По виду палива:
- вугільні − мають елементарне пристрій (нагадують компактного розміру ящик, всередині якого розміщено піднос з тріскою і піддон для жиру, а посередині поміщають решітки з продуктами);
- газові − в якості джерела тепла використовуються камені вулканічного походження, їх розігрівали газовим пальником (є горизонтальні і вертикальні моделі);
- електричні − компактні пристрої, які можна застосовувати на кухні, балконі або навіть в кімнаті (пильну увагу людини під час обробки продуктів подібним чином не потрібен, оскільки процес здійснюється за заданою програмою).
Довідка! Максимально якісно процес копчення продуктів виконується у вугільних приладах.
По призначенню:
- професійні − мають великі габарити і характеризуються підвищеною продуктивністю;
- побутові − досить популярні пристрої, що застосовуються в умовах міських квартир;
- міні-коптильні (похідні) − найбільш компактні, легкі і прості в експлуатації, дуже цінуються туристами, рибалками та мисливцями.
По матеріалу:
- з жароміцної сталі − досить недовговічні пристосування;
- з нержавіючої сталі − легкі, міцні і довговічні коптильні з низькою нагарной сприйнятливістю (відповідна товщина стінок ємності для одержання найкращого результату від копчення − 1,5-2 мм);
- з чавуну − досить важкі пристрої.
Довідка! Нержавіюча сталь, завдяки своїй стійкості до корозії і постійним нагріваємо до значних температур, більш довговічна порівняно з чорними металами. Середній термін служби пристроїв, виготовлених з таких матеріалів, складає 10 років.
Правила вибору коптильні гарячого копчення для будинку (дачі)
Щоб придбати найкращу коптильню, рекомендується при виборі приділити особливу увагу таким нюансам:
- матеріал виготовлення. Якісний пристрій має бути зроблено з нержавіючої сталі марки AISI 304.
- товщина стінок і дна. Оскільки в процесі копчення пристрій (особливо дно) відчуває значні температурні навантаження (понад 100 °C), його товщина повинна становити не менше 2 мм.
- глибина коптильні. Пристрій повинен бути досить глибоким. Між продуктами і паливом повинно залишатися багато вільного місця.
- Наявність в коптильній камері місць для прикріплення гачків і полиць. Це суттєво спростить чищення пристрою після копчення.
- Глибина піддону для збору жиру. В процесі обробки продуктів піддон може переповнитися гарячим жиром, який почне стікати на щепу. З-за цього запахи змішаються і блюдо придбає неприємний гіркуватий смак. Щоб цього не сталося, у піддона повинні бути достатньо високі бортики.
Вибір палива
Згідно з рекомендаціями фахівців, краще всього використовувати для домашнього копчення деревину садових дерев. Відмінно підійдуть сливи, яблуні і черемха. Трохи поекспериментувавши, можна добитися оригінальних смакових сполучень. Купувати тріску доцільно в спеціалізованих магазинах. Така деревина вже добре висушена і повністю готова до використання.
Рада! До будь-якого виду палива бажано додавати вільхові тирсу, надають оброблюваним продуктам оригінальний аромат. Якщо немає вільхи, можна використовувати для цієї мети м'яту, ялівець і кедр.
Корисні поради
При виборі коптильні для гарячого копчення корисно буде уточнити у продавця, чи оснащений обраний прилад такими пристосуваннями і функціями:
- термостат, завдяки якому температура всередині коптильні буде розподілятися рівномірно. Це позбавить від необхідності постійно контролювати процес;
- автоматичне очищення від забруднень. Ця функція робить використання коптильні максимально зручним і гігієнічним;
- гідрозатвор. З його допомогою кришка буде закриватися дуже щільно. Завдяки утворенню додаткового ребра жорсткості підвищиться міцність корпусу пристрою.
Довідка! Гідрозатворів називається жолоб, зроблений з того ж матеріалу, що і коптильня, і розташований по периметру верхнього краю ємності.
Гаряче копчення продуктів в домашніх умовах − захоплюючий процес, за допомогою якого можна отримати страви прекрасного смаку та якості, здатні порадувати будь-якого, навіть самого вибагливого гурмана. Знаючи тонкощі вибору, вам буде легше визначитися, яку коптильню придбати для дому.