Посуд, яку можна з'їсти

В останні роки борці за чистоту навколишнього середовища активно виступають проти одноразового посуду. Чим вона їм не догодила? Все просто: викинутий пластик не розкладається десятиліттями. А для виготовлення паперових тарілок доводиться рубати ліси. На щастя, є й інший варіант — використовувати їстівну посуд! Виходить «два в одному»: і сміття немає, і додаткове «страва».

Навіщо потрібна їстівна посуд

Насправді посуд, який після трапези можна з'їсти, існує з давніх пір. Наші предки в гарбузових «каструлях» готували в печі кашу. Уявляєте, яка вона була ароматна! Сьогодні таку їжу подають у найкращих ресторанах!

Але в деяких країнах традиція використовувати їстівні миски нікуди не йшла.

Довідка! У Чехії суп у хлібній тарілці вважається національним блюдом.

Подібних прикладів безліч — кавунова кошик для фруктів, желе в половинках кокосового горіха, ікра в тарталетках. Погодьтеся, ці варіанти сервірування настільки естетичні, що зазвичай асоціюються зі святом. А свята хочеться завжди! Значить, їстівна тарілка не випадково цікавить все більше людей!

Вже сьогодні асортимент биопосуды вражає. Звичайно, бізнесмени не виймають кавунову м'якоть, щоб продати скоринку замість чашки. Все-таки масове виробництво передбачає уніфікацію, низьку вартість і цілорічну доступність сировини.

Пошуки альтернативної посуду

Спочатку в якості альтернативи пластику стали використовувати натуральні матеріали, такі як деревина, кокосове волокно, цукровий очерет, кукурудзяний крохмаль, пальмове листя. Посуд з них досить міцна, підходить не тільки для прийому їжі, але і для транспортування і зберігання.

Довідка! Деякі види посуду з натуральних волокон придатні для заморожування і навіть для розігрівання в СВЧ-печах.

Правда, такі чашки і тарілки не передбачалося з'їдати, їм теж потрібна утилізація. Але це природна утилізація. Тобто, всі столові предмети, потрапляючи на грунт, не завдають їй шкоди. Вони розкладаються на органічні сполуки протягом декількох місяців (у деяких випадках декількох днів).

Наступним кроком стала ідея мінімізувати кількість сміття, нехай навіть і екологічно безпечного. Тим більше, нестачі в прикладах для натхнення не було. Згадайте хоча б вафельні стаканчики для морозива. Вони теж посуд і теж одноразова. Ось тільки окремо від морозива їх не продавали.

Коли стали їсти посуд

Відповідь на це питання непросте. Наприклад, тарталетки — кошички з тіста — родом з середньовічної Європи, посуд з рисового борошна — з Країни висхідного сонця. Японським морякам саме на таких тарілках подавали їжу багато десятиліть тому.

Сучасна історія їстівної посуду пов'язана з «екологізації» свідомості.

Довідка! Дизайнеру А. Ругьеро прийшла думка, що використаними тарілками можна «поділитися» з птахами і тваринами, які мешкають у парках. Вона запропонувала робити посуд з пташиного корму, морських водоростей та інших, придатних для годування «наших менших братів», компонентів.

Це актуальне винахід. Адже невихована людина після пікніка часто залишає порожню тарілку в траві або на пеньку. На запах обов'язково прилетить голуб або спуститься з гілки білочка.

До речі, посуд від дизайнера має креативне назва «Unidentified feeding object» (UFO). У перекладі назва звучить як «непізнаний об'єкт для харчування».

З чого роблять посуд, яку можна їсти

Посуд, яку з задоволенням з'їсть людина, буває солодкою, прісної, кислої. Її ароматизують за допомогою спецій. Вражає колірна гамма і різноманітність форм.

Довідка! Стакани із харчових барвників і агар-агару випускаються в шести кольорах, кожен з яких має власний смак.

Якщо раптом тара доведеться не до смаку, її можна кинути поряд з деревом або квіткою, нехай попрацює» добривом.

Зарубіжний досвід

Може здатися, що тільки їстівні тарілки і стакани. Ні! Одна американська компанія пропонує пряникові ложки. Солодкими їдять десерти, пряними — другі страви, нейтральними — супи.

Інтерес до їстівної посуді високий. У багатьох країнах є свої знахідки.

Довідка! У британській мережі швидкого харчування KFC кілька років тому стали подавати каву в посуді з печива, цукрового паперу і термостійкого білого шоколаду.

От тільки відразу з'їсти упаковку не вийде — жорстка! Але це ще не все. На думку компанії-виробника чашка повинна навіювати приємні спогади про літо. Тому вона пахне свіжоскошеною травою, ромашковим лугом або кокосовим сонцезахисним кремом.

Російські технології

Своя технологія є і в Росії. У Самарі розроблені яблучні склянки.

Це фактично яблучна пастила, тільки міцна і тримає форму. В яблучних склянках допустимо заварювати чай. Але якщо залишити в них воду, то через 12 годин від стаканчиків залишиться тільки «мокре місце».

Як самому зробити їстівну посуд

Не вимагають спеціальних навичок виготовлення бокалів для пива солодкого перцю, тарілки з хлібної скоринки. Кошики з пісочного тіста — це класика. У них розкладають солодкі десерти: морозиво, крем, ягідне пюре. В тарталетки з прісного тіста поміщають салати, паштети, жульєни. Таким посудом навряд чи когось здивуєш. Як незвично подати блюдо і при цьому позбавити себе від клопоту з миттям? Треба зробити їстівну посуд самостійно.

Салатники з сиру — простота і доступність

На один салатник потрібно приблизно 80 г будь-якого твердого сиру.

Етапи приготування

  • Сир натерти на крупній тертці, висипати на розпечену сковороду, рівномірно розподілити по дну.
  • Протягом хвилини сир розплавиться, придбає форму ажурного млинчика і підрум'яниться.
  • Перевернути млинець на іншу сторону і смажити.
  • Сирний млинець покласти поверх перевернутої піали, притиснути до поверхні за допомогою паперу.
  • Коли смачний салатник затвердіє, він легко зніметься з форми.

Завершальний етап — наповнення улюбленим салатом.

Довідка! Сир для салатника можна запікати в духовці.

Желатиновий стаканчик — радість для дітей

Інгредієнти:

  • желатин — 100 г;
  • сік або лимонад — 150 р.

Підготувати тару: два пластикових склянки різного обсягу.

Приготування

  • Желатин залити обраним напоєм, залишити для набухання на 40 хвилин. За цей час желатин розійдеться, суміш стане схожою на густий кисіль. Ретельно перемішати. Можна поставити на слабкий вогонь, при постійному помішуванні довести до розчинення желатину. Не кип'ятити!
  • У підготовлений склянку великого об'єму на третину налити желатинового «киселя», помістити всередину маленький стакан, відцентрувати, налити води для обважнення.
  • У зазор, що утворився між стінками двох склянок, долити до країв желатинову суміш.
  • Поставити в холодильник. Через 2-3 години надрізати зовнішній пластик ножем, щоб було зручніше знімати «форми».
  • Наповнити морозивом, фруктами, смузі або кремом безпосередньо перед подачею на стіл.

Немає дітей, а ідея сподобалася? Тоді налийте в желатинову форму алкогольний коктейль!

Що робити, якщо оригінальна задумка господині не знайде відгуку у гостей, і вони відмовляться з'їдати страви разом з сервіровок приладами? Нічого страшного, їстівна посуд хоч і відправиться у відходи, але ж в нешкідливі! Шкода, звичайно, витрачених на неї коштів, але вчені готові нам допомогти. Вони працюють над тим, щоб скоротити витрати на промислове виробництво їстівних одноразових посудних наборів.