Потрібні отвори в мангалі?

Велика частина мангалів, яка представлена в магазинах, забезпечена рядом отворів на корпусі. Креслення та схеми для самостійного виготовлення також дають інформацію про кількість та спосіб розташування отворів. Далі в статті спробуємо розібратися, для чого роблять ці отвори, і потрібні вони для приготування ароматних страв на відкритому вогні.

Для чого отвори в мангалі?

Відомий факт, що лише в присутності кисню вугілля добре розгорається. Як тільки його доступ припиняється, закінчується і процес горіння. Тому одним з основоположних моментів процесу приготування страв на вогні вважається вміння керувати вогнем. Важливо, щоб у потрібний момент пальне розгорілося або потухло.

Багато любителів шашликів вважають, що традиційний цілісний мангал з металу набагато зручніше. Він дозволяє забезпечити кероване горіння, найменше залежить від подуву вітру. Найкращим інструментом в руках кухаря стають звичайна паличка і лист картону.

Є і ті, кому не подобаються шматочки попелу та вугілля на їжі. У цьому випадку допоможуть отвори на мангалі, а решту зроблять пориви повітря. Людина в цей час може зайнятися, наприклад, нанизуванням м'яса на шампур.

Розміри отворів

Згідно з кресленнями, діаметр отворів в мангалі варіюється від 1 до 1,5 див. Відстань між їх центрами становить 5-10 см. Кількість отворів залежить від габаритів короби. Зазвичай пристосування має два ряди отворів, розташованих у шаховому порядку.

Важливо! Вважається, що чим більше отворів, тим швидше прогорає паливо.

Плюси і мінуси

Єдиної усталеної позиції, який мангал краще, так і не склалося. Є аргументи як за, так і проти. До суттєвих переваг виробів з отворами відносять наступні:

  • не доводиться постійно ворушити вугілля, м'ясо виходить без попелу;
  • вогонь постійно підтримується з допомогою вітру;
  • на розпалювання вугілля витрачається набагато менше часу;
  • шашлики виходять соковитими і м'якими;
  • не утворюється багато диму;
  • людина може відпочивати під час смаження.

Багато фахівці не радять купувати мангал з отворами, виділяючи вагомі доводи проти:

  • В рази підвищується небезпека пожежі, так як жарини і іскри можуть безперешкодно вискочити крізь отвори.
  • Навіть крихітні угольки сприяють рівномірному розподілу спека по всій площі виробу. Отвори, навпаки, забирають жар.
  • Нерівномірність приготування страв, так як температура в різних частинах мангалу може бути різною. Це насамперед незручно при подачі шашлику, адже деякі шматочки м'яса можуть виявитися сирими.
  • Внаслідок раптового надходження кисню краплі жиру, потрапляє на вугілля, створюють місця різкого спалаху.

Розташування отворів

Отвори у мангалу можуть бути в стінках або в днище. При цьому їх вплив на процес горіння і готування буде різним.

В стінках

Найчастіше отвори, що впливають на цілісність установки, роблять на бічних стінках. Їх розміщують по верхньому або нижньому краю довгою боку короба. Якщо отвори розташовані над вугіллям, особливої користі або шкоди від них не буде. Вони грають швидше декоративну роль. Такий мангал практично ідентичний виробу без отворів.

Увага! У неглибоких конструкціях отвори вкрай небажані, так як їжа розташовується в безпосередній близькості до вугілля. При цьому некерований жар сприяє моментального перетворення верхнього шару м'яса в вуглинку.

У днище

Отвори на дні мангалу вважаються самими важливими. Саме через них вугілля стикається з молекулами кисню і розгорається з новою силою.

Отвори в днищі з піддувалом і без нього

Для багатьох людей важлива можливість швидкого розгортання вугілля. З допомогою спеціального днища з піддувалом забезпечується гарне горіння палива. Є мангали з подвійним дном. Спочатку йде решітка, яка виконує ту ж роль, що і бічні отвори. Вона створює кращу подачу повітря. Другий шар – своєрідна кришка, яка дозволяє закрити ґрати після розгорання вугілля.

Мангал з відкритим піддувалом.

Мангал із закритим піддувалом.

Довідка! Кухарі впевнені, що справжній делікатес можна отримати лише з використанням ручного обмахування робочої площі. Тільки в цьому випадку м'ясо буде соковитим всередині і з хрусткою скоринкою зовні.

Готування одного з популярних літніх страв − шашлику − не обходиться без спеціальних пристосувань. Найбільшим попитом останнім часом користуються мангали. Вибір між наявністю і відсутністю отворів в коробі людина може зробити в залежності від особистих переконань і потреб.