Як варити каву в кавомашині

Хороший кави тонізує і піднімає настрій. А в багатьох країнах вважається основним безалкогольним напоєм. Готувати його можна по-різному.

Підійде кавоварка, турка на плиті, а також спеціальна кофемашина.

Якщо розглядати турку, то краще вибирати виріб, яке б відповідало наступним характеристикам:

  • форма у вигляді конуса;
  • посилена частина дна;
  • рукоятка джезви повинна бути з ізолюючого матеріалу;
  • виріб виготовлено з матеріалу відрізняється гарною теплопровідністю;
  • якщо розглядати форму турки, то ідеальне співвідношення одна частина — горловина турки, і дві частини об'єм ємності.

За останні десятиліття все більшу популярність придбав кава зварена в кавомашині. Тип машини дає різну міцність і смак напою.

Варимо каву в кавомашині

Одним із пристроїв для приготування кави є френч — прес. Пристрій було винайдено на початку 20-го століття у Франції. Це кавник, виготовлений з жароміцного скла, з поршнем, що носять назвою плунжер. Рецепт приготування напою в пристрої простий.

Досить насипати попередньо помелений сорт майбутнього напою, потім залити воду (не окріп, але гарячу) і дати постояти 5 хвилин, потім за допомогою поршня осад відокремити від напою. Щоб кава у френч — пресі вийшов смачніше необхідно молоти його перед самим приготуванням, причому помел робити побільше.

Іншим популярним винаходом стала кавоварка, яка носить назву еспресо. Прототипом цієї конструкції стало пристрій, що працює із застосуванням технології високого тиску, представлене ще в дев'ятнадцятому столітті в Парижі.

Пара під тиском проходив через шар меленого зерна кави. Удосконалено Модель в 1900-х роках, завдяки італійця Луїджі Беццера. І створена машина для приготування кави в барах. Кавоварка була запатентована і продана підприємству "Павоні", яке приступило до масового випуску виробів. Перевага такої кавоварки під смачну каву, який завдяки паровому впливу має приголомшливий смак.

Кавоварку еспресо ще називають компресійна машина. Такі машини для варіння кави ділять на:

  • парові;
  • помпові пристрої (з насосом).

Помпові апарати готують каву кращої якості, але при цьому ціна таких машин подорожче.

Кавоварки бувають – ріжкові і комбіновані. Ріжкова машина, розрахована на приготування кави на одну або дві чашки. Зерно повинно бути добре промолото і спресовано, потім їм заповнюють ріжок. Металевий ріжок краще, ніж пластиковий. Так як пластик дає неприємну кислинку кави.

Комбінована кавоварки це велика зручність, так як дозволяє готувати кавовий напій і крапельним способом, і еспресо. Але така кавоварка вимагає різного помелу кави, так як принцип приготування абсолютно різний.

Існують також повністю автоматизовані машини для приготування кави. Такий апарат виконує всі функції після натискання кнопки. Відсортував відпрацьований кави в спеціальний контейнер, промиває себе самостійно після певного часу роботи.

Середня тривалість приготування кави становить 40 секунд. При цьому кофемашина також благає кави. Такі пристрої дозволяють регулювати смак і інтенсивність напою, обсяг води, зміна режиму температури і варіювати технологію варіння кави в залежності від жорсткості води.

Процес приготування

Як правильно варити каву в кавомашині

Один з популярних рецептів в Італії — рістретто. Готується такий кави, якщо людина звикла до густим, міцних напоїв, краще всього вживати його в ранкові години. Промалываем кави, вибравши не дрібний помел, засипаємо одну повну чайну ложку з гіркою у відсік для кави в машині, утрамбовуємо кави, так, щоб він утворив щільний шар, і промолотые частинки добре прилягали один одному.

Натискаємо на кнопку приготування кави, за 20-25 секунд до закінчення приготування натискаємо на клавішу зупинки приготування. Рістретто добре подавати злегка розігрітої чашці. Деякі машини мають таку функцію розігріву пором, якщо немає, то можна розігріти чашку під струменем окропу, витерши насухо.

Види кави та способи приготування в кавомашині

Існує більше однієї тисячі типів зерен кави. Основних видів тільки три: арабіка, робуста, ліберіка.

Арабіка становить більшу частину вирощується кава, близько 75% всього вирощується кава припадає на цей вид. Смак такий кава має ніжний, збалансований.

Сорти арабіки найбільш популярні у любителів цього напою – бурбон, мокко.

Другий вид кави, який додають в суміші це робуста. Сорт кави високоврожайний, але смак не такий ніжний і витончений, як у арабіки. Сорти арабіки найбільш популярні — це ява, інеак, конженсис.

Менш популярний кави — ліберіка. Його використовують тільки в сумішах. Врожайність кави цього виду невисока, і смак досить різкий.

У кавоварках добре використовувати суміш. Оскільки поєднання декількох типів кави здатне додати більш яскравий і насичений смак напою. Особливо цінують благородні суміші любителі кави еспрессо, які п'ють цей напій без добавок молока або вершків. Чистий продукт вимагає особливо якісної суміші, щоб не отримати сильно гіркий, кислий кави.

Як заварювати каву в капсулах в кавомашині

Напій з кавоварок капсульного типу виходить дуже смачним. Адже купити капсули можливо різної інтенсивності, амортизованим чи ні, з кофеїном або без.

Їх легко помістити в апарат, підставити під чашку отвір з якого виходить приготований напій. Така кавова машина ідеальна для тих, хто любить якісну каву і при цьому не готовий витрачати багато часу на його приготування.

Готувати в такій машині просто, і вона вимагає мінімальних сил по чищенню. Досить просто вивільнити ємність в якій накопичуються автоматично відпрацьовані капсули і промити резервуар для проливающихся крапель. Також необхідно наповнювати ємність для чистої води, яка йде на приготування напою.