Як обійтися влітку без холодильника

Холодильник настільки міцно увійшов у побут, що життя без нього неможливо уявити. Багато людей звикли купувати їжу з запасом, який займає весь холодильник і морозилку. Але холодильник має властивість ламатися, а на дачах у деяких його в принципі немає. Взимку продукти можна виставляти на балкон, а влітку із збереженням молочних і м'ясних запасів доведеться повозитися.

Зберігання продуктів без холодильника

Залишитися без холодильника в приватному будинку або на дачі менш проблематично. Якщо будинок побудований давно, напевно в нього є великий погріб. Тут навіть влітку зберігається низька температура, яка захищає продукти від перегріву.

Колодязь

Якщо на ділянці є колодязь, варто ним скористатися. Продукти складають у відро, накривають кришкою, і відро і до середини занурюють у воду. Більшого занурення не потрібно, інакше вода намочить продукти. Таким способом можна зберегти їжу свіжою або охолодити напої. Але є обмеження: більшість колодязів опустити більше одного відра проблематично, так що охолодити вдасться невелику кількість продуктів.

Міні-льох

Якщо немає льоху, за кілька годин можна зробити його міні-версію. У середній смузі земля прогрівається не так швидко і ще в червні залишається прохолодною на глибині.

Міні-льох являє собою яму, в яку вставляють бочку і накривають кришкою. Місце для льоху має бути весь день в тіні, далеко від сараю, туалету і місця зберігання компосту.

Бочку бажано використовувати пластикову, вона краще пропустить прохолоду землі. Під льох викопують яму на 40-50 см більшого диамера і на 2о см глибше, ніж висота бочки. На дно насипають подушку з піску. Потім опускають бочку, а зазори з боків заповнюють піском.

Зберігати в такому погребі продукти зручно в окремих мішечках, прив'язані мотузками до верхньої частини. Щоб знати, який мішечок діставати, зверху можна закріпити ярлики.

Єдиний мінус такого пристосування: ймовірність, що запаси знайдуть гризуни. Тому бочку накривають щільною і важкою кришкою, постійно перевіряючи її на дірки і зазори. Додатково кришку можна утеплити тирсою в поліетиленовому пакеті.

Атмосферний холодильник

Просте пристосування, яке робиться за 15 хвилин. В таз наливають воду і ставлять відро з продуктами. Відро накривають герметичною кришкою. Зверху на нього накидають тканина з натуральних матеріалів, яка добре вбирає воду. Підійдуть кухонні рушники. Кінці тканини повинні бути у воді.

Вода буде вбиратися в рушник і випаровуватися. Так вона забере тепло з повітря і з відра. За рахунок цього температура води не підніметься вище температури її випаровування (яка називається точкою роси). Зазвичай різниця між точкою роси і вуличної температури становить 10 градусів.

Сумка-холодильник

Універсальний варіант для дачі, будинку або пікніків і поїздок на природу. У магазинах продаються сумки-холодильники і термосумки. Другий варіант не передбачає охолодження продуктів, він лише зберігає їх температуру. Для додаткового охолодження в термосумку можна кинути пару пляшок із замороженою водою. Це продовжить термін зберігання холодних продуктів на 5-6 годин.

Сумка-холодильник виглядає, як велика сумка з застібкою зверху і ручками. Зовнішній і внутрішній шар робляться з тканини, яка не пропускає світло і вологу. Між ними знаходиться термоізоляція з спіненого матеріалу.

Але основним елементом сумки є акумулятори холоду. Для дачної сумки оптимальне їх кількість 4-5 штук. Для домашнього використання буде потрібно більше. Акумулятори можуть бути гелевими, рідкими, кристалічними. Важливо, щоб їх було зручно вчасно охолоджувати.

Зберігання продуктів влітку без холодильника

Зберегти продукти свіжими в квартирі, без погребів, колодязів, складніше. Можна скористатися наступними порадами:

  • Сир, вершкове масло загортають у папір, просочену солоною водою. Масло можна зберігати в контейнері з солоною водою. Таким способом сир і масло можна зберегти свіжими 2-3 дні.
  • Молоко можна по-старому закип'ятити, додавши щіпку соди і перелити в керамічну або скляну банку. Банку опускають у відро з водою і за принципом атмосферного холодильника накривають ганчіркою.
  • Рибу після патрання натирають сіллю і загортають у пергамент. Таким чином вона збережеться пару днів в максимально прохолодному місці.
  • М'ясо краще засушити або завялить. Для цього шматок змащують жиром, обертають папером і вивішують в прохолоду. Інший варіант: опустити м'ясо на кілька секунд в киплячу воду або обсмажити на олії з усіх боків тільки верхній шар.

Якщо жити без холодильника доведеться тривалий термін, варто переглянути харчування та купівлю продуктів. Все швидкопсувні продукти краще купувати на 1-2 дні, щоб відразу з'їдати. А в літній час, коли продається багато овочів і фруктів, невелика розвантажувальна дієта на стравах з овочів піде тільки на користь.