Чим ополоник відрізняється від ополоники
Кухонне начиння хорошої якості — це, насамперед, можливість готувати з великою зручністю. Як би не розвивався технічний прогрес і сучасні технології, але без звичних аксесуарів на кухні не обійтися. Наприклад, без великої виделки, шумівки, лопатки, ополоника і ополоники. Начиння так багато, що можна й заплутатися в її назві. Давайте розбиратися разом. А почнемо з ополоників і поварешек.
Кухонні родичі
Зміст статті
Якщо звернемося до значення слова «ополоник», дізнаємося, що воно означає міру, якою вимірюють сипучі продукти.
Але також є у цього слова і більш звичне для нас значення — ложка для розливу. А ще таку ложку в старовину називали казанок. Ця назва прижилася і донині, часто можна чути його в побуті багатьох сімей.
Уточнюємо назва
Казанок і ополоник є синонімами. За змістом вони припускають одне і те ж значення — ложка для розливу рідин.
Ополоник
Це пристосування для розливу рідин. Його обсяг більше 100 мл. Використовують його також при помішуванні великого об'єму рідкої їжі в каструлі.
Ополоник обов'язково повинен мати довгу ручку, щоб було зручніше розливати їжу по тарілках і набирати рідину з каструлі або супниці.
У старовину ополоники виготовляли з деревини. Сучасні вироби роблять з нержавіючої сталі, алюмінію. А іноді виробляють з антипригарним покриттям (на зразок того, що використовують в сковорідках).
Поварешка
Слово «казанок» в російській мові має два значення:
- Велика глибока ложка для розливання;
- Ложка для проціджування зі спеціальними отворами.
Схожість ополоника і ополоники
Як бачимо, значення слів співпадає, як і використання цих предметів.
Нескладно знайти схожість і в їх формі.
Довідка. Обидва предмета мають в основі глибоку ложку і довгу ручку. Це дозволяє дістати рідину з будь-по розміру каструлі. І при цьому не обпалити руки парою або гарячою рідиною.
Різниця є!
Незважаючи на велику подібність, різниця у предметів все ж є. Вона-то і допоможе правильно називати вироби надалі.
- За розміром поварешка значно більше, ніж ополоник.
- Ополоник використовують у супницах, щоб розлити гарячу рідку їжу вже за столом по тарілках. Поварешка потрібна для того, щоб розлити їжу з каструлі.
Що врахувати при виборі
- Слід підбирати вироби, виконані з матеріалу, стійкого до впливу вологи і високих температур. Важливо, щоб матеріал був міцний. Тоді ця кухонне начиння прослужить довго і буде передаватися з покоління в покоління.
- У магазинах завжди представлено кілька варіантів виробів, варто вибирати з урахуванням практичності. Як би красиво виглядали ополоники з декоративними ручками, наприклад, із пластику, але варто звернути увагу на вироби, зроблені з нержавіючого металу.
- Пластик тріскається і при нагріванні схильний до руйнування.
- Не варто купувати кухонне начиння з дуже низькою ціною. Якість таких виробів невисоке, прослужать вони недовго.
- Багатьом подобаються вироби, прикрашені дерев'яними рукоятками. Але варто придивитися, як з'єднані дерево і металева частина. Якщо для з'єднання застосовували клей, брати такий предмет не варто. При постійній вологості і нагріванні рукоятка швидко вийде з ладу.