Які овочі можна заморожувати в морозильній камері

Напевно кожен при готуванні стикався з надлишками свіжих овочів, які не хочеться викидати, але абсолютно нікуди подіти. Не менш часто трапляється так, що куплених овочів не вистачає і доводиться докуповувати нові. Уникнути цих неприємних ситуацій просто – достатньо навчитися правильно заморожувати овочі, щоб завжди мати їх достатню кількість.

Для чого потрібна заморожування овочів

В період активного вживання зелені та інших продуктів з грядок мало кому може знадобитися зберігати овочі в морозильній камері. Хіба що самим лояльним до овочевих страв господаркам, у яких не виходить розрахувати потрібну кількість для щоденного готування – їм справді не завадить мати в морозилці кілька видів найбільш потрібних продуктів.

Важливо! Заготівля може знадобитися навіть тим, хто не особливо любить готувати. Свіжі овочі – дефіцитний матеріал для виготовлення масок для шкіри і волосся.

Зате в зимовий і осінній періоди, коли свіжих овочів не дістати (або не купити за розумними цінами), звичка морозити запаси корисної їжі може стати в нагоді. Які овочі можна заморожувати в морозильній камері? Маючи велику морозильну камеру, можна відкласти на зиму свіжі овочі або зелень, для економії місця і часу заздалегідь подрібнивши їх. Так можна вчинити з огірками, помідорами, перцем – всі ці продукти не зберігаються в нормальних умовах.

Загальні правила заморожування фруктів і овочів в морозильній камері

Перше і головне – слідкуйте за температурою. Принцип «чим нижче, тим краще» тут не підійде. Оптимальна температура для морожених овочів в камері – від -18 до -23 С. При менших показниках (у бік тепла) самі соковиті овочі можуть не встигнути заморозитися відразу і пустять сік, який потім перетвориться в неприємний лід. При великих (в бік холоду) продукти застигнуть настільки, що можуть втратити свої корисні і смакові якості.

Важливо! Ідеальним варіантом ємності для овочів будуть пластикові контейнери. Можна використовувати одноразові зразок тих, в яких продають ягоди в супермаркетах.

Маркіруйте ємності, в яких перебуватимуть овочі. Через кілька місяців ви вже не будете пам'ятати, куди поклали, так що при пошуку конкретних продуктів можуть виникнути труднощі.

Особливості заморозки продуктів у пакетах

Що можна заморозити в морозильній камері в пакетах? Не у всіх буде можливість використовувати у вигляді контейнерів пластикові судочки, до того ж це не дуже економно в плані простору, якщо у вас великі плани на заготовку.

Гарною заміною послужать пакети, але не прості целофанові (хоча через брак альтернатив можна брати і їх теж), а більш щільні, з застібкою у вигляді замикалася стрічки. Такі можна знайти у відділі побутових товарів або канцтоварів.

Знайдіть середні за розміром пакетики, тому що у великих накопичиться волога і перетвориться в лід, як би обережно ви їх ні запаковывали. Постарайтеся грамотно заповнити простір усередині пакета – не наповнюйте до упору, але і не залишайте повітря. Стан пакету повинно бути як можна ближче до вакууму.

Заморожування приправ

Всупереч безлічі міфів про те, що зелень марна після морозилки, заморожувати її, а також безліч приправ начебто тархуна, лаврового листа, меліси, розмарину і т. д. можна. Нічого не станеться, а якщо ви правильно запакуете приправи, то дістанете їх рівно в такому ж стані, в якому поклали.

Як підготувати приправи до морозилці:

  • вимийте їх і залиште сушитися на кілька годин – на стеблах і листках повинно залишитися якомога менше вологи;
  • не перестарайтеся, не дайте рослинам зав'янути;
  • набивати контейнер краще щільно (як пакет, так і пластик);
  • Можна не хвилюватися про долю цих приправ весь зимовий сезон – в камері вони будуть у повній цілості.

Заморожування овочів сумішей

Які продукти можна заморожувати в морозильній камері? На прилавках магазинів часто можна побачити готові овочеві напівфабрикати – суміші з різних овочів, поєднаних в одному пакеті. Зробити таку заготовку можна самому, причому грунтуючись на своїх особистих перевагах у приготуванні їжі. Наприклад, можна зробити свій фірмовий овочевий набір для борщу, рагу, тушкованого м'яса.

Як це зробити:

  • Виберіть потрібні овочі (беріть великі, якісні екземпляри без потертостей і гнилі, це важливо), добре промийте та висушіть їх;
  • Наріжте овочі кубиками (допоміжні продукти, які не грають в майбутньому блюді великої ролі, можна натерти для економії місця);
  • Перемішайте, видалите сік, якщо він є;
  • Ще трохи посушите і в такому вигляді щільно засипте в пакет (але не так щоб він буквально лопався – пам'ятайте, що холод розширює об'єкти).

Важливо! Для овочевих сумішей щільні пакети підходять краще, ніж контейнери. Дуже до речі буде застібка на пакеті, якщо заготівля розрахована на безліч порцій.

Як заморожувати, щоб овочі залишалися свіжими

Весь секрет тут у правильному подрібненні. Наприклад, щоб отримати свіжі помідори після декількох місяців у морозильній камері, необхідно порізати його часточками або кружечками. Тонкі скибочки швидко схопляться морозом і не встигнуть перетворитися в томатну кашу, втративши весь сік. Щоб помідори не злиплися в один ком, трохи подморозьте їх на дошці або тарілці, перш ніж стрибнути в пакет.

Огірки не можна морозити тонкими кружечками – овоч дуже водянистий і обов'язково злипнеться від холоду. Його потрібно різати кубиками, така форма відмінно підходить для салатів, не варто ставитися до цього упереджено, якщо жодного разу не пробували.

Моркву можна розрізати на довгі «четвертинки», якщо вона буде потрібна для салатів і тушкованого м'яса, або натерти на крупній/дрібній тертці, якщо ви морозите її для перших страв або рагу.

Не варто кидати овочі в камеру відразу, це викличе різкий перепад температур. Підготуйте їх кількома годинами в холодильнику, щоб продукти як слід охололи.