Що таке кулер для води
Твердження, що людина на 70% складається з води, що у день слід випивати до 2-х літрів рідини, щоб забезпечити нормальне функціонування організму, відомо багатьом. Однак з кожним роком чистої води стає все менше.
Давно минув той час, коли можна було попити воду з крана або з автомата з газованою водою. Велика кількість хлору, мікроби, бактерії і шкідливі домішки роблять її непридатною для пиття в сирому вигляді.
Завдання забезпечення людей питною водою давно і успішно вирішують кулери.
Що таке кулер для води
Кулер являє собою агрегат для роздачі охолодженої бутильованої води в громадських місцях та в побуті. Його також називають диспенсер (дозатор).
Опис
Бутель з помпою – найпростіший і примітивний варіант обладнання для розливу Н2О. досі використовується в невеликих офісах, квартирах, на дачах. Це пристрій має переваги: компактність і легкість у використанні.
«Недоліком» для нас, розпещених цивілізацією, є відсутність функції підігріву та охолодження рідини.
Кулер або диспенсер — найбільш поширений пристрій для розливу Н2О. Широко використовується в офісах, дитячих установах, спортзалах, медичних організаціях, торгових центрах, а також в будинках і квартирах.
Кулер являє собою пластмасовий корпус зі спеціальним отвором, що збігається по діаметру з горловиною бутлі. На передній панелі розташовані крани для подачі рідини й індикатори нагріву і охолодження. Пристрій живиться від мережі (220 В), забезпечений спеціальними датчиками. При доведенні води до заданої температури, датчики переводять агрегат в «сплячий» режим, що значно економить електроенергію.
Рідина в диспенсері не доводиться до кипіння. При її нагріванні до температури 95-98ПроЗ, датчики відключають апарат, при охолодженні до 85-86ПроЗ – включають. Це дозволяє зберегти корисні природні властивості води.
Охолодження рідини в диспенсері проводиться у встановленому температурному режимі +5ОС до +15ОС, в залежності від способу охолодження (термоелектричний, компресорний).
В кулерах використовуються пляшки різної ємності – 5л (при наявності спеціального перехідника), 8л, 12л, 13л, 19л, 22л. Найбільш поширена ємність 19 л.
Кількість кранів в диспенсері – один, два або три. Водораздатчики без нагрівання мають один кран. Агрегати, які здійснюють охолодження і нагрівання, оснащені двома кранами. Деякі пристрої крім охолодженої/нагрітої води, видають рідину кімнатної температури і мають три крана.
Способи відкриття кранів:
- натискання склянкою або чашкою;
- натискання на кнопку;
- відкриття вручну.
Деякі моделі диспенсерів обладнані функцією «захист від дітей» — спеціальної блокуванням краника з окропом.
Головний плюс кулера — можливість отримати охолоджену або гарячу воду в будь-який момент. При цьому вона зберігає свої корисні властивості.
Недоліки диспенсерів:
- висока ймовірність попадання мікроорганізмів всередину, при заміні порожньої ємності на повну;
- залежність від якості води, що постачається;
- залежність від дотримання гігієнічних норм користувачами пристрою;
- досить великі габарити агрегату;
- необхідність постійної заміни ємностей;
- потреба в спеціальному приміщенні для зберігання порожніх і невикористаних бутлів;
- споживання електроенергії + постійна купівля води = низька економічність.
ВАЖЛИВО! В цілях безпеки та економії рекомендується відключати кулер на ніч, йдучи з роботи або їдучи на тривалий термін.
Пурифайер – кулер проточної фільтрації. Цей девайс є альтернативою водораздатчикам, в яких використовується бутильована вода. Пурифайер виконує відразу три функції. Крім охолодження і нагріву, він очищає і фільтрує проточну воду методом зворотного осмосу або ультрафільтрацією. Рідина проходить очищення через ряд фільтрів і потрапляє в накопичувальний резервуар, з якого розподіляється в баки для холодної і гарячої води.
Переваги кулера проточної фільтрації:
- щадна фільтрація, що зберігає структуру і склад мікроелементів води (виділяються шкідливі домішки, хлор, сторонні запахи і патогенна мікрофлора);
- невеликі габарити, акуратний зовнішній вигляд;
- відсутність прив'язки до постачальників;
- відпадає необхідність у зберіганні тари і постійній заміні порожніх ємностей повними;
- низька собівартість, так як відпадає необхідність переплачувати за воду і її доставку.
Особливості кулерів
Сучасна промисловість випускає великий асортимент кулерів, що відрізняються один від одного технічними особливостями і характеристиками.
За способом установки диспенсери поділяються на:
- підлогові (встановлюються на гладку й рівну поверхню підлоги);
- настільні (встановлюються на будь-яку опору, наприклад, стіл, підвіконня, табурет).
За типом подачі рідини як настільні, так і підлогові диспенсери бувають:
- з вертикальним завантаженням;
- з нижньою загрузкою.
Верхня завантаження бутлів у кулер створює незручності в експлуатації, так як важко змінювати ємність. Такі диспенсери виглядають громіздко.
Моделі з нижньою загрузкою є більш зручними і функціональними, вимагають менше зусиль при заміні ємності.
Нагрівання рідини в кулері проводиться електронагрівачем – Теном. За типом охолодження диспенсери підрозділяють на:
- компресійні (охолодження відбувається за рахунок охолоджуючого речовини — хладагента);
- електронні (охолодження відбувається за допомогою елемента Пельтьє).
Диспенсери можуть бути оснащені додатковими опціями і функціоналами:
- тримач для одноразових стаканів;
- установка для газування;
- льодогенератор;
- озонатор;
- холодильник;
- мінібар;
- шафка;
- кавоварка.
Сучасні кулери мають невеликі габарити і сучасний дизайн, який дозволяє їм вписатися в будь-який інтер'єр.
Відомості про шкоду і користь
Ні у кого не виникає сумніву в тому, що вода з кулера набагато корисніше і безпечніше, ніж з-під крана. До переваг можна віднести:
- очищення Н2О від бактерій, вірусів і шкідливих домішок;
- її можна пити без кип'ятіння;
- очищення забезпечує м'який і приємний смак;
- відпадає необхідність використання чайника при заварюванні чаю або кави;
- кулер дозволяє випити в спеку склянку охолодженої води, незалежно від наявності холодильника;
- втамувати спрагу можна в будь-якому місці (офісі, торговому центрі, медустанові, спортзалі).
Питво з кулера може завдати шкоди в наступних випадках:
- недобросовісний постачальник поставляє продукцію, що не відповідає санітарним нормам (вода містить шкідливі домішки, мікроорганізми і бактерії);
- занадто ретельне очищення, іноді із застосуванням антибіотиків, в результаті якої виводяться як шкідливі, так і корисні речовини;
- використання неякісних пластикових ємностей (вода набуває присмак пластмаси, із-за попадання в неї бісфенолу, стиролу, сурми та інших шкідливих компонентів);
- недотримання правил заміни бутлів, брудні руки працівника — це може призвести до потрапляння в ємність бруду, патогенної мікрофлори, що погіршить якість води і може викликати кишкові інфекції;
- недотримання правил сервісу апарату (дезінфекція проводиться кожні півроку);
- недотримання правил користування диспенсером самими споживачами (неправильна експлуатація, недотримання норм гігієни).
Резюме
Якість і кількість споживаної води – важлива умова життєдіяльності людини. Кулер — корисний і зручний винахід, яке допомагає вирішити завдання наповнення організму живлющою вологою.
Щоб диспенсер приносив користь і радував склянкою холодної води у спеку і чашкою ароматного гарячого чаю в холод, необхідно поставитися з особливою ретельністю до вибору як самого обладнання, так і компанії, яка здійснюватиме сервісне обслуговування та поставку повних ємностей.
ВАЖЛИВО! Не варто купувати найдешевшу воду! Слід співпрацювати тільки з перевіреним постачальником, що працює на цьому ринку не перший рік.