Чи потрібно мити заварювальний чайник всередині
Чай — не просто напій! Якщо він добре заварений — це справжнє диво, цілющий настій, мистецтво і філософія одночасно! А ще це церемонія, в якій немає дрібниць. Особливе місце в ній займає посудину, в якому готується чай. Сучасні судини для заварювання виготовляються з різних матеріалів: фарфор, скло, метал або фаянс. Покупець вибирає, виходячи зі своїх уподобань. Але не всі знають, як правильно доглядати за чайником. Суперечки нерідко викликає питання, чи потрібно мити його внутрішню поверхню. Давайте розбиратися в цьому разом!
Різновиди заварювальних чайників
Зміст статті
Сьогодні у продажу можна побачити найрізноманітніші заварники.
Матеріал
Лідером продажів є примірник з фарфору, так як тримає тепло тривалий час і досить міцний у використанні.
Посудину з металу не так популярний серед покупців, адже при високій температурі метал дарує неприємний присмак заварці.
Скляний варіант дуже хороший для церемонії. Він красивий, хорошого тримає тепло і відокремлює частинки заварки, завдяки подвійний колбі.
Форма
Заварник повинен бути круглим або у формі циліндра. Це пояснюється простотою форми. У такому посуді ароматний листочок розгортається без проблем, так як йому вистачає місця.
З носиком справи йдуть складніше. Він повинен випускати невелику струмінь напою і перебувати високо, щоб заварка не виливалася через нього при повному наповненні судини.
Крім цього, з носика не повинна капати після розливу напою. Тому при покупці треба звернути на це увагу, щоб не забруднити скатертину.
Додаткові можливості
Щоб частині заварного листа не потрапляли в чашку, необхідно, щоб носик був в комплекті з сіточкою для фільтрації. Або ж з вбудованою колбою-ситом, де чаїнки відразу відсіваються від заварки.
Довідка! У френч-пресі роль фільтра листочків чаю виконує поршень, який при натисканні притискає їх до дна посуду, не даючи потрапити в чашку.
Миття заварника — «за» і «проти»
Чистий, акуратний заварювальний чайник стає справжньою окрасою столу. Тому миття зовнішньої поверхні не викликає ні в кого сумнівів. А як бути з внутрішніми стінками?
Доводи супротивників миття
Дійсно, існує досить багато людей, які переконані, що миття заварнику не потрібно. Таке припущення грунтується на тому, що спочатку на Сході використовувалися глиняні чайники. Їх «виховували»: готували глину до першого використання. А потім застосовували тільки для настоювання чайного листа.
При цьому миття на Сході вважали не тільки непотрібною, а й шкідливою для посудини процедурою. Глина могла ввібрати речовини і запахи, які псували смак напою. Тому допускалося тільки ополіскування посуду, без видалення нальоту.
З тих пір зберігається переконання про те, що посуд для заварювання мити не варто.
Думка прихильників миття
Існує і протилежна думка: мити обов'язково потрібно! Адже ніяке сито або пакет не можуть запобігти попаданню дрібних рослинних частинок в ємність. З часом вони і чайний наліт можуть стати джерелом появи бактерій. Мова йде вже не стільки про смак напою, скільки про здоров'я людини.
Важливо! Засоби для миття заварника необхідно підбирати з урахуванням матеріалу, з якого він виготовлений.
Як правильно мити заварювальні чайники
Отже, посуд для приготування чаю все ж краще мити, ніж залишати брудною. Робити це слід грамотно.
Як мити
Процедура догляду для різних варіантів посуду розрізняється.
Скло, фарфор
Глек із скла необхідно регулярно мити після кожного заварювання чайного листа. Інакше всередині заварка зацвіте, і не тільки смак чаю буде зіпсований, але і сам напій пити вже буде не можна.
Скляні чайники відмиваються звичайною содою або миючим засобом. Необхідно просто потерти губкою усередині посуду.
Метал
Металеві заварники чистять після кожного використання за допомогою звичайної кухонної солі або харчової соди.
Рада! Накип в нержавейках легко знімається 6%-м оцтом.
Глина, фарфор, фаянс
Особливу увагу варто приділити догляду за глиняним чайником.
- Після придбання важливо змити білий наліт під проточною водою.
- Стінки посуду не можна чистити губкою з абразивною поверхнею, можна лише злегка протирати вологою ганчірочкою.
- Після кожного чаювання треба викинути використаний чайний лист, промити внутрішню поверхню і обполоснути теплою водою.
Важливо! Темний чайний наліт зчищати небажано. Він зберігає аромат і смак чайного напою.
- Перед приготуванням нового чаю необхідно обполоснути заварочную посуд зсередини окропом.
Френч-прес
У френч-пресі ситечко постійно забарвлюється в темно-бурий відтінок через фарбувального пігменту — таніну.
Фільтруюче сито буде постійно забиватися і фарбуватися, якщо його вчасно не виймати і не очищати. Якщо не мити посуд для заварювання, то смітинки будуть проникати в напій, а фільтруюче ситечко перестане пропускати в чашку ароматний чай.
Важливо! Можна уникнути появи темного нальоту, якщо використовувати чайну заварку в одноразових пакетиках. Але смак і аромат будуть менш насиченими і ароматними.
Чим мити
Для миття і очищення виробів з фарфору, металу або скла і ситечка зазвичай використовують наступні засоби.
Сода харчова
Сода миттєво видаляє темний наліт, але може пошкодити стінки чайника.Перед тим, як мити заварник харчовою содою, треба використовувати інші менш травматичні миючі засоби.
Важливо! Абразивний склад соди може стерти емаль зі стінок посудини, що помітно ускладнить догляд за посудом надалі.
Кухонна сіль
Сіль розчиняють у теплій воді, щоб розчин був насиченим. Отриманий склад заливають в ємність. Якщо необхідно почистити тільки ситечко, його занурюють у солону воду.
Залишають посуд в такому вигляді на 30 хв, а потім ретельно споліскують.
Лимонний сік або кислота
Лимонний сік наливають всередину чайничка. Завдяки кислому середовищі, наліт швидко розчиниться. Після цього посуд добре споліскують прохолодною водою.
Оцет
Для очищення заварников з допомогою оцту треба використовувати розчин менше 9%, а краще брати 6%-й склад.
Рідину потрібно налити на губку і протерти зсередини. Ситечко слід замочити в оцтовому розчині і потім промити під сильним струменем холодної води.
Не забудьте як слід просушити чайник, перш ніж приступити до наступної церемонії! Приємного чаювання!