Як готувати на пару в мультиварці

Страви, приготовлені на пару, вважаються більш корисними і низькокалорійними. Такий спосіб приготування їжі підійде для тих, хто хоче схуднути або змушений обмежувати себе з-за проблем зі здоров'ям. Також цим способом готування можна годувати маленьких дітей. Придбати каструлю і готувати цим режимом в ній буде самим правильним рішенням, навіть якщо ви не належите до вищезгаданим людям.

Яка функція в мультиварці дозволяє варити на пару

Майже всі сучасні кухонні електроприлади даного типу мають функцію готування страв за допомогою пари. Знайти цей режим не складе особливої праці та уважності. Позначення може бути різним, але найчастіше виробники техніки використовують «варка на пару». Для цього використовується спеціальна чашка на дні для води і контейнер з маленькими отворами, куди лягає основне блюдо.

Як працює дана функція

Принцип роботи цього режиму досить простий. Вода, налита в чашку, за допомогою парогенератора розігрівається до температури кипіння і утворюється пара, яка потрапляє на їжу зверху, тим самим приготування відбувається набагато швидше, ніж при варінні, запіканні і жарінні. В піддоні збирається весь конденсат. Зіпсувати що-небудь практично неможливо. Мультиварка має таймер і покажчик рівня води. Якщо рідина википить, електроприлад вимкнеться, тоді в спеціальний отвір можна буде її долити. Замість звичайної води, можна використовувати чай, бульйон або вино.

Як правильно готувати на пару в мультиварці

Перш за все вам варто вивчити свій електроприлад, щоб при готуванні нічого не упустити і не зробити зайвого. Тоді приготування, без сумнівів, дасться дуже легко. За допомогою спеціальної кошики можна зварити яйця. Ще при даному режимі можна розігрівати рідкі та порційні страви.

Підготовка продуктів

Насамперед, безумовно, ви повинні зайнятися самими інгредієнтами. М'ясо потрібно добре промити і просушити. В яйцях зробіть маленьку дірочку. У цвітної, качанної і спаржевої капусти потрібно відрізати товсті стебла. Інші продукти можете залишати цілими або різати скибочками.

Час приготування

Як вже було сказано вище, за допомогою мультиварки і її режиму пароварки їжа готується дуже швидко. Тут буде запропонований список з продуктів і їх точний час приготування (вказується в хвилинах). Ви можете брати абсолютно будь-яку кількість продуктів, перелік є звичайним шаблоном.

М'ясо, птиця та яйця:

  • Манти (8-10 шт.; 500г) – 35-40.
  • Пельмені (450г) – 25-30.
  • Куряче філе (500г) – 20-25.
  • Філе з телятини (500г) – 25-30.
  • Філе баранини (500г) – 25.
  • Філе свинини, яловичини (500г) – 15-25.
  • Курячі котлети (4-6 шт.; 500г) – 18-20.
  • Фрикадельки (20-25 шт.; 500г) – 15-18.
  • Котлети з індички (300г) – 25-30.
  • Телячі котлети (300г) – 25-30.
  • Ніжки курчати (300г) – 25-30.
  • Сосиски яловичі (8 шт. не знімаючи оболонку) – 8-13.
  • Франкфуртські сосиски (8 шт. в оболонці) – 8-10.
  • Відбивні з баранини (240г) – 25-30.
  • Яйця (10 шт) – 15-20.
  • Некруто зварені яйця (10 шт) – 10-13.

Морепродукти:

  • Креветки заморожені (450г) – 15-20.
  • Філе червоного окуня морського (400г) – 15-18.
  • Свіжий морський окунь (400г) – 17-25.
  • Кальмари заморожені (600г) – 20-25.
  • Мідії в раковинах (1 кг) – 18-25.
  • Омари в оболонці (2 шт.) – 30-35.
  • Форель (300г) – 18-25.
  • Тунець шматками (400г) – 25-30.
  • Філе сайди (300г) – 15-18.
  • Очищені варено-морожені салатні креветки (500г) – 5.

Овочі і фрукти (500г):

  • Морква – 20-25.
  • Спаржа – 30-40.
  • Артишоки (4 шт. середнього розміру) – 40-45.
  • Спаржева капуста (суцвіття) – 15-20.
  • Цвітна капуста (суцвіття) – 20-25.
  • Брюссельська капуста – 20-25.
  • Качанова капуста (скибочки) – 25-30.
  • Спаржа – 30-40.
  • Фенхель – 15-20.
  • Кабачки – 15-20.
  • Кольрабі – 20-25.
  • Картопля – 20-25.
  • Картопля в мундирі – 30-40.
  • Кукурудза (2 качана) – 55-60.
  • Цибуля порей – 20-25.
  • Гриби цілком – 20-25.
  • Гриби скибочками – 5-10.
  • Буряк – 40-60.
  • Китайська капуста (стебла) – 6.
  • Китайська капуста (листя) – 2-3.
  • Брокколі – 5-6.
  • Баклажан – 5-6.
  • Горох – 4-5.
  • Болгарський перець – 2-4.
  • Шпинат – 5-6.
  • Цукіні – 4-6.
  • Яблука – 10-15.
  • Груші – 10-15.

Що можна приготувати на пару в мультиварці

Ви зможете зробити велику кількість досить популярних страв, таких як вареники, пельмені, манти, різна випічка, різноманітні каші, овочі до будь-якого виду м'яса і птиці, яєчня, омлет, вінегрет, тефтелі, сардельки, запіканка, їжачки, рис, картопля, макарони, голубці, сирники, реберця, крильця, ніжки, грудки, риба і багато іншого. Щоб зробити їжу дуже смачною, дотримуйтеся наступних пунктів:

  1. Заливати воду в чашу краще не холодну, а гарячу, так їжа буде готуватися дуже швидко.
  2. Зелені овочі або листя ставте на короткий час, інакше вони втратять свій колір.
  3. Заморожені продукти не слід розморожувати заздалегідь, мультиварка зробить це набагато швидше.
  4. Їду в кошику не варто укладати впритул, інакше пар не зможе пройти у відділ з нею. Це призведе до проблем з технікою.
  5. Додавайте спеції на саму їжу, а сіль краще додати на вже приготоване блюдо.

Як користуватися пароваркою в мультиварці: покрокова інструкція

  • 1) Спочатку займіться стравою, всі продукти повинні бути підготовлені правильно.
  • 2) Якщо вам потрібно приготувати швидко, то розігрійте воду, якщо нікуди не поспішайте, рідина підійде будь-якої температури.
  • 3) Зніміть контейнер і залийте воду в чашу.
  • 4) Поверніть ємність на місце і розкладіть інгредієнти.
  • 5) Закрийте кришку, виберіть режим і чекайте сигналу, що означає завершення приготування.

Переваги приготування їжі на пару

Функція пароварки в цьому чудовому універсальному кухонному приладі сподобається всім, особливо тим, про кого говорилося на самому початку — хто дотримується дієти за вказівками лікаря, у кого немає часу на готування, слід правильному харчуванню і дітям будь-якого віку. Інформація, визначена нижче, допоможе пояснити такий поділ.

  • Готування на пару дозволяє продуктам харчування зберегти всі свої корисні властивості, колір, смак, запах і форму. При варінні ці якості втрачаються, а при смаженні вони ще й набирають безліч непотрібних калорій.
  • Це найбільш швидкий і якісний спосіб готування. Залишайте їжу і займайтеся іншими справами. По закінченні мультиварка сповістить вас.
  • Приготовані на пару страви легко засвоюються організмом, не засмічують його шлаками і токсинами, а також покращують загальний фізичний і моральний стан людини.
  • Шкірні і волосяні покрови будуть виглядати здоровими при регулярному харчуванні такою їжею, також покращиться робота імунної системи і тіло в тонусі.
  • При частому стресі, депресії, апатії і втоми, спробуйте харчуватися стравами виключно зроблені на пару, що допоможе вам більш спокійно ставитися до труднощів у житті.

Підводячи підсумки, можна з упевненістю сказати, що мультиварка з режимом приготування їжі на пару полегшить ваше життя буде вкрай корисним предметом на вашій кухні.