Як правильно і швидко мити посуд

Миття посуду перетворюється для більшості господинь у важку, неприємну і обтяжливу обов'язок, яку вона всіма силами намагається перекласти на домочадців. А ті, в свою чергу, перекидають її назад. Посуд накопичується загрозливими горами, заполоняє весь вільний простір кухні і загрожує впасти блискучими уламками красивого життя. Але неприємну процедуру можна зробити цілком прийнятним заняттям, якщо цей процес оптимізувати і раціоналізувати. Та харчування з пластикових тарілок не входить в процес оптимізації.

Як мити посуд вручну

Для початку треба зрозуміти і визнати той факт, що брудний посуд буде завжди і від неї нікуди не дітися. Тому будемо ставитися до процесу спокійно, як до неминучого зла. І навчимося перемагати його в самі короткі терміни, щоб не псувати собі кров і нерви.

Змусити полюбити цей процес допоможе хороша музика або забавний серіал і радість, що кухня з свинарника ось-ось перетвориться в доглянуте приміщення.

Рада! Перетворіть місце мийки в приємний куточок: повісьте поруч симпатичне рушник, забавний сувенір, частіше міняйте яскраві і красиві губки.

Замочування

Краще всього починати мити посуд відразу після її використання. Так господиня витратить набагато менше часу, сил і засобів для чищення.

Але якщо з якоїсь причини це неможливо, то замість того, щоб мужньо віддирати прилиплий бруд, потрібно просто замочити брудні предмети в гарячій воді. Якщо подібне трапляється часто, то можна навіть завести особливий тазик. А якщо бруд на посуді є прикрим винятком, то цілком можна обійтися мийкою з заткнутим зливним отвором.

Пара крапель миючого засобу допоможе впоратися навіть з сильними забрудненнями.

Важливо! Якщо на посуді немає дуже жирних плям, замочити її можна і без застосування хімії.

В подальшому це допоможе заощадити час і воду при споласкивании.

Не варто замочувати жирні сковорідки і тазики з залишками майонезу разом з іншими предметами сервірування. Краще повторити процедуру ще раз, але вже з жирними предметами. В іншому випадку жир пристане до більш або менш чистому посуді.

Поки посуд відмокає, можна помити плиту і замінити брудну рушник або навіть протерти пил.

Миття

Коли бруд відійде, а це станеться хвилин через 10-15, можна приступати до основної процедури.

Зазвичай починають з не найбільш забруднених чашок, бокалів, стаканів. Потім настає черга тарілок і приладів. Каструлі і сковорідки залишаються наостанок.

Рада! Намагайтеся помити якомога більше посуду «однією крапелькою» миючого засобу.

Для цього нанесіть рідину на вологу губку, кілька разів стисніть її, викликаючи процес піноутворення. Тепер кожен предмет треба протерти такий губкою, стежачи за тим, щоб вона залишалася вологою і продовжувала пінитися. Таким чином можна якісно помити посуд і при цьому заощадити на придбанні засобів для миття.

Сушка

Перемытую посуд ретельно обполіскують і прибирають сушитися. Рушником протирати її не рекомендується! По-перше, це довго і нудно. По-друге, сприяє поширенню мікробів і жиру. І по-третє, їх потім дуже швидко доведеться прати.

Як прискорити процес

Найпростіша порада: мити відразу! Це максимально прискорює процедуру.

Але якщо не виходить зробити це відразу, скористайтеся простими порадами.

  • Краще завести 2 губки. Одна буде використовуватися для того, щоб швидко протерти чашки і тарілки з-під хліба, овочів, фруктів. Друга губка буде більшого розміру і стане в нагоді для жирного посуду. Бажано, щоб вони були різного кольору, щоб не переплутати. І другу губку міняємо набагато частіше.
  • Відмити нагар зі сковорідки можна набагато швидше, якщо попередньо поставити її на плиту і гарненько розігріти. А після цього залити склянкою теплої води.
  • Для попереднього очищення, яке прискорить сам процес миття, можна скористатися сіллю. На дно сковороди насипають півсклянки солі і залишають на кілька годин. Після чого кіптява відстає практично сама.

Які засоби допоможуть швидко вимити посуд

Сучасні господині вже не уявляють собі процес миття без спеціальних засобів. Це можуть бути рідини або порошки. Однак часто вони вимагають додаткового сильного споліскування і не підходять для алергіків. У цьому випадку на допомогу прийдуть народні кошти.

  • Поєднання оцту і соди чудово впорається з жиром на будь-якій поверхні.
  • Якщо замість оцту використовувати лимонний сік, то в кухні залишиться ніжний і приємний аромат цитруса.

Важливо! Соду не застосовують для посуду з протипригарним покриттям.

  • Добре зарекомендували себе гірчичний порошок, кальцинована сода, господарське мило. Тільки краще брати брускові, рідкий варіант набагато гірше справляється з жиром.
  • Ефективний розчин можна приготувати самостійно, натерши мило на тертці і додавши звичайної солі та води. Щоб домогтися приємного запаху, можна капнути ароматичного масла.
  • Подрібнений активоване вугілля прекрасно допоможе з потьоками пригорілого молока.
  • А нашатирний спирт допоможе зробити кришталь і скло сяючими.

І пам'ятайте: коли ви миєте посуд, ви робите світ чистішим, нехай навіть в одній окремо взятій кухні. І це коштує витрачених зусиль.