Не дуже-то вона і потрібна! Або як обходитися без мікрохвильовки
Звикаючи жити на бігу і у вічній метушні ми забуваємо, що техніка може стати джерелом шкоди, не помітних на перший погляд. Мікрохвильові печі завоювали весь світ, а виробники і продавці на всі лади повторюють, наскільки вони зручні і безпечні, але чи це так?
Чи є життя без мікрохвильовки?
Слід запам'ятати: кожен, хто зацікавлений у продажу, буде відпрацьовувати заперечення клієнта і перераховувати тільки переваги свого товару. За пару десятків років ми настільки звикли до мікрохвильових печей, що деякі люди не розуміють, як же без них можна жити. Поломка гаряче улюбленого приладу робить стрес, деякі люди настільки звикли до швидкої їжі, що навіть не несуть в ремонт, а викидають зламану техніку і відразу ж купують нову.
На перший погляд, все просто: електромагнітне випромінювання утворює хвилі, які змушують молекули води рухатися швидше. За рахунок цього ефекту продукти нагріваються до потрібної температури. Але чому тоді їжа з мікрохвильовки так разюче відрізняється від тієї, яку приготували традиційним способом? Тому що задіяні інші механізми нагріву, що йдуть зсередини продукту, що руйнують природну структуру.
СВЧ-печі знайшли застосування у промисловості. Вони сушать і розморожують величезні партії продуктів, плавлять пластмасу, обпалюють кераміку, розігрівають клей і так далі.
Дуже багато суперечок виникає навколо мікрохвиль − несуть вони шкоду здоров'ю людини. Говорити можна довго, суперечливої інформації вистачить на повноцінний дводенний диспут. В результаті кожен учасник все одно залишиться при своїй думці. Наведу кілька фактів, які говорять не на користь цього приладу:
- Можна зустріти згадка, що НВЧ зберігає всю користь вітаміну С, натомість руйнує білок і вітамін В12, корисні кисломолочні бактерії. Виходить, що м'ясо, курку, гриби, кефір, сирок розігрівати таким способом категорично заборонено.
- Мед після мікрохвильовки втратить всі корисні властивості! Його заборонено нагрівати вище 40 градусів.
- Ягоди і фрукти втрачають глюкозиду і галактозида.
- Промені руйнують флавоноїди. Це природні антиоксиданти, які допомагають нашому організму виводити токсини. Наприклад, багато їх міститься в брокколі. Щоб зберегти корисні властивості, її краще готувати на пару.
- Часник відомий здатністю нейтралізувати канцерогени, але після мікрохвильової обробки він повністю втрачає цю властивість.
- Говорячи про безпеку випромінювання, варто відзначити, що вагітним жінкам заборонено стояти перед працюючим агрегатом. Для духовки і чайника таких обмежень немає, так як вони точно не несуть шкоди!
Виникає питання, а чи варто уявний комфорт таких втрат? СВЧ-печі небажано використовувати щодня для приготування непотрібної їжі. Багато люди чудово без них обходяться!
Перша мікрохвильова піч була винайдена в США і пристосована для розігріву їжі на велику кількість солдатів.
Як люди живуть без мікрохвильової печі
На доказ того, що є життя і без цього агрегату, наведу кілька перевірених прикладів. Котлети завжди будуть смачніше, коли їх потомили в сковороді або в духовці. Все, що стосується м'яса і курки, відноситься якраз до пункту про руйнування білків! Білкові продукти після НВЧ стануть марною їжею, не кажучи вже про невиразний смак. Отже, які пристосування допомагають на кухні.
Духовка. Сучасні моделі з грилем і конвекцією готують приголомшливо смачні страви з апетитною скоринкою. Форми для приготування з антипригарним покриттям, пакети і рукава для запікання дозволять обійтися без масла.
Плита. Немає точних клінічних даних про те, як впливає СВЧ-піч на структуру води, тому краще розігрівати їжу в невеликих каструлях або металевих мисочках. Наприклад, я давно помітила, що прогрів в мікрохвильовці нерівномірний, а суп з плити завжди рівномірно теплий.
Окремо хочу додати про контейнери: навіть якщо це дорогий харчовий пластик, з часом неозброєним оком помітно, як стінка каламутніє від постійного використання в мікрохвильовій печі.
Ростер або міні-піч. Якщо мова йде про малогабаритної кухні, то замість повноцінної печі ставлять невеликого, але потужного «побратима». Ростери також вміють запікати, але за рахунок малого обсягу виходить швидше. Відмінно підходять для гарячих бутербродів, розігріву м'яса і риби та інших корисних радощів. Робота заснована на нагріванні Тенів зверху і знизу. У деяких моделей набереться до чотирьох Тенів і вбудована конвекція.
Мультиварка. Тим, хто не хоче витрачати багато часу на кухні, варто придивитися до сучасних моделей. Вечеря з мультиварки принесе більше користі за рахунок збереження вітамінів.
Пароварка. Приготування на пару займає лідируючу позицію у прихильників здорового харчування, воно зберігає максимум корисних речовин і текстуру їжі і дозволяє готувати їжу без олії. Парові овочі і котлети рекомендовані всім, у кого є проблеми із зайвою вагою і здоров'ям шлунково-кишкового тракту.
Сік, кефір і молоко краще наливати в теплі чашки і залишати деякий час на столі, щоб рідина сама прийняла кімнатну температуру.
В СРСР теж робили мікрохвильовки, але виробництво не стало масовим. Перші згадки відносяться до 1978 року, а випуском займалося кілька заводів, в тому числі і легендарний ЗІЛ.
Будь-який поважаючий себе кухар, дорожить репутацією, ніколи не подасть гостям блюдо з мікрохвильовки. Воно втрачає смак і вітаміни. Без мікрохвильової печі ми можемо обійтися, а от без здорової та корисної їжі – ніяк.