Як вибрати мангал

Відпочинок на дачі або на природі рідко обходиться без шашликів. Щоб їх приготувати, необхідний мангал. Найпоширеніший варіант жаровні − ящик прямокутної форми з металу. Але існують інші варіанти мангалів. Для їх виготовлення можуть бути використані різні матеріали, які впливають на характеристики.

Тільки дізнавшись всі нюанси конструкції кожного з них, можна вибрати найбільш підходящий варіант.

Вибір мангалу за матеріалом виготовлення

Матеріал впливає не тільки на вартість виробу, але і на зручність використання, термін експлуатації, безпека.

Чавун

Це не найпоширеніший матеріал для мангалу. Чууугунные п мангали редставляют собою литу конструкцію. Часто їх прикрашають куванням. Матеріал має наступні переваги:

  • швидко нагрівається до потрібної температури;
  • добре зберігає тепло − це благотворно позначається на прожарювання м'яса;
  • має естетичний зовнішній вигляд;
  • довго служить − жаровня з чавуну здатна прослужити більше ста років;
  • стійкий до утворення іржі і не здатний прогоріти.

Є у чавуну мінуси:

  1. Велику вагу. Мангал з чавуну не відрізняється мобільністю.
  2. Дорожнеча. Ціна таких виробів досить значна.

Сталь

Мангал з листів нержавіючої сталі − найпоширеніший варіант. Із сталі виготовляють велику кількість найрізноманітніших моделей жаровень.

Перевагами є:

  • невисока ціна;
  • довгий термін експлуатації;
  • невелика вага.

Недоліків у такого варіанту більше:

  • такі жаровні мають невеликі розміри, що робить низькою якість експлуатації;
  • стінки виробу тонкі, тому жаровня легко деформується від високої температури і механічного впливу;
  • сталеві мангали погано зберігають тепло;
  • невеликий термін експлуатації;
  • не дуже привабливий зовнішній вигляд.

Особливою популярністю користуються розбірні моделі. Вони легкі і компактні, тому такі вироби зручно брати з собою в поїздку або використовувати в якості додаткової жаровні. Але вони виготовлені з тонких аркушів стали, тому мають малий термін експлуатації.

Камінь і цегла

Мангали з цегли − великі і красиві. Для їх виготовлення потрібно фундамент, тому такі жаровні можуть бути тільки стаціонарними. Найчастіше виріб є багатофункціональним − додатково його можна використовувати в якості коптильні, печі.

Для виготовлення такого мангалу використовується жароміцний цегла. Щоб прискорити час приготування шашлику, на дно конструкції потрібно покласти товстий лист металу. Крім того, мангал має димар і навіс, що дозволяє готувати на ньому протягом усього року.

Незаперечні достоїнства кам'яної жаровні:

  1. Тривалий термін експлуатації. Цегла не схильний до корозії, не тріскається при нагріванні.
  2. Здатність зберігати тепло протягом довгого часу. Це дозволяє якісно приготувати м'ясо або інший продукт, використавши мінімум горючих матеріалів.
  3. Естетичний зовнішній вигляд.
  4. Можливість надання будь-якої форми. При необхідності жаровню можна декорувати з використанням різних матеріалів.

Мінусами цегляного мангалу є:

  • висока вартість виготовлення;
  • необхідність пошуку відповідного місця;
  • потреба у виготовленні навісу і фундаменту.

Інші критерії вибору мангалу

Крім матеріалу, при виборі жаровні слід враховувати й інші параметри.

Товщина листів металу

Цей параметр безпосередньо впливає на термін експлуатації жаровні. Тому варто купувати мангал з більш товстими стінками.

Довідка! Більш тривалий термін експлуатації можуть забезпечити жаровні з товщиною стінок не менше 3 мм

Довжина і ширина жаровні

Ширина виробу буде залежати від довжини використовуються шампурів. Стандартний розмір — 40 див. Але перед покупкою жаровні бажано виміряти шампури.

Від довжини залежить місткість вироби. В середньому один шампур з м'ясом займає близько 8 див. Отже, для восьми шашликів знадобиться жаровня довжиною 65-70 див.

Є моделі мангалів з готовими пазами під шампури. Вони дозволяють дізнатися, на яку кількість розрахований жаровня.

Увага! Вибираючи стаціонарну модель мангалу, бажано купувати виріб максимальної довжини.

Глибина

Від цього параметра залежить кількість вугілля, яке буде потрібно для приготування м'яса. Також він впливає на смак готової страви.

Оптимальною є глибина, рівна 20 див. Вона забезпечує необхідну відстань між шампуром і вугіллям. У результаті виходить соковите і просмажене м'ясо з красивою рівною скоринкою.

Якщо глибина недостатня, то м'ясо обвуглиться зовні, залишившись сирим всередині.

Якщо жаровня занадто глибока, то, щоб просмажити м'ясо, буде потрібно велика кількість вугілля.

Увага! Варто враховувати паливо, яке планується використовувати. Так, для дров потрібно більш глибока жаровня.

Вентиляційні отвори

Отвори для вентиляції зазвичай розташовуються в нижній частині мангалу, під пазами для шампурів. У рідкісних випадках їх влаштовують на дні мангалу − так вугілля горить сильніше. Але існує недолік такого розміщення: вугілля може горіти нерівномірно − в такому разі і м'ясо буде смажитися нерівномірно.

На деяких моделях отвори розташовані нагорі, але вони є декоративним елементом і на якість шашликів не впливають.

Увага! Щоб готове блюдо вийшло прожареним, з рівномірною рум'яною скоринкою, професіонали радять використовувати опахало, забувши про мангалах з вентиляційними отворами. З допомогою опахала забезпечується кращий контроль за температурою вугілля.

Дно

Деякі мангали мають подвійне дно. Воно необхідно для створення повітряної подушки, що забезпечує рівномірний розподіл тепла. Існують моделі з заслінками, які дозволяють регулювати температуру горіння вугілля.

Але у такий жаровні є недоліки: велику вагу, висока вартість.

Кришка

Кришка для приготування шашлику не потрібно. Але в деяких ситуаціях вона може стати в нагоді:

  • захистить від опадів;
  • допоможе на час зупинити процес готування − це дозволить заощадити паливо;
  • жаровню з кришкою можна використовувати в якості коптильні.

Поличка

Деякі моделі оснащені полицями. Це робить процес готування більш зручним − продукти не треба тримати на вазі.

Вибираючи мангал, слід враховувати, як часто і де він буде використовуватися. Так, для регулярного застосування оптимальним варіантом буде жаровня з чавуну, а для поїздок на природу − легкий розбірний мангал.

Визначившись з необхідними параметрами майбутнього мангалу, ви легко зможете вибрати найбільш підходящу модель для дачі або приватного будинку .