Як вибрати кавоварку для кафе
При відкритті своєї справи не буває несуттєвих деталей, все має значення. Доводиться вникати у всі аспекти, починаючи з документів і закінчуючи підбором потрібної техніки, — це запорука успішного функціонування бізнесу, швидкості його окупності, прибутковість проекту.
При відкритті закладу громадського харчування, такого як кав'ярня або ресторан, необхідно придбати кавоварку. Її вибору варто приділити особливу увагу. Виникає питання: що необхідно врахувати? Які характеристики треба розглянути і що буде мати визначальне значення для конкретного закладу?
Різноманітність
Зміст статті
З кожним днем з'являється все більше технічних новинок. Це ж відноситься і до кофемашинам. Розібратися в них складно, та й чи варто вникати в технічні особливості конкретної моделі?
Особливе значення має кількість приготовленого напою за певну кількість часу. Варто звернути увагу на ціну і надійність моделі, вартість її обслуговування. При цьому в залежності від спрямованості закладу, максимальної кількості клієнтів та інших особливостей підійдуть різні моделі приладу.
Розглянемо детальніше всі моменти, які потрібно врахувати.
Кількість клієнтів
Як багато людей приходить у ваш заклад? Від цього показника потрібно відштовхуватися при підборі кавомашини. Існують моделі, які готують велику кількість напою за невеликий час. Якщо потік клієнтів великий, то доведеться придбати модель з максимальними можливостями і заплатити більше.
Якщо кава замовляють не так часто, то варто звернути пильну увагу на інші функції. Можливо, якщо інших важливих вимог, вийде навіть заощадити.
Важливо! Кількість клієнтів потрібно визначати пікові години. Кількість відвідувань залежить від часу доби і в певний час (обід, вечірні години) наплив людей стає максимальним. Треба брати до уваги саме таку кількість клієнтів: якщо кофемашина не буде справлятися, то час очікування замовлення сильно зросте. В подальшому така ситуація призведе до втрати клієнтів і негативних відгуків про закладі.
Цінова політика
Важливо визначити, на який контингент розрахований заклад і які в ньому ціни. Чим вище кінцева вартість кави, тим воно повинно бути якісніше і різноманітніше. Власникам ресторанів та інших місць з високим рівнем цін не варто економити на кавомашині: якщо напій не сподобається, то в кращому випадку його більше не замовлять, в гіршому — не повернуться в заклад.
Якщо рівень цін невисокий, не варто купувати дорогий апарат для приготування кави. Заплативши за нього багато грошей, ви будете повертати їх довго. А адже найголовніше — максимально швидко окупити вкладення. Та й цінителі серед клієнтів зустрінуться нечасто.
Важливо! Смак кави залежить від якості зерна, його помелу, самої кавомашини. Для кращого результату при високому рівні цін слідкуйте за усіма складовими. Упущення хоч у чомусь може негативно позначитися на якості напою.
Простота використання
Вартість кавоварки залежить від простоти використання. Які існують варіанти:
- Приготування здійснюється без участі людини.
- Приготування відбувається автоматично з невеликою участю людини.
- Для приготування кави необхідний осіб.
Потрібно визначити, на чому ви хочете заощадити: на вартості апарата або на заробітній платі персоналу. Чим менше участі вимагає напій, тим кавова машина буде дорожче. За автоматизовані моделі доведеться платити більше.
Вбудована кавомолка полегшить процес приготування: не потрібно підбирати необхідний помел зерна, дозування і певний прес проводиться автоматично. Очищення такого приладу зазвичай теж проводиться без участі людини.
Якщо у вас є кваліфікований співробітник, який впорається з ручною моделлю — можна взяти кофемашину простіше. У такому випадку можуть виникнути проблеми при звільнення даного працівника, підборі нової кандидатури на місце, з'явиться необхідність додаткового навчання. Виникнуть ризики, яких краще уникнути.
Увага! Ручні моделі потребують завантаження вже меленої кави, тобто додатково знадобиться придбати кавомолку. Буде витрачатися час на завантаження зерен та їх подрібнення. Крім того, в моделях ручних не передбачена автоматична очистка, тому потрібно буде робити її і знову ж витрачати час.
Кофемашина для кав'ярні або ресторану
В кав'ярню приходять з конкретною метою: приємно провести час за чашкою кави. Тому для такого закладу кавова машина має найважливіше значення, поряд з інтер'єром і рівнем цін.
Потрібно підібрати модель з широким асортиментом: чим він різноманітніший, тим краще. Клієнти можуть зупинитися на якому-то конкретному вигляді напою, або кожен раз пробувати щось нове. Така модель буде коштувати дорожче.
Каву в кав'ярні повинен бути якісним, від цього залежить кількість постійних клієнтів та позитивних відгуків.
Необхідно передбачити все в комплексі: важливо вибрати таку модель кавоварки, яка буде надійною і не сильно дорогий, виробляти різні види кави і бути простий в обслуговуванні. Як знайти «золоту середину» і правильно підібрати прилад?
Необхідний функціонал
Чому потрібно купити саме кавоварку? З її допомогою можна отримувати максимальну кількість напою в обмежений проміжок часу без участі в ньому людей, при цьому персонал може займатися іншими справами. Можливо одночасне приготування декількох видів напою.
Що потрібно врахувати, вибираючи модель для кав'ярні:
- Різноманітність видів напою.
- Кількість чашок за годину. Чим більше чашок буде готуватися, тим краще. З великим напливом клієнтів важливо максимально зменшити час очікування замовлення. Але й занадто великі можливості кавоварки обійдуться дорого і довго окупати себе.
- Автоматизм. Чим менше участі буде приймати персонал в приготуванні кави, тим більше часу на виконання людьми інших обов'язків. Швидкість обслуговування при цьому зростає, витрати на обслуговування знижуються. Зате вартість такого приладу буде набагато вище, ніж у ручний моделі.
- Дизайн. Зовнішній вид кавоварки повинен гармонійно вписуватися в інший інтер'єр, розташування приладу повинно бути продумано заздалегідь.
Додаткові витрати виникають, якщо не передбачений режим енергозбереження. При невеликій кількості клієнтів в години затишшя працює кавова машина буде обходитися дорожче.
Довідка! Кавомашини розрізняються по виду: вони можуть бути вбудовані в частину інтер'єру і економити місце, при цьому необхідно заздалегідь планувати розташування. При поломці такого приладу виникнуть проблеми з його заміною. Прилади, розташовані самостійно, займають додаткове місце і потрібно враховувати їх зовнішній вигляд.
Економія
Найголовніше — співвідношення ціни і пред'являються до кавомашині вимог. Звичайно, дешеві моделі будуть мати якісь суттєві мінуси. На чому ви зможете заощадити:
- Можна придбати ручну модель, при наявності досвідченого співробітника.
- При невеликому потоці клієнтів навіть у пікові години, не варто купувати кавомолку з максимальною кількістю приготованої кави. Такі моделі коштують значно дорожче, а в даному випадку така функція не актуальна.
- Якщо в приладі передбачена автоматична очистка, то її обслуговування буде обходитися дешевше.
При цьому є параметри, які варто обов'язково врахувати:
- Надійність. Варто вивчити відгуки про термін служби кавомолки і своєчасно проводити її обслуговування. Раптова поломка приладу стане катастрофою для заклади і обернеться втратою грошей і потенційних клієнтів.
- Різноманітність асортименту. Кава — головний напій у кав'ярні, саме він приваблює гостей. Невеликий вибір підштовхне до пошуку інших закладів з іншими варіантами напою.
Довідка! В кавомашині можуть бути додаткові функції, здатні спростити роботу з нею. При наявності електронного дисплея інформація про процес приготування буде высвечена на екрані. При наявності автоматичного підігріву чашки будуть обдаваться пором, не потрібно це робити вручну.
Найкращий вибір — це автоматична кавова машина з великою кількістю видів напоїв, що виробляє багато кави за годину. Коштувати вона буде відповідно. Виникає питання: чи виправдане таке придбання. Перш ніж зробити покупку, проаналізуйте роботу кав'ярні та зробіть вибір правильно.