Які каструлі підходять для склокерамічних плит
Плита з склокераміки порадує власника не тільки сучасним дизайном, але і набором корисних опцій, ергономічністю і комфортом в експлуатації. Однак таке придбання викликає питання: яку посуд можна на ній використовувати. Про відмітних рисах кухонної техніки і виборі начиння для неї читайте в нашому матеріалі.
Особливості плит зі склокерамічною поверхнею
Зміст статті
Варильні панелі цього типу виготовляються зі скла за спеціальною методикою, завдяки чому вони мають відмінні показники міцності, стійкості до високих температур і характеризуються довговічністю. Їх відрізняє рівне покриття, яке легко очищається від забруднень.
Існує два основних види приладів: із звичайним нагрівальним пристроєм (ТЕН), від якого тепло поширюється на конфорку, і зі спеціальною котушкою, яка обігріває тільки дно посуду – індукційні плити.
Переваги моделей:
- Конфорки працюють з високою ефективністю, їх нагрівання і охолодження відбуваються значно швидше, ніж на стандартних плитах. Температура росте тільки в області нагрівального елемента, що рятує від ризику опіків.
- Тепло надходить у вертикальному напрямку, за рахунок цього дно посуду моментально прогрівається, і на приготування їжі не витрачається зайвий час (наприклад, рідина закипає за кілька хвилин).
- Низьке енергоспоживання і невелика потужність позбавлять від додаткових витрат на енергію.
- Різноманітні вбудовані функції дозволяють готувати їжу на будь-який смак.
Які каструлі підходять для склокерамічної поверхні
Основним недоліком таких кухонних пристроїв є необхідність уважного підбору аксесуарів. Вони можуть виготовлятися з наступного сировини:
- нержавіюча сталь — це оптимальний варіант, що забезпечує високу провідність тепла, легко чиститься;
- сталева посуд з емальованим покриттям — володіє чудовими характеристиками;
- алюмінієві вироби, якщо їх дно виготовлене з тефлону.
Увага! Індукційні плити можуть працювати тільки з ємностями, нижня частина яких виконана з нержавіючої сталі, чавуну або особливого магнітного сировини. Матеріал стінок і кришки тут не має значення.
Дотримання вимог при підборі посуду забезпечить ідеальну роботу кухонного приладу:
- дно повинно бути ідеально рівним і досить великої товщини (2-3 шари), обов'язково відповідати розмірам пальників;
- міцні і товсті стінки повинні зберігати на тривалий час температуру і смак страв готуються;
- матова поверхня, темний або чорний колір днища відмінно проводять тепло і практично його не відображають — це прискорить процес готування;
- допустимо використовувати ємкості з увігнутим дном, якщо при підвищенні температури воно вирівнюється.
Довідка! Підбираючи варіанти посуду, зверніть увагу на їх сумісність з потрібним видом пристроїв, це можна дізнатися за даними на етикетці або упаковці. У випадку з індукційними панелями допоможе магніт: прикладіть його до дна каструлі, і, якщо він притягується, можете сміливо купувати товар.
Який посуд використовувати не можна і чому
Є начиння, застосування якої може порушити функціональність приладу, залишити на його поверхні сліди або, залишивши свій яскравий плями:
- Ємності з нерівним, деформованим дном, наявністю відколів або нагару, будь-яких візерунків. Вони не зможуть правильно прогріватися, що збільшить час на приготування їжі і витрата електрики, здатні пошкодити склокерамічне покриття. Сюди належать, в першу чергу старі і застосовувалися на газових плитах каструлі і сковорідки.
- Каструльки, які мають діаметр, не збігається з розмірами конфорок. Менші підвищать витрата енергії, а великі – призведуть до перегріву техніки і можуть вивести її з ладу.
- Днище опуклої або увігнутої форми не забезпечить достатнього контакту з поверхнею плити, це збільшить часові витрати та негативно вплине на смак їжі.
- Вироби з міді або алюмінію (якщо на них відсутні додаткові захисні шари) в процесі нагрівання можуть зіпсувати поверхню, залишаючи складні плями.
- Відповідні на перший погляд матеріали, скло і кераміка, насправді володіють низькою теплопровідністю, подовжують процедуру готування, тому їх краще не використовувати.
- Емальований посуд з металевим дзеркальним ефектом збільшить час приготування за рахунок відбиття тепла і не придатна до застосування.
Довідка! Рекомендації для конкретної моделі можна знайти в інструкції, що додається або на сайті виробника.
Правильний вибір посуду забезпечить ефективну роботу варильної панелі і позбавить від непотрібних проблем. Дотримуйтесь наших порад, і нова плита на вашій кухні приємно здивує вас своєю надійністю і високою якістю приготування страв.