Чому в м'ясорубці чорніє м'ясо
Пропускаючи м'ясо через м'ясорубку, домогосподарки можуть зіткнутися з неприємним явищем: продукт змінює колір. Про джерела проблеми і способи уникнути її читайте в нашому матеріалі.
Причини почорніння м'яса
Зміст статті
Є кілька пояснень змінам. Розглянемо їх.
- При першому використанні м'ясорубки з металевої поверхні виробу починає сходити технічне масло. Воно нанесено тонким шарі і використовується для захисту деталей.
- Якщо колір змінюється при кожному подальшому застосуванні, це вказує на утворюються фрагменти оксидів металу. Вони проявляються після потрапляння рідини, жирів, м'ясного соку.
- У виготовленні використовувався неякісний матеріал з вторинної сировини, що містить цинк, свинець і миш'як. Харчові технології це допускають, але в результаті відбувається окислення.
ДОВІДКА. Старі м'ясорубки виготовлялися з чавуну або силуміну (алюмінієвий сплав). В сучасному виробництві, якщо дотримується високий рівень якості, застосовують силумін. Він захищений від зовнішнього середовища спеціальним покриттям (анодованим шаром) і довго служить.
- Оксиди регулярно виникають, якщо агрегат виготовлений з алюмінію, а не з сплаву.
Подібні ефекти можуть з'являтися після миття вироби в посудомийній машині. У ній використовується лужний склад − кальцинована сода, яка контактує з металом і викликає чорний наліт. Вона здатна знищити лакове покриття деталей, після чого вони почорніють.
ВАЖЛИВО! Змінив свій колір фарш необхідно утилізувати, не вживайте його.
Як користуватися м'ясорубкою, щоб м'ясо не чорніло
Перерахувавши причини, перейдемо до того, що потрібно робити, щоб уникнути такого явища, і як бути, якщо почорніння все ж сталося.
Профілактичні заходи
- Перед першим використанням підготуйте м'ясорубку: ретельно промийте її миючим засобом і насухо витріть.
- Перед обробкою продукту пропустіть трохи черствого чорного хліба або ріпчастої цибулі.
- Використовуйте заморожене м'ясо, якщо це допускається інструкцією. Це дозволить уникнути попадання соку і жирів на метал.
- Після приготування фаршу промивайте і сушіть виріб, для кращого очищення можна застосовувати харчову соду.
ВАЖЛИВО! Якщо причина криється в самому матеріалі (алюміній), то бажано відмовитися від використання такої м'ясорубки.
- Після миття залишайте деталі для повного просушування. Додатково убезпечити їх можна, якщо змащувати рослинним або вершковим (несолоним) маслом.
Засоби, що допомагають уникнути почорніння м'яса
Якщо зміна кольору вже відбулося, можна скористатися одним із способів, що дозволяють позбутися від неприємного явища.
- Через агрегат пропускаємо яблука кислого сорту, кількість береться в залежності від габаритів м'ясорубки. Утворену кашку викладаємо в ємність, потім опускаємо туди м'ясорубку, замочуємо на кілька годин.
РАДА! Замість кислих яблук можна взяти томати, свіжі або солоні. Найкращий результат дадуть зелені.
За відгуками користувачів, метод спрацьовує бездоганно, якась чорнота не з'являється.
- Розводимо лимонну кислоту з розрахунку пакет на літр гарячої рідини. В приготованому розчині витримуємо м'ясорубку 2-3 години.
- Почорнілі деталі можна обробити зубним порошком.
- Допомагає замочування в оцті на 20 хвилин. Потім ретельно протираємо метал.
Корисні поради
- Не завантажуйте м'ясорубку в посудомийну машину. В інструкції до товару прописаний цю заборону. Його порушення призведе до того, що всі засоби виявляться неефективними в боротьбі з утворилася чорнотою.
- Купуйте вироби тільки перевірених виробників.
- Якщо зміни кольору (з вини виробника) відбулися в гарантійний період, у перші два тижні за законом допускається повернення товару. У більш пізні терміни можливий обмін на якісний примірник.
З виниклою проблемою в більшості випадків впоратися можна.Ккогда усунути неприємні наслідки не виходить, варто подумати про ремонт або придбання нової м'ясорубки .