Що таке кулер для води

Твердження, що людина на 70% складається з води, що у день слід випивати до 2-х літрів рідини, щоб забезпечити нормальне функціонування організму, відомо багатьом. Однак з кожним роком чистої води стає все менше.

Давно минув той час, коли можна було попити воду з крана або з автомата з газованою водою. Велика кількість хлору, мікроби, бактерії і шкідливі домішки роблять її непридатною для пиття в сирому вигляді.

Завдання забезпечення людей питною водою давно і успішно вирішують кулери.

Що таке кулер для води

Кулер являє собою агрегат для роздачі охолодженої бутильованої води в громадських місцях та в побуті. Його також називають диспенсер (дозатор).

Опис

Бутель з помпою – найпростіший і примітивний варіант обладнання для розливу Н2О. досі використовується в невеликих офісах, квартирах, на дачах. Це пристрій має переваги: компактність і легкість у використанні.

«Недоліком» для нас, розпещених цивілізацією, є відсутність функції підігріву та охолодження рідини.

Кулер або диспенсер — найбільш поширений пристрій для розливу Н2О. Широко використовується в офісах, дитячих установах, спортзалах, медичних організаціях, торгових центрах, а також в будинках і квартирах.

Кулер являє собою пластмасовий корпус зі спеціальним отвором, що збігається по діаметру з горловиною бутлі. На передній панелі розташовані крани для подачі рідини й індикатори нагріву і охолодження. Пристрій живиться від мережі (220 В), забезпечений спеціальними датчиками. При доведенні води до заданої температури, датчики переводять агрегат в «сплячий» режим, що значно економить електроенергію.

Рідина в диспенсері не доводиться до кипіння. При її нагріванні до температури 95-98ПроЗ, датчики відключають апарат, при охолодженні до 85-86ПроЗ – включають. Це дозволяє зберегти корисні природні властивості води.

Охолодження рідини в диспенсері проводиться у встановленому температурному режимі +5ОС до +15ОС, в залежності від способу охолодження (термоелектричний, компресорний).

В кулерах використовуються пляшки різної ємності – 5л (при наявності спеціального перехідника), 8л, 12л, 13л, 19л, 22л. Найбільш поширена ємність 19 л.

Кількість кранів в диспенсері – один, два або три. Водораздатчики без нагрівання мають один кран. Агрегати, які здійснюють охолодження і нагрівання, оснащені двома кранами. Деякі пристрої крім охолодженої/нагрітої води, видають рідину кімнатної температури і мають три крана.

Способи відкриття кранів:

  • натискання склянкою або чашкою;
  • натискання на кнопку;
  • відкриття вручну.

Деякі моделі диспенсерів обладнані функцією «захист від дітей» — спеціальної блокуванням краника з окропом.

Головний плюс кулера — можливість отримати охолоджену або гарячу воду в будь-який момент. При цьому вона зберігає свої корисні властивості.

Недоліки диспенсерів:

  • висока ймовірність попадання мікроорганізмів всередину, при заміні порожньої ємності на повну;
  • залежність від якості води, що постачається;
  • залежність від дотримання гігієнічних норм користувачами пристрою;
  • досить великі габарити агрегату;
  • необхідність постійної заміни ємностей;
  • потреба в спеціальному приміщенні для зберігання порожніх і невикористаних бутлів;
  • споживання електроенергії + постійна купівля води = низька економічність.

ВАЖЛИВО! В цілях безпеки та економії рекомендується відключати кулер на ніч, йдучи з роботи або їдучи на тривалий термін.

Пурифайер – кулер проточної фільтрації. Цей девайс є альтернативою водораздатчикам, в яких використовується бутильована вода. Пурифайер виконує відразу три функції. Крім охолодження і нагріву, він очищає і фільтрує проточну воду методом зворотного осмосу або ультрафільтрацією. Рідина проходить очищення через ряд фільтрів і потрапляє в накопичувальний резервуар, з якого розподіляється в баки для холодної і гарячої води.

Переваги кулера проточної фільтрації:

  • щадна фільтрація, що зберігає структуру і склад мікроелементів води (виділяються шкідливі домішки, хлор, сторонні запахи і патогенна мікрофлора);
  • невеликі габарити, акуратний зовнішній вигляд;
  • відсутність прив'язки до постачальників;
  • відпадає необхідність у зберіганні тари і постійній заміні порожніх ємностей повними;
  • низька собівартість, так як відпадає необхідність переплачувати за воду і її доставку.

Особливості кулерів

Сучасна промисловість випускає великий асортимент кулерів, що відрізняються один від одного технічними особливостями і характеристиками.

За способом установки диспенсери поділяються на:

  • підлогові (встановлюються на гладку й рівну поверхню підлоги);
  • настільні (встановлюються на будь-яку опору, наприклад, стіл, підвіконня, табурет).

За типом подачі рідини як настільні, так і підлогові диспенсери бувають:

  • з вертикальним завантаженням;
  • з нижньою загрузкою.

Верхня завантаження бутлів у кулер створює незручності в експлуатації, так як важко змінювати ємність. Такі диспенсери виглядають громіздко.

Моделі з нижньою загрузкою є більш зручними і функціональними, вимагають менше зусиль при заміні ємності.

Нагрівання рідини в кулері проводиться електронагрівачем – Теном. За типом охолодження диспенсери підрозділяють на:

  • компресійні (охолодження відбувається за рахунок охолоджуючого речовини — хладагента);
  • електронні (охолодження відбувається за допомогою елемента Пельтьє).

Диспенсери можуть бути оснащені додатковими опціями і функціоналами:

  • тримач для одноразових стаканів;
  • установка для газування;
  • льодогенератор;
  • озонатор;
  • холодильник;
  • мінібар;
  • шафка;
  • кавоварка.

Сучасні кулери мають невеликі габарити і сучасний дизайн, який дозволяє їм вписатися в будь-який інтер'єр.

Відомості про шкоду і користь

Ні у кого не виникає сумніву в тому, що вода з кулера набагато корисніше і безпечніше, ніж з-під крана. До переваг можна віднести:

  • очищення Н2О від бактерій, вірусів і шкідливих домішок;
  • її можна пити без кип'ятіння;
  • очищення забезпечує м'який і приємний смак;
  • відпадає необхідність використання чайника при заварюванні чаю або кави;
  • кулер дозволяє випити в спеку склянку охолодженої води, незалежно від наявності холодильника;
  • втамувати спрагу можна в будь-якому місці (офісі, торговому центрі, медустанові, спортзалі).

Питво з кулера може завдати шкоди в наступних випадках:

  • недобросовісний постачальник поставляє продукцію, що не відповідає санітарним нормам (вода містить шкідливі домішки, мікроорганізми і бактерії);
  • занадто ретельне очищення, іноді із застосуванням антибіотиків, в результаті якої виводяться як шкідливі, так і корисні речовини;
  • використання неякісних пластикових ємностей (вода набуває присмак пластмаси, із-за попадання в неї бісфенолу, стиролу, сурми та інших шкідливих компонентів);
  • недотримання правил заміни бутлів, брудні руки працівника — це може призвести до потрапляння в ємність бруду, патогенної мікрофлори, що погіршить якість води і може викликати кишкові інфекції;
  • недотримання правил сервісу апарату (дезінфекція проводиться кожні півроку);
  • недотримання правил користування диспенсером самими споживачами (неправильна експлуатація, недотримання норм гігієни).

Резюме

Якість і кількість споживаної води – важлива умова життєдіяльності людини. Кулер — корисний і зручний винахід, яке допомагає вирішити завдання наповнення організму живлющою вологою.

Щоб диспенсер приносив користь і радував склянкою холодної води у спеку і чашкою ароматного гарячого чаю в холод, необхідно поставитися з особливою ретельністю до вибору як самого обладнання, так і компанії, яка здійснюватиме сервісне обслуговування та поставку повних ємностей.

ВАЖЛИВО! Не варто купувати найдешевшу воду! Слід співпрацювати тільки з перевіреним постачальником, що працює на цьому ринку не перший рік.