Що заморозити в морозильній камері на зиму

У сезон овочів, фруктів, ягід раціон харчування рясніє різноманітністю і вітамінами. Досвідчені господині знають, що продовжити цей період на весь рік легко — заморожуванням. Морозильною камерою обладнані практично всі холодильники, але далеко не всі вони використовуються максимально практично. Що заморозити в морозильній камері на зиму? Це можуть бути фрукти, овочі та багато іншого.

Які овочі можна заморозити на зиму?

Заготовлювати на зиму можна практично все (винятків мало, але вони є). Багато продукти заморожуються окремо, але зручно складати в пакетах і суміші, особливо якщо ви часто готуєте певні страви.

Важливо: для заморожування вибирати потрібно плоди хорошої якості (переспілі краще залишити для інших цілей), місця з ушкодженнями або гниллю видаляються заздалегідь.

З овочів найкраще в заморожуванні себе ведуть баклажани, гарбуз, перець, цвітна капуста і брокколі. Деякі господині зберігають взимку також помідори і огірки (останні придатні тільки в тертому вигляді для окрошки). З сумішей популярними є заготовки для зеленого і червоного борщу, паприкаша, різотто, рагу, лечо, паельї. Розморожувати овочі попередньо не потрібно – можна відразу приступати до готування.

Всі овочі переважно заготовляти відразу в такому вигляді, в якому вони будуть використовуватися при готуванні. Заморожені плоди зручно тільки терти, а от звичайним ножем з ними не впоратися, тому перед заморожуванням овочі слід нарізати.

Довідка: для прискорення процесу готування можна зберігати в морозилці терті моркву і цибулю, при необхідності відколюючи потрібні частини.

Як правильно заморозити фрукти і ягоди на зиму?

Заморожування фруктів куди краще, ніж консервація або переробка в варення, так як цей метод дозволяє зберегти більшу кількість вітамінів і корисних речовин. Заготовлювати їх можна як цілком, так і в порізаному вигляді.

Цікавий варіант заготівлі фруктів і ягід у вигляді пюре, сорбету або морозива. Все це згодом вживається безпосередньо або додається в смузі, коктейлі, компоти і навіть випічку.

  1. З ягід часто заморожують полуницю, смородину, малину, обліпиху, аґрус, брусницю, суницю і чорницю в контейнерах, просто пересипаючи шари цукром. У цьому випадку він використовується не для консервації, а для того, щоб найкращим чином зберегти смак ягід.
  2. Ягоди з кісточками слід заморожувати, не виймаючи їх, однак, це неприпустимо з фруктами: сливи та абрикоси варто різати на половинки або часточки, позбавляючись від непотрібних частин.
  3. З інших фруктів добре переносять перебування в морозильній камері персики, груші, кислі яблука, цитрусові. Останнім низькі температури також дозволяють позбутися від гірчинки.
  4. Кавун не варто заморожувати шматками: краще відразу перемолоти його в пюре. При сильному охолодженні його консистенція змінюється, а от смак немає, тому готове пюре можна буде потім використати у смузі і сорбети.
  5. Заготівлі в морозилці піддаються і тропічні фрукти. Окремо зберігати варто лише авокадо, так як він рідко вживається в солодких стравах. Шкірку з нього знімають, кісточку виймають, а м'якоть ріжуть кубиками. Такий же підхід відноситься до манго і папайї. Ананас потрібно зберігати без шкірки, нарізавши його кільцями або кубиками.

Важливо: всі фрукти та ягоди перед заморожуванням повинні бути вимиті та висушені, а плодоніжки, листя і кісточки по можливості видалені.

Заготівля і зберігання грибів у морозильній камері

Заморожування грибів – найшвидший спосіб їх обробки. При цьому вони гарні зберігають смак і текстуру. Але на жаль, більшість грибів перед відправленням в морозилку слід відварити. Уникнути цього пункту можна тільки з печерицями, вешенками і білими грибами.

В залежності від розмірів гриби можна зберігати як цілими, так і порізаними. Печериці з-за їх об'ємної капелюшки краще нашаткувати на часточки.

Важливо: після розморожування гриби потрібно використовувати відразу ж. Не можна піддавати їх повторного заморожування.

Особливості заморозки зелені

Заморозити зелень простіше простого – багато хто саме з неї починають освоювати цю справу. Заготовлювати можна все що завгодно: кріп, петрушка, селера, кінза, розмарин, салати, бурякова гичка і навіть стебла петрушки, які можна потім використовувати при варінні бульйонів. Єдине, що не варто відправляти в морозилку, це зелений лук, так як низькі температури значно зменшують його різкість.

Зелень промити і ретельно просушити, щоб у підсумку не наморозить ком води. Заготовлювати можна як цілком, ретельно перетягнувши пучки, так і дрібно порізаному вигляді.

Довідка: швидко нарізати велика кількість зелені можна звичайними ножицями.

Для спрощення готування можна заморожувати відразу суміші зелені або у певній основі, наприклад, у вершковому або оливковій олії. Такі кубики відразу кидаються в готову страву: під дією температури вони тут же розплавляться.

Заморожування напівфабрикатів

Крім звичних котлет і пельменів, які заморожує практично кожен, цьому процесу можна піддати також фаршировані перці і млинці, пироги, голубці і бульйони для супів. Можливі варіанти обмежуються лише фантазією.

Варто пам'ятати, що подібні продукти можна зберігати в морозилці не більше двох-трьох місяців. Згодом вони втрачають свій смак і користь, а також можуть зіпсуватися через частого перепаду температур.

Що не можна заморожувати?

Як би не хотілося заморозити всі і вся, деякі овочі просто непридатні для цього. Не варто заготовляти такі водянисті плоди, як огірок, капуста, кабачок, так як з часом вони зовсім втратять свій смак. На картоплі також згубно позначаються низькі температури – він набуває прогірклий присмак.

З кавунами, помідорами і полуницею до заморожування варто підходити обережно: вони не у всіх видах переносять її добре.

Упаковка для заморозки

Перші відрізняються довговічністю і міцністю, другі – дешевизною і компактністю.

Контейнери бувають двох типів: постійні (з товстого пластика) і одноразові (тонкі). Якщо ви ще не вирішили, в якому обсязі вам зручно заморожувати продукти, то слід вдатися до одноразових контейнерах, так як вони більш дешеві, і наступного разу ви можете підібрати інший розмір. Пакети для заморозки рекомендують вибирати щільні і з блискавкою, однак, підійдуть і звичайні, якщо запаяти відкритий край праскою.

При заморожуванні в деяких продуктів може незначно змінюватися смак. Якщо ви невпевнені, чи сподобається вам овоч або фрукт в такому вигляді, то спробуйте в перші разів заморозити всі в невеликій кількості, щоб не помилитися з вибором.