Чи можна ставити гарячу каструлю в холодильник
Більшість людей, які готують вдома їжу, роблять це не на один раз, а так, щоб приготованого вистачило на кілька прийомів їжі. Тому каструлі з різними наїдками необхідно прибирати в холодильник, щоб зберегти свіжість вмісту.
Але перед цим їх слід остудити до кімнатної температури. З-за інтенсивного ритму життя на це не завжди є час. Як же бути? І чи можна ставити теплу або гаряче всередину холодильної камери? Давайте спробуємо розібратися.
Чому не можна ставити гарячу каструлю в холодильник
Холодильник − це побутовий прилад, який служить для того, щоб охолоджувати їжу. Саме низькі температури перешкоджають розмноженню бактерій і патогенної флори всередині приготовленої їжі. Завдяки цьому вдається продовжити термін зберігання всіх продуктів, починаючи від супів і каш і закінчуючи різноманітними м'ясними делікатесами і солодкими стравами.
До того ж, варто врахувати, що кожен вид продуктів вимагає свого температурного режиму. Саме тому в холодильнику існують різні відділення для заморожування, для зберігання продуктів при низькій плюсовій температурі (+2-3° С), а також окремі відсіки для овочів і фруктів.
Холодильник справний до тих пір, поки він справляється зі своїм завданням, тобто поки він може охолоджувати продукти, поставлені в різні камери.
Увага! Звичайно, побутовий прилад з часом однозначно вийде з ладу. Але саме неправильна його експлуатація може значно скоротити термін служби. І однією з помилок у процесі використання є збільшення температури всередині камер зберігання.
Тому, якщо господиня ставить гарячу або навіть теплу каструлю з їжею всередину, тим самим вона:
- викликає підвищення загальної температури − у результаті продукти, які знаходяться в холодильнику, швидко зіпсуються, так як режим зберігання буде невідповідним, а середовище буде більш сприятливою для розмноження патогенної флори, що і викликає псування продуктів;
- компресор буде змушений працювати на максимальній потужності, що збільшить швидкість зносу приладу і може в найкоротші терміни привести до його поломки.
Як правильно охолодити продукти
Однозначно не варто ставити продукти, у яких температура вище кімнатної, в холодильну камеру. Спочатку необхідно довести їх до потрібного показника. І навіть якщо на це немає часу, доведеться придумати способи, як прискорити цей процес.
Для цього можна скористатися такими нехитрими порадами:
- Найпростіший − це готувати увечері. Тоді за ніч каструля встигне охолонути і з ранку її можна буде без остраху за цілісність побутового приладу і за збереження інших продуктів поставити в холодильник. Але це не завжди можливо, до того ж деякі продукти настільки швидкопсувні, що в процесі охолодження можуть встигнути прокиснуть і стати не придатними для вживання в їжу.
- Можна скористатися холодною водою з-під крана. Це особливо ефективно в зимовий період, коли вода з водопроводу просто крижана. Необхідно наповнити нею досить велику каструлю або миску, встановити туди посуд з приготованою їжею і витримати там певний час для охолодження. Для збільшення ефективності можна кілька разів поміняти воду.
- У літній період, коли вода з-під крана тепла, можна заморозити трохи льоду в морозилці, наповнити їм ємність і поставити туди каструлю. Вона за короткий час охолоне до потрібної температури, і після цього її без побоювання можна буде прибрати в камеру холодильника.
Ці нехитрі поради допоможуть не тільки зберегти цілісність продуктів, які зберігаються в холодильнику, але і уникнути передчасного виходу з ладу побутового приладу.