Відмінність блендера від міксера і інших кухонних приладів
Техніка для кухні стала активним учасником численних кулінарних поєдинків на телеекранах, але і міцно влаштувалася практично в кожній кухні.
Володарі кухонних приладів підтверджують: механізми не тільки звільняють від рутинної роботи, бережуть час і сили, але і відкривають нові можливості. Напевно, тому в рекламі побутових приладів для кухні їх називають «надійними помічниками».
Різноманіття техніки викликає певні труднощі при конкретному виборі.
Розберемося, у чому відмінність блендера від міксера, щоб знати, який помічник потрібен саме вам, на вашій кухні.
Відмінність блендера від міксера
Зміст статті
Багато господині кажуть про ці предмети просто: «майже одне і те ж». Не можна сказати, що вони повністю праві. Адже основна функція блендера і міксера — змішувати, як зазначено в їх назвах:
- Блендер — Blender (від дієслова «blend» — змішувати) — змішувач.
- Міксер — Mixer (від дієслова «mix» — змішувати) — змішувач.
Однак прилади не випадково називаються по-різному. І головна їхня відмінність — не в назві, а в тих діях, які можна виконати з їх допомогою:
- Блендер: змішати, збити, подрібнити, перетерти.
- Міксер: змішати, збити.
Різний функціонал забезпечується різними складовими частинами приладів, а також їх різними можливостями.
Познайомимося з кожним агрегатом докладніше.
Блендер
Блендер — кухонний прилад для змішування, збивання, подрібнення, перетирання овочів, фруктів, м'яса, а також горіхів, льоду. Головна комплектуюча приладу, за допомогою якої виконуються всі можливі дії з продуктами, — гостро заточені ножі із сталі.
Переваги
Господині, які використовують блендер на домашніх кухнях, і фахівці професіонали відзначають такі переваги приладу:
- Можливість використання не тільки варених, але і сирих овочів.
- Швидкість виконання операцій;
- Досягнення однорідності сумішей;
Багатофункціональність механізму, який може багато чого:
- Наріже або нашинкует сирі і варені продукти.
- Розітре овочі, фрукти і ягоди до стану пюре.
- Приготує смузі.
- Взобьет крем, коктейль, яйця в піну, соус.
- Змішає яйця для омлету.
- Зробить фарш з м'яса, птиці або риби.
- Наколе лід.
- Приготує морозиво і майонез.
- Подрібнить зелень і спеції.
- Замісить рідке тісто.
Важливо! При виборі блендера уважно вивчіть інструкцію. Функції «нарізування продуктів кубиками», «колка льоду» є не у всіх моделей.
Недоліки
Незамінний для багатьох, блендер все ж має певні недоліки, які потрібно враховувати при виборі приладу:
- Можливо, не всім припаде до душі консистенція приготованого в ньому морозива, позбавленого легкості і більше нагадує кашу.
- Не вдасться приготувати густе тісто, необхідне, наприклад, для приготування смачних пирогів.
- Мами немовлят відносять до недоліків гучну роботу деяких приладів.
Важливо! Купуючи блендер, вивчіть не тільки можливості, але й технічні характеристики приладу. Так ви зможете підібрати агрегат з рівнем шуму, що не перевищує гучності звичайного розмови, а також з можливістю очищатися автоматично.
Міксер
Міксер — кухонний прилад, яким можна збити і змішати продукти. Для якісного виконання цієї функції агрегат забезпечений спеціальними металевими віночками.
Переваги
Міксер став звичним знаряддям праці для багатьох господинь, і вони не збираються замінювати його іншим приладом. Таку вірність міксер заслужив завдяки своїм перевагам:
- Особливою мірою легкості й пишноти при збиванні.
- Багатофункціональності:
- Змішування коктейлів з молока і морозива з сиропами або фруктами;
- Збивання в густу піну яєчних білків, молочних вершків;
- Приготування суфле, кремів, майонезу, соусів.
- Замішування рідкого (млинці, оладки) і густого (пироги, пиріжки, кекси) тесту;
Недоліки
Міксер вимагає від господарки попередньої спеціальної підготовки продуктів, багато хто вважає це недоліками приладу:
- Не можна використовувати сирі овочі, в чашу міксера їх можна закладати тільки після попередньої варіння.
- Не має функцій подрібнення і кілки.
- Не справляється з густими або твердими продуктами. Наприклад, масло можна додавати в розтопленому вигляді.
- Однорідність суміші можлива при використанні подрібнених, рідких або напіврідких компонентів. Тому вимагає попереднього подрібнення (різання) компонентів.
Як видно, блендер — більш функціональний. Це не виключає використання міксера тими господинями, які точно знають, яким стравам віддають перевагу домашні.
Тим, хто замислюється про придбання блендера, чи знадобиться додаткова інформація.
Відмінність стаціонарного блендера від заглибного блендера
Виробники пропонують сьогодні два основних типу приладу: занурювальний і стаціонарний. Придивимося детальніше на кожному з них.
У стаціонарному є робоча чаша, в якій закріпленими ножами проводиться подрібнення продуктів. Чаша закріплена на корпусі приладу. При цьому крім завантаження продуктів, цей агрегат не вимагає додаткового участі людини в процесі роботи.
Названий стаціонарним, цей вид передбачає, що для нього буде знайдено постійно місце на кухні.
Такий блендер легко справляється з обсягами до 2 л, ідеально підходить для великої родини. Його потужності дозволяють легко справлятися з різними продуктами, шматками м'яса, горіхами і навіть льодом.
Важливо! Стаціонарний блендер полегшує підтримання чистоти на кухні: закрита при подрібненні чаша повністю виключає розбризкування подрібнених речовин. Багато моделей стаціонарних блендерів мають функцію самоочищення.
Занурювальний блендер відрізняється компактністю і простотою. Основа конструкції — спеціальна ручка, всередині якої розмістився мотор. Ножі-насадки кріпляться до цієї ручці.
Блендер цього типу можна прибрати після використання, він не займає багато місця. Але під час роботи його потрібно постійно тримати в руках. Зате застосувати його можна в будь-якої ємності, а перетворення супу в пюре можливо в тій же каструлі, де суп варився.
Важливо! У продажу є моделі заглибного блендера, в яких можна міняти насадки. Це розширює функціональні можливості приладу.
Відміну від блендера подрібнювача
Так як блендер здатний добре подрібнювати продукти, покупці іноді міркують, чи можна замінити його іншим кухонним приладом — подрібнювачем. Щоб прийняти рішення, потрібно знати, чим блендер відрізняється від подрібнювача.
Подрібнювач — кухонний прилад, який легко і швидко ріже і подрібнює продукти. Моделі подрібнювачів різноманітні, виробники пропонують від більш простих видів до подрібнювачів з різними насадками. Маючи такий прилад, можна виробляти велику і дрібну нарізку, можна шинкувати і натирати овочі або інші продукти.
Однак збити, перемішати до однорідного стану нарізане подрібнювач не зможе. Здатність не тільки подрібнювати, але і збивати — ось основна відмінність від блендера подрібнювача.
Чим відрізняється кухонний комбайн від блендера
Для повноти знань про кухонні прилади, які допомагають при приготуванні їжі, потрібно обов'язково згадати кухонний комбайн. Цей агрегат можна коротко охарактеризувати так: «Чотири в одному». Адже кухонний комбайн поєднує в собі функції не лише розглянутих нами міксера і блендера. Він доповнений також можливостями соковижималки і м'ясорубки. Це дійсно хороший помічник, якісно виконує необхідні на кухні дії.
Кухонний комбайн — механізм солідний і навіть громіздкий. Йому знадобиться достатньо місця на робочому столі. Порівняно з іншими приладами, комбайн має велику вартість.
Підводимо підсумки
Виробники зробили головне-надали покупцям великий вибір кухонних приладів, які можуть виконувати самі різні функції на кухні.
Щоб зробити свій вибір і не розчаруватися в ньому згодом, потрібно визначити:
- Які дії ви хочете доручати механізму найчастіше.
- Якщо ви багато збиваєте (тісто, вершки, крем тощо), а діти дуже люблять коктейлі — ви обійдетеся міксером.
- Якщо вам потрібен «помічник», який не тільки добре взобьет, але і звільнить вас від нарізання, натирання, перемішування, вам просто необхідний багатофункціональний блендер.
- Яке місце на вашій кухні зможете відвести нового приладу.
Хочете прибирати в шафку блендер після використання, придивіться до погружному блендеру. Знаєте, де можна поставити агрегат, — обирайте серед стильних моделей стаціонарних блендерів.
І будьте впевнені: всі моделі кухонної техніки нескладні в освоєнні, доставляють задоволення у використанні, дозволяють радувати близьких часто і легко!