Види кавоварок
Більшість сучасних людей не уявляють свого ранку без чашки кави. А існуючий ритм життя, вічна поспіх змушують придумувати все більш вдосконалені пристрої, здатні заощадити якомога більше часу і зусиль для його приготування. Так з'являються нові кавоварки та кавомашини.
Які бувають кавоварки
Зміст статті
Вибір кавоварок колосальний. Зустрічаються як зовсім прості й економічні, за вартістю моделі, що відрізняються простим принципом роботи і мінімальними можливостями, так і більш складні моделі, забезпечені самими різноманітними функціями: таймером, підтриманням температурного режиму, що дозволяє зберігати каву гарячим якийсь час (від півгодини до 3-х годин), регулюванням фортеці і т. д.
Варто звертати увагу на обсяг кави, який готується за 1 раз. Як правило, ця інформація вказана на самому приладі і означає кількість чашок ємністю в 100 мл. Це допоможе вибрати кавоварку, відповідно з кількістю споживаного вами або вашою родиною продукту.
Види кавоварок і кавомашин
Всі кавоварки та кавомашини призначені для однієї мети – приготування кави. Різниця – в методі екстракції з кави необхідних для отримання смаку і аромату компонентів. Відрізняються вони й принципом формування парового тиску. Залежно від цих показників, зустрічаються різні види кавоварок і кавоварок.
Гейзерна
Інша назва – парова праска. Модель створена в далекому 19 столітті, але до цих пір складові конструкції і принцип дії не зазнали особливих змін. Єдине нововведення – з'явилися електричні моделі зі шнуром, що включаються в розетку. Ручні як і раніше ставляться на плиту.
В залежності від обсягу, кавоварки даного виду здійснюються з різною потужністю – від 450 Вт до 1 кВт. Складаються з 3-х відділень:
- нижній ємності для води, виготовленої із сталі;
- відділення (фільтра) для мелених кавових зерен;
- верхній ємності (кавника) для готової кави, матеріал виготовлення – скло, кераміка або сталь.
Процес варіння проходить у кілька етапів:
- Фільтрована вода заливається у нижню ємкість. Рівень визначається наявною відміткою.
- У фільтр поміщається мелену каву, бажано середнього помелу. Кавовий порошок не треба ущільнювати, його необхідно лише злегка розрівняти.
- Фільтр з кавою встановлюється над ємністю з водою, зверху поміщається кавник. Кавоварку ставлять на плиту або включають в розетку.
Принцип роботи відображено в назві моделі. Нагріваючись до кипіння, вода починає розширюватися і надходить у воронкоподібну трубку, що створює підвищений тиск. По ній вода з допомогою утворюється пара піднімається у фільтр з меленими зернами і, проходячи крізь нього і витягуючи необхідні компоненти з кави, виштовхується в кавник. Процес виштовхування своїм виглядом нагадує гейзер.
Вимикається апарат вручну. Про готовність кави і закінчилася в ємності воді підкаже звук, схожий на шипіння.
Увага! Плюсом гейзерній кавоварки є можливість регулювання підігріву води. Чим він повільніше, тим насиченішим виходить напій.
Ріжкова
У даній моделі відсік для меленої кави являє собою ріжок (холдер). Особливістю такої кавоварки є необхідність щільного утрамбування кавового порошку дрібного помелу спеціальним товкачем.
Процес приготування протікає під високим тиском пара, що утворюється при закипанні води. Недарма інша назва приладу – еспресо (з італійської мови – під тиском).
Пара утворюється двома способами, в залежності від типу кавоварки:
- Парова. Пара виникає при нагріванні води до температури кипіння – 100 °С, і під впливом тиску до 4 бар відкриває клапан між ємністю для води і ріжком. Гарячий пар проходить через каву і, экстрагируя з нього кавові субстанції, надходить у кавник в готовому вигляді. На приготування йде близько 3-5 хв.
- Помпова. Пара виходить при нагріванні води електромагнітним насосом до температури 95 градусів. Тиск у даному агрегаті становить 15 бар, тому приготування займає зовсім небагато часу – близько 30 сек, а витрата сировини скорочується. Любителі кави знають, що оптимальна температура для приготування становить від 92 до 95 °С. Тому і якість його буде більш високим, ніж у паровій моделі.
У ріжкових кавоварках на каву утворюється «крем» – м'яка і ароматна піна, шанована багатьма гурманами.
Довідка! Деякі ріжкові кавоварки забезпечені капучинатором насадкою для забору і збивання молока, що дозволяє крім готувати еспресо, капучіно, латте.
Крапельна
Інші назви – фільтраційна, американо. Користуються великим попитом з-за своєї невеликої вартості та простоти у використанні.
Пристрій являє собою 2 ємності: для холодної води і готового напою, між якими розташований сітчастий фільтр із зернами крупного помелу. Фільтр може бути паперовим (одноразовий варіант), нейлоновим (вистачає приблизно на 60 чашок), металевим або «золотим» (з титановим покриттям, не вимагає заміни).
Вода, нагріта від нагрівального елемента майже до 100 °С, розширюється і переходить в стан пари, який за випускним трубках проходить у верхню частину апарату. Там пара конденсується і у вигляді крапель конденсату капає через спеціальний отвір на фільтр з кавою, а потім проходить через нього в кавник. При цьому втрачається частина температури, досягаючи приблизно 90-97 °С (ідеальний температурний режим для американсько). З недоліків – відсутність пінки.
У більш дорогих моделях зустрічаються додаткові функції:
- кавник розташовується на підігрівачі, здатному зберігати каву гарячим протягом 3-х годин;
- є затвор з противокрапельной функцією, охороняє плиту від попадання на неї залишків продукту при відбиранні чашки з кавоварки;
- можливість зупинки роботи апарату на будь-якій стадії приготування.
Цікаво! Кава виходить більш смачним і міцним в крапельної кавоварки, яка має найменшу потужність.
Капсульна
У даній моделі замість фільтра або відділення для мелених зерен застосовуються спеціальні капсули з утрамбованим кавовим порошком всередині. Щоб кава не окислився, не втратив своїх смакових якостей і не зіпсувався, капсули роблять герметичними і заповнюють інертним газом. У процесі приготування вони проколюються з 3-х сторін спеціальним пристроєм.
Спочатку надходить потужна струмінь повітря перемішує вміст капсули. Потім через них під тиском проходить нагріта вода. Одержаний каву наливають у чашку. Використана капсула викидається.
З плюсів – немає необхідності розраховувати потрібну порцію завантаження кавою, очищати фільтр від відслужив кавовій маси. З мінусів – в деяких апаратах можна використовувати тільки капсули фірми – виробника кавоварки.
Увага! При виборі капсульної моделі зверніть увагу на ступінь гучності виробленого нею шуму.
Об'єднані
Поєднує в собі 2 види кавоварок:
- ріжкову, з приготуванням еспресо;
- краплинну, для шанувальників американо.
З таким приладом варто враховувати, що для цих напоїв необхідні зерна різного помелу (дрібного – для еспресо, великого – для американсько).
При виборі необхідно звертати увагу на потужність. Бажано, щоб вона становила не менше 1-1,7 кВт. Тоді буде виникати тиск 15 бар.
Напівавтоматичні
Передбачають, що частина роботи перед заварюванням повинна бути зроблена вручну. Апарат не перемелює зерна кави самостійно, його необхідно засипати у вже перемолотом вигляді. Потім необхідно помістити кави в фільтр, правильно утрамбувати. До цього виду можна віднести, наприклад, ріжкову модель.
З плюсів можна відзначити, що в залежності від того, яку каву ви віддаєте перевагу (міцний, не дуже міцний), є можливість самому визначити потрібну кількість сировини і одержуваний обсяг напою.
Автоматичні
Практично не вимагають участі людини в процесі приготування кави. Прилад, званий також комбайном або кавоваркою, самостійно:
- Перемелює кавові зерна. Вони закладаються у передбачений для цього відсік, де мелють за заданими налаштуваннями. Мелений продукт надходить у відділ пресування, в якому запресовується в розчинну таблетку і змочується.
- Нагріває воду до необхідної температури. Під тиском вона проходить через спресований порошок і наповнює чашку готовим продуктом.
- Самоочищається. Залишилися відходи видаляються в спеціальний контейнер, після чого відбувається промивання.
На приготування 1 чашки кави з моменту закладення зерен до розливу в чашку йде всього від 30 до 40 сек. Великим плюсом є те, що з-за помелу безпосередньо перед приготуванням в готовому кави повністю зберігаються кофеїн і ефірні масла. З мінусів – висока вартість.
Рада! Небажано використовувати в автоматичних апаратах ароматизований кави – від нього залишається запах, який складно усунути протягом тривалого часу.
Ручні
Пристрої, в яких кава готується під тиском, створеним ручної мускульною силою. До них можна віднести:
- Французький прес (френч-прес). Складається з вузького циліндра, жароміцного скла і поршня, сполученого з сітчастим фільтром, зробленим з металу. На дно циліндра засипаються мелені кавові зерна, наливається гаряча вода, закривається кришка. Поршень при цьому перебуває у піднесеному стані. Після того, як кава настоїться (через 5-7 хвилин), поршень опускається вниз, притискаючи гущу і пропускаючи через фільтр готовий напій.
- Аэропресс. Принцип дії той же, з тією лише різницею, що фільтр виготовлений із паперу, є одноразовим. Він вкладається в сітчасту кришку, розташовану на дні скляного циліндра, після завершення процедури заварювання викидається.
- Хендпрессо (від англійського слова hand «рука»). Мініатюрна модель, уміщається в одній руці. Розташований всередині поршневий насос нагнітає стиснене повітря, створюючи тиск в 9 Бар. Як тільки стрілка манометра досягає зеленої позначки, в кавоварку насипається мелену каву, заливається гаряча вода, закривається кришка фільтра. Готовий напій виливається в чашку натисненням кнопки.
Перевагою ручних кавоварок є невеликий розмір, що дозволяє брати їх з собою в дорогу, на дачу, в будь-яку поїздку. Для їх функціонування не вимагається наявності електрики.
Які бувають кавоварки для дому
Кавоварки для дому бувають:
- електричними, що працюють при включенні в мережу;
- для приготування кави на плиті – газової або індукційної.
До вищевказаних моделей, що працюють від електрики, можна додати электротурку. Кава в неї готується, як і на плиті, але замість плити тут використовується спеціальна підставка харчування. Відключення не автоматичне, після завершення процесу заварювання прилад необхідно відключати самостійно.
Кавоварки для плити
З розглянутих вище видів кавоварок сюди можна віднести гейзерную модель (якщо вона не електрична), в якій кава готується на джерелі тепла – газової або індукційній плиті. Крім цього, існують відомі з незапам'ятних часів джезва (джезві), турка, далла.
Джезва являє собою посудину з кованої міді, сталі, алюмінію, латуні або кераміки, внутрішня поверхня якого покрита харчовим оловом, щоб уникнути потрапляння небезпечних для здоров'я людини речовин, що виділяються при нагріванні міді, латуні. Вона має широку основу і вузьке горло, довгу, найчастіше з твердих порід дерева, ручку.
Турку більшість кавоманів вважають тієї ж джезвою, не роблячи між ними відмінності. За однією з версій, важкий назва не зміг прижитися в Росії, а так як найбільш відомим було каву по-турецьки, то посудину стали називати туркою. Однак, деякі фахівці вважають, що відмінність усе ж існує: у турки більш широка та коротка горловина, що має форму воронки.
Далла повсюдно застосовується в країнах Саудівської Аравії, Сирії. Це невеликий, частіше всього мідний, посудина з вузьким горлом, коротким носиком і товстим дном, що має кришку і пряму довгу ручку. За формою віддалено нагадує чайник.
Існуючий ринок кавоварок і кавоварок пропонує величезну кількість різних моделей і видів на любий, навіть самий вишуканий смак. Вибір напряму залежить від уподобань кавомана: бажаної міцності, кількості, улюбленого рецепту і т. д. Зробивши покупку з урахуванням усіх плюсів та мінусів, можна стати володарем приладу, здатного доставити справжнє задоволення за чашкою ароматного напою, здатного зарядити бадьорістю і гарним настроєм на цілий день.