Що буде якщо в мікрохвильовку покласти фольгу

Мікрохвильова піч — незамінний кухонний прилад. Вона значно полегшує клопоти на кухні. Інструкція СВЧ включає в себе кілька заборон, якими багато нехтують. До таких відноситься використання фольги в процесі готування. Можна запікати їжу в фользі в мікрохвильовці? Можна чи ні гріти їжу у фользі? Що буде, якщо засунути кулька з фольги в піч і розігрівати його деякий час?

Про що попереджає інструкція?

У правилах експлуатації прописується заборона на використання фольги. Заборона обумовлена тим, що в процесі нагрівання застосовуваний матеріал розжарюється. Це провокує тріск і виникнення іскріння всередині корпусу. Найчастіше подібні експерименти приводять до виходу побутового приладу з ладу. Також під впливом високої температури, створюваної мікрохвилями, відбувається процес руйнування фольгованого паперу. Важкі частки металу осідають в їжі. При попаданні в організм вони накопичуються, що призводить до виникнення багатьох захворювань.

Важливо: для продовження терміну служби побутового пристрою необхідно дотримуватися всі рекомендації, визначені виробником.

Ідеальний кулька: невдалий пранк

На початку 2018 року в соціальній мережі Twitter запустили новий флешмоб: багато користувачів стверджували, що змогли отримати ідеальний алюмінієвий кулька із звичайної фольги, нагрітої в мікрохвильовій печі. Правила свідчили що якщо скачати кульку з фольги, покласти в мікрохвильовку і трохи потримати його в режимі підігріву, куля знайде ідеальну форму.

Користувачі підхопили ідею і взялися гріти кулька з фольги. Результат не змусив себе чекати: сотні постів були присвячені вийшли з ладу мікрохвильових печей. Хтось публікував фотографії, на яких відобразили вогонь всередині корпусу мікрохвильовки.

Насправді все виглядає дещо простіше. Для того щоб зробити таку кульку, знадобляться молоток, шкурка, поліроль і кілька годин вільного часу. З фольги скачують фігуру бажаних розмірів, підрівнюють молотком. Після шкурят шкуркою і покривають пастою для полірування. Ставити таку конструкцію в мікрохвильовку суворо заборонено.

Використання фольги в мікрохвильовці: за чи проти?

Використовувати звичайну фольгу можна при запіканні курки в мікрохвильовій печі. Крильця або ніжки обмотують фольгою для того, щоб не підгоріла скоринка, а залишилася соковитою, рум'яною і хрусткою. У такому випадку необхідно зробити кілька надколов зубочисткою або вилкою для забезпечення перфорації. У процесі приготування рекомендується використовувати ємність з термостійкого скла.

Виробники наполягають відмовитися від застосування фольгированной папери в процесі приготування і розігрівання страв. Хорошою альтернативою буде використання фольги спеціального виду. Вона розроблена спеціально для застосування в мікрохвильовій печі.

Не провокує виникнення іскор, не розжарюється. Відрізняється необхідної жароміцністю і високою якістю. Така папір добре пропускає мікрохвильові промені, які відповідають за підігрів страви. Частинки матеріалу не розпадаються і не осідають в їжі. Використання такої фольгованого паперу безпечно для здоров'я і не викличе несправностей при експлуатації мікрохвильової печі.

Також замість фольги можна класти їжу в лінію посуду, розроблену спеціально для використання в мікрохвильовці. Такі контейнери відповідають всім вимогам, що відрізняються щільним матеріалом і підходять для використання в СВЧ.

Довідка: фольга, розроблена безпосередньо для мікрохвильової печі, відрізняється спеціальним маркуванням на упаковці.

Необхідні рекомендації

Список заборонених продуктів і матеріалів для використання в мікрохвильовій печі відрізняється великим переліком.

  1. Сухі губки. Мікрохвилі можуть сприяти видаленню шкідливих організмів з поверхні губки. Однак, для проведення дезінфекції губку необхідно змочити водою. Суха поверхня може стати причиною виникнення пожежі;
  2. Вінтажна посуд. Такі ємності часто містять у своєму покритті позолоту. Нагрівання поверхні виробів може стати причиною виникнення іскріння, що призведе до займання;
  3. Порцеляновий посуд. При виготовленні цих виробів часто використовують такі важкі метали, як свинець. Вони не підходять для застосування в мікрохвильовій печі;
  4. Пластиковий посуд. Тривале нагрівання стає причиною розпаду компонентів, які потрапляють в їжу. Також нагрівання може викликати плавлення, що приведе до несправності побутового приладу;
  5. Сирі яйця, сосиски в натуральній оболонці, помідори, мідії, устриці. Продукти містять в собі багато рідини. Висока температура сприяє збільшенню рідини в об'ємі. Це може стати причиною вибуху, що призведе мікрохвильовку до виходу з ладу;
  6. Сир з блакитною цвіллю не підходить для плавлення в принципі. Під дією високих температур він втрачає свої смакові якості, а також стає джерелом різкого запаху запліснявілого. Є такий продукт рекомендується в готовому вигляді.

Висновок

Мікрохвильова піч міцно влаштувалася на кухні, як головний помічник для кожної господині. Дотримання декількох рекомендацій щодо використання певних продуктів і матеріалів допоможе продовжити термін її експлуатації і зберегти їжу корисною для здоров'я.