Що таке буфет

Слово «буфет» з'явилося у французькій мові завдяки латинської мови («bufetum» — блискучий стіл) і згодом набуло інші визначення, які залишилися схожими за змістом з початковим значенням, а саме: підприємство «громадське харчування»; вид їдальні меблів.

Що таке буфет

Буфет — підприємство, зародився в XIX столітті. У буфетних кімнатах ресторанів почали ставити загороджує прилавок, приховує шафа-буфет від відвідувачів. Для людини, доглядальника за буфетом, виділили нову посаду – буффетье. Пізніше, крім основних обов'язків, він повинен був наливати прохолодні напої, і виготовляти легкі закуски. Прилавок розширили, і він став нешироким столом. У 1980-ті роки в Сполучених Штатах Америки з протилежного боку прилавка стали виставляти високі стільці, щоб люди, які прийшли одні, могли там розташуватися.

У сучасному світі така меблі розміщується в публічних або населених будівлях, в них продають готові продукти (сніданки та обіди, закуски, кондитерські та борошняні вироби), які після покупки можна з'їсти там же.

Вимоги до закладів такого типу суворо регламентуються ГОСТом, при чому вони дуже схожі з вимогами ще радянського часу.

Довідка! За кордоном колишнього СРСР точного аналога даного виду підприємств «громадського харчування» – не існує. У більшості мов під схожим словом мається на увазі техніка організації годівлі, яка являє собою вибір відвідувачами з представленого асортименту того, що їм хочеться. Російськими аналогами такого поняття є «фуршет» і «шведський стіл».

По місцю розташування буфети бувають:

  • у житлових будинках (при їдалень, готелях);
  • у громадських місцях (університети, інститути, школи, стадіони, театри і кіно, вокзали, аеропорти тощо);
  • на виробництві.

За структурою і призначенням місць бувають:

  • переміщаються (буфет-купе, автобуфет, буфети на водних судах);
  • стаціонарні.

Залежно від часу роботи бувають:

  • сезонні;
  • працюють весь час.

Основні запити, яким повинні відповідати всі закусочні:

  • існування вивіски;
  • присутність меню;
  • наявність прейскуранта продукції;
  • робоча вентиляційна система;
  • наявність прилавка;
  • туалет з умивальником;
  • столи для вживання їжі (зі стільцями або без);
  • допустимо застосування фаянсової або одноразового посуду;
  • забезпечення гостей паперовими серветками.

Буфет, як предмет їдальні меблів, з'явився ще в XVII столітті. Свій зовнішній вигляд він зберіг з того часу досі:

  • полиці нагорі зі скляними або дерев'яними дверцятами – для келихів, салатників, стаканів зі скла і кришталю;
  • в середині висувні ящики – для вилок, ложок і ножів;
  • внизу важкі полиці – для об'ємної посуду з порцеляни і металу.

Полиці зверху і знизу, крім ящиків, поділялися поглибленням зі стільницею. Вона використовувалася для сервірування посуду перед подачею до столу. Через деякий час на ньому стали і готувати закуски.

Ця конструкція настільки практична що, незважаючи на величезний проміжок часу з її появи, вона не змінила свого зовнішнього вигляду.

Для чого потрібен буфет

Це не просто ємний шафа, придатний для збереження предметів кухонного начиння. Для багатьох буфет – символ домашнього вогнища. А тим більше, зараз, більшість виробників меблів вдосконалили такий шафа, і тепер він підходить практично до будь-якого інтер'єру.

Крім посуду в ньому можна зберігати напої, і не швидкопсувні продукти.

Інколи люди плутають буфет з пеналом або тумбою, але біля буфету є кілька вагомих ознак:

  • у порівнянні з тумбою, у нього 3 секції (нижня, середня і верхня);
  • він має нішу зі стільницею;
  • у нього велика висота, як і у пенала, але він набагато ширше.

Як використовувати буфет

В ньому є можливість розміщувати посуд, столові прилади, продукти: спеції, кава, чай. Поглиблення зі стільницею, як і в давні часи, застосовувати для виготовлення закусок, заварки чаю, сервірування.

Зверху часто зберігають посуд, яку використовують рідко. Наприклад, сервізи, фужери, все те, що дістається тільки в разі приходу в будинок гостей.

У середніх частинах, крім стільниці, є ящики. У них можна розмістити вилки, ложки та інші корисні дрібниці. Іноді, стільницю роблять висувний, що дає господині ще більше простору для створення шедеврів кулінарії.

Нижню частину використовують для збереження великогабаритних, важких предметів кухонного начиння – сковорідок, каструль, маленької побутової техніки.