Як почистити кавоварку

Любителям підбадьорливого напою необхідно знати, що кавоварка вимагає особливого догляду. Регулярна експлуатація машини призводить до забруднення основних її елементів: використання жорсткої води сприяє утворенню накипу, залишки кави в'їдаються в робочі поверхні.

Накип на нагрівальному елементі небезпечна тим, що може блокувати частину тепла, що йде від нього. З часом це може привести до перегріву і виходу з ладу приладу.

Крім того, накип містить солі кальцію і магнію, велика кількість яких може негативно вплинути на здоров'я кавомана, торкнувшись сечостатеву систему. Справжнім гурманам неприємний буде специфічний присмак одержуваного напою, який також виникне через накипу або залишків кави інших сортів. Тому кавоварка потребує періодичного очищення.

Довідка! Статистика ремонтних центрів говорить про те, що найбільш часта причина поломки кавоварок криється у накипу.

Миючі засоби для кавоварки

Перш ніж братися за видалення накипу, кавоварку потрібно підготувати, почистивши доступні елементи від залишків кави. Фільтри, ситечко і інші забруднені деталі миються теплою водою за допомогою губки або ганчірки для посуду.

Іноді губка (ганчірка) не дозволяє очистити елементи якісно, на ситечку або утримувачі фільтра залишаються сліди кави. Тоді можна скористатися спеціальною чистячою щіткою, при її відсутності підійде звичайна непотрібна зубна щітка.

Необхідно акуратно потерти всі поверхні, потім ополоснути їх водою. Сам корпус кавоварки не варто підставляти під струмінь води, щоб уникнути поломки, його можна протерти злегка зволоженою ганчіркою.

У боротьбі з накипом зарекомендували себе спеціальні засоби від брендів De'longhi, Saeco, Melitta. Кавові компанії укладають договори зі спеціалізованими підприємствами, які працюють над засобами очищення обладнання. Основу будь чистячої рідини від накипу складають хімічно активні речовини, переважно кислота. Вартість варіюється від 300 до 1000 рублів. Існують і універсальні рідини вітчизняних і зарубіжних виробників, які набагато дешевше брендованих коштів. Найдешевшим варіантом буде простий і універсальний антінакіпін, що використовується для очищення прасок, чайників і кавоварок.

Виробники кавоварок рекомендують застосовувати спеціальні засоби для чищення, що враховують особливості конкретної моделі пристрою. В інструкції, що додається це завжди обмовляється. При необхідності можна скористатися і підручними (народними) засобами, але про все по порядку.

Спеціальні засоби

Виробники радять застосовувати для чищення спеціальні засоби у вигляді розчинних таблеток, порошків, рідин. Існують склади, які борються з осіли кавовими маслами, є декальцинирующие кошти (для видалення накипу).

На вибір миючого засобу впливає його хімічний склад, марка виробника. Найчастіше чистяча хімія містить небезпечні для здоров'я речовини, тому після обробки кавоварки її слід ретельно промити водою. Виробники гарантують хороші показники чистоти після всіх процедур.

Згідно зі статистикою, одним з найпопулярніших засобів є таблетки від компанії Bosch. Використовувати її дуже просто, достатньо кинути в резервуар з водою і запустити процес самоочищення. Таблетка забарвлює воду в синій колір, що дуже зручно в плані візуалізації при перевірці на повне очищення системи.

Таблетки і порошки від компанії Saeco теж популярні у споживачів, особливо у господарів кавоварок з капучинатором. Очищення від слідів молока завдяки таблеткам проходить на вищому рівні. Однак, суттєвим недоліком всіх спеціальних засобів є їх ціна, яка б'є деякі верстви населення по кишені. Тому багато звертаються до підручним народних засобів.

Підручні засоби

Найпростішим засобом для чищення є оцет (лимонна кислота). Суміш оцту з водою готується в пропорції один до двох. Процес здійснюється в наступному порядку:

  1. суміш оцту (лимонки) і води, що заливається у водний резервуар кавоварки, яка потім включається;
  2. розчин доводять до кипіння, залишають на 10-12 годин;
  3. кавоварка спорожняється і добре промивається;
  4. готується кілька порцій кави для кращого позбавлення від залишків чистячої суміші (пити приготований кави не варто!).

Інший спосіб передбачає використання харчової соди і солі. Порядок робіт інший: резервуар кавоварки заповнюється водою, змішаної з однією ложкою соди і солі. Через кілька годин розчин зливається, резервуар миється.

Щоб почистити фільтр, його треба акуратно звільнити, промити під струменем води (якщо він не паперовий, звичайно) і помістити назад. Суміш води і оцту в тій же пропорції залити в резервуар і включити кавоварку на 15 хвилин. Після потрібно витягти фільтр, злити залишки розчину, дати кавоварці охолонути. Потім двічі промити колбу, спочатку теплою, потім холодною водою.

Використання народних засобів можливо, якщо в кавоварці немає алюмінієвих деталей. В іншому разі вони відразу ж почорніють, що позначиться на якості одержуваного напою.

Види кавоварок в залежності від способів очищення

Практично всі кавоварки володіють цілим набором корисних функцій. Одним з головних параметрів при виборі моделі є наявність або відсутність функції автоматичної декальцинації.

Самоочисні прилади служать довше і не вимагають постійної ручного чищення, отже, заощаджують час і нерви власника. Але і коштують такі моделі на порядок дорожче. Кавоварки без цієї функції вимагають додаткового догляду.

Фахівці рекомендують «вхолосту» проганяти воду через дану модель після кожного використання. Однак, ціна на прилади такого типу нижче, що дозволяє істотно заощадити, або вибрати кавоварку з іншими корисними функціями за тією ж ціною.

Перед тим, як почистити кавоварку, з'ясуйте, до якого типу приладів вона відноситься: кавоварка з можливістю самоочищення, або ж модель без цієї функції. Від виду приладу залежатимуть ваші подальші дії.

Кавоварка з функцією автоматичного очищення

Сучасні кавоварки здебільшого забезпечені механізмом автоматичного очищення. Послідовність дій з такими моделями наступна:

  1. звірившись з інструкцією до кавоварці в резервуар для води поміщається спеціальний засіб у вигляді порошку, таблетки або рідини. Далі заливається вода;
  2. кава поміщається у відповідне відділення;
  3. щоб прогнати очищувальну суміш по системі, через краник заповнюються 2-3 чашки;
  4. далі за допомогою спеціальної кнопки на корпусі кавоварки включається автоматична очистка;
  5. після завершення процесу виробники рекомендують промити всі деталі чистою водою.

Важливо! Ріжок і ситечко кавоварки краще промивати за допомогою соди, оскільки запах миючого засобу може залишатися деякий час, псуючи смак напою.

Кавоварка без функції автоматичного очищення

Якщо телефон не має функції очищення, то послідовність дій буде дещо іншою:

  1. чистячий засіб поміщається в ємність, після чого вона заповнюється необхідною кількістю;
  2. кава в систему не закладається, замість цього через гарячий краник проганяється чистяча рідина, приблизно 2-3 гуртки;
  3. апарат включається буквально на кілька хвилин;
  4. далі вся суміш води і миючого засобу проганяється через систему;
  5. спустошену ємність знову необхідно заповнити чистячої сумішшю, включити кавоварку, через деякий час злити всю рідину;
  6. потім система промивається чистою водою без кошти;
  7. для повного очищення залишається зварити кілька чашок кави, не вживаючи отриманий напій, після чого залишки рідини знову прогнати з системи.

Корисні поради

Жорсткість води для кави може підказати, з якою періодичністю доведеться чистити кавоварку.

Оцтовий розчин для очищення може залишити після себе запах і присмак, тому має сенс кілька разів прогнати по кавоварці звичайну воду. Виробники забороняють використовувати для миття мило з тієї причини, що воно пов'язує кавові масла і присмак залишиться у одержуваних напоїв назавжди.

Відбілювачі чудово підходять для очищення кавоварок зі скла, однак не можна змішувати їх з кислотою. Випаровування від запущеної хімічної реакції, небезпечні для здоров'я! Кавоварки з функцією приготування капучіно вимагають промивання від слідів молока, інакше кава втрачає свої смакові якості, а всередині системи можуть з'явитися мікроорганізми. Застосовувати для очищення будь-які кошти з абразивом категорично заборонено, інакше не уникнути поломки.