Навіщо в ресторані подають 2 вилки і 2 ножа

Напевно кожен з нас вважає себе культурною людиною. Ми знаємо, що треба поступатися місцем літнім, що юнаки повинні пропускати вперед дівчат, притримувати перед ними двері і так далі. Але ось похід в ресторан може стати справжнім головним болем. Причина в тому, що багато хто не знають правил сервірування. А тут є свої тонкощі: яка вилка для риби, м'яса, десерту; з якою посуду можна пити бульйон, а з якої не можна і ще багато іншого.

Чому на столі зазвичай кілька приладів

Складно розібратися навіть в самих звичайних вилках і ножах, в їх кількості та призначення.

Як кількість залежить від страви

По-перше, для різних страв кількість приладів буде відрізнятися.

  • Для супу буде необхідна тільки ложка.
  • Для салату, м'яса, риби необхідні вилка і салатний ножа.
  • Для десерту необхідні десертні вилка і ложка.

По-друге, для кожної страви повинен використовуватися свій набір щоб не змішувався смак (не будемо ж ми в ресторані вилизувати ножі з виделками!).

Важливо! Треба пам'ятати, що ложка нічим не гірше тарілки, і якщо змінюють тарілку, то й ложку потрібно поміняти.

Про що говорять два ножа і дві виделки

Тепер ви знаєте основні моменти. Закріпимо їх задачкою. Уявіть, що ви прийшли в ресторан, стіл вже подані. І на столі, крім тарілок, лежать дві вилки і два ножі. Що було замовлено?

Міркуємо логічно. Ножі без інших предметів не використовуються, а значить, страв − два. А також ми розуміємо, що замовлення не входить суп: ложки немає.

Чи може бути більше приладів

Відповідь: так, звичайно!

Важливо! Кількість приладів залежить від того, скільки і яких страв було замовлено.

Наприклад, якщо замовлений суп, прилад один — ложка. Якщо, крім супу, буде салат − комплектів два.

А якщо змін страв буде більше, це збільшить кількість приладів. Для кожної страви буде свій набір.

Важливо! При банкетної сервіровки прилади кладуть відразу. При звичайному замовленні їх приносять при зміні блюд.

Додаткові предмети

Крім основних, додатково можуть лежати ніж для хліба, а також десертні вилка і ложка. Прилади для солодощів зазвичай кладуть перед тарілкою. А для хліба розташовують зліва попереду.

Як користуватися приладами

Щоб відчувати себе комфортно, потрібно слідувати правилам ресторанного етикету.

Основні правила

  • Трапеза починається, коли всі отримали свої страви.
  • Тримати виделку, ніж чи ложку потрібно строго за рукоятку. Доторкатися до леза не можна!
  • Якщо ви почали використовувати прилади, що їх вже не можна знову класти їх на стіл. Вони повинні бути або в руках, або на тарілці.
  • Впали предмети не потрібно піднімати! Варто просто попросити офіціанта подати нові.
  • Одні і ті ж ножі, вилки або ложки не можна використовувати двічі.

Як вибрати прилади до страви

Якщо офіціанти нічого не наплутали, вилки, ложки і ножі викладають за принципом: від зовнішніх до внутрішніх і справа наліво.

Тобто для першої страви беремо прилади, які лежать далі від тарілки, інші вилки і ножі залишаються на столі і чекають своєї черги.

Як скласти використані прилади

Тепер ви знаєте, навіщо вам подали відразу два ножа і дві виделки. А також знаєте, в якому порядку слід їх використовувати.

Приємного застілля!