Чому не можна чистити мультиварку

Після покупки чергового кухонного пристрою насамперед слід детально ознайомитися зі способами догляду за ним. Мультиварка не виняток.

Як і чим мити чашу мультиварки

У всіх мультиварках без винятку внутрішня знімна чаша. Це робить її чистку максимально зручною.

Важливо пам'ятати, що:

  • спочатку потрібно витягнути вилку приладу з розетки;
  • акуратно дістати чашу;
  • дочекатися, поки вона охолоне.

Увага! Не можна охолоджувати ємність струменем холодної води! Так може деформуватися покриття.

Після того, як всі перераховані вище операції виконані, можна приступати до миття. Вибір миючих засобів залежить від матеріалу, з якого виготовлена чаша (кераміка або тефлон). У будь-якому випадку повинні використовуватися тільки щадні мильні розчини з нейтральним pH баланс і без абразивних частинок.

Застосовувати грубі тканини і губки, металеві предмети при цьому суворо заборонено! Будь-яка подряпина на поверхні призведе до повної непридатності – їжа почне пригорати, буде псуватися смак і запах, а саме покриття стане погіршуватися все більше і більше.

Чаша – це та частина, в якій знаходяться продукти в процесі приготування. Саме тому необхідно уважно стежити, щоб після чищення всі миючі засоби були якісно видалені. Потім її необхідно насухо витерти рушником. Ще краще, якщо є можливість залишити ємність сохнути самостійно на деякий час. Якщо цього не зробити, велика ймовірність появи цвілі.

Як очищати кришку і корпус мультиварки зовні

Кришка може бути як знімної, так і незнімної. Якщо з першої ніяких проблем зазвичай не виникає – помити її можна так само, як і чашу чистка другий кілька скрутна:

  1. Щоб попередити всі можливі неприємності, спочатку рекомендується обернути пристрій поліетиленовим пакетом, залишивши зовні тільки кришку.
  2. Після цього потрібно нахилити мультиварку (найпростіше покласти її набік), щоб всі крихти і прилиплі залишки їжі було зручно видалити м'якою ганчірочкою.
  3. Повернувши мультиварку в звичайне положення, потрібно наповнити внутрішню ємність водою і на 10-15 хвилин поставити режим «На пару». Так можна відмити з кришки жир, піну і інші неприємні наслідки готування.
  4. В кінці залишається тільки витерти прилад сухою серветкою і на деякий час залишити його відкритим провітритися.

За зовнішнім корпусом доглядати ще простіше. Потрібно як можна частіше протирати його вологою ганчіркою або губкою.

Важливо! Ні в якому разі не можна поміщати пристрій під воду! Так всі електронні схеми, що знаходяться всередині, можуть перегоріти.

Що робити, якщо їжа в мультиварці пригоріла або вилилася назовні

Пригорілі плями не можна намагатися видалити з допомогою твердих предметів. Для ефективного очищення підійде будь-який м'який гель (краще всього скористатися спеціальним засобом для мультиварки). Його необхідно налити в місце нагару, додавши теплу воду і залишити на деякий час (близько 1-2 годин). Після цього поверхню досить протерти губкою – все відійде без праці.

Якщо назовні вилилося трохи їжі і потрапило на нагрівальний елемент, то забрати її звідти потрібно обов'язково. Головне − знеструмити прилад і дочекатися її повного остигання.

Потім зняти чашу і протерти дно ганчіркою або серветкою. Якщо нагрівач рельєфний і залишки не видаляються так просто, можна скористатися содою. При цьому вкрай важливо не розтирати її, а просто засипати і трохи почекати. Приблизно через годину можна видалити засіб губкою і залишити висихати.

Щоб таких неприємностей не виникало, потрібно з великою увагою ставитися до рекомендацій виробника:

  • не завантажувати всередину занадто велику кількість продуктів;
  • стежити за правильністю виставленої температури (якщо поставити більшу, ніж потрібно, страва не приготується швидше);
  • закривати кришку, якщо зворотного не вимагає процес готування;
  • дотримуватися вимог режиму: при гасінні не задавати програму смаження та інше.

Ці прості поради допоможуть вам уникнути неприємностей і передчасної поломки.

Що не можна застосовувати для догляду за мультиварка

Мультиварка – це кухонний прилад, який вимагає ретельного і дбайливого догляду. Якщо не приймати цей факт до уваги, то пристрій прослужить зовсім недовго, а ви будете розчаровані. При догляді за ним і експлуатації слід виключити: металеві терки, губки з грубим шаром, чистячі порошки і засоби з абразивними частинками, ложки, виделки і ножі для перемішування їжі в процесі готування.

На щастя, все це легко замінні речі. Мити частині пристрою можна звичайним мильним розчином (кухонне рідке мило + тепла вода), спеціальними гелями з нейтральним складом, м'якими губками і ганчірочками, вологими серветками. Для помішування їжі краще користуватися силіконовими або дерев'яними лопатками – ці матеріали не завдають шкоди покриттю.

Довідка! Деякі господині вважають за краще після завершення приготування накрити пристрій рушником, щоб їжа не охолола. Робити цього не потрібно! Кожна мультиварка володіє функцією підтримання температури, а такими додатковими діями можна привести електроніку до перегріву.

Як позбутися від неприємного запаху в мультиварці

Часто відразу після покупки можна відчути неприємний запах усередині приладу. Лякатися не варто, це легко усувається за допомогою звичайного провітрювання. Вдома досить розібрати конструкцію (дістати всі знімні елементи), розкласти їх на сухому рушник і, залишивши кришку відкритою, почекати близько доби. Зазвичай такі дії рятують.

Якщо ж запахи залишилися вже після експлуатації, на цей випадок існує маса народних засобів:

  • додати в воду часточку лимона, апельсина або звичайною лимонної кислоти і прокип'ятити в режимі «Варка» або «Пар» близько 20 хвилин;
  • протерти внутрішню поверхню оцтовим розчином і залишити провітрювати на півдня;
  • на ніч помістити всередину ємність (або марлевий мішечок) з сумішшю солі і соди;
  • на добу залишити всередині мультиварки чашку з кавовими зернами, закривши при цьому кришку;
  • потовкти таблетки активованого вугілля (близько 10-15 штук) і помістити їх всередину приблизно на півдня.

При дотриманні таких простих правил ваша мультиварка прослужить не один десяток років, а кожне блюдо, приготоване в ній, буде відрізнятися неповторним смаком і ароматом.