Як вибрати м'ясорубку

Для господині, яка любить готувати і часто збирає в своєму домі гостей, м'ясорубка – незамінна помічниця на кухні.

Адже вона полегшує приготування різноманітних страв. З її допомогою можна зробити домашні сосиски і ковбаси, натерти і нарізати овочі і фрукти і навіть приготувати сік.

Тому до вибору такої незамінної речі варто підійти серйозно, розібратися в різноманітті моделей і технічних характеристик приладу.

Критерії і характеристики, які важливі при виборі

На ринку зараз представлена величезна різноманітність електричних м'ясорубок, однак всі їх об'єднують єдині характеристики. Тому їх параметри варто враховувати, купуючи електричну м'ясорубку.
Що таке потужність м'ясорубки, як вибрати відповідну потужність

Найважливіша характеристика агрегату – потужність

Це один з головних параметрів, який впливає на вартість пристрою.Тому він стає основою вибору.

Виробники, як правило, заявляють два показника. Це максимальні дані при блокуванні вала (пікове) і номінальні.

  • На пікової потужності прилад в змозі функціонувати короткостроково, буквально кілька секунд.
  • Нормальна ж виробнича потужність, при якій м'ясорубка функціонує досить довго, — номінальна.

Важливо! Наскільки успішно буде перероблятися м'ясо з жилами, визначається максимальною потужністю. А номінальна вказує безпосередньо на продуктивність.

Потужні м'ясорубки переробляють будь-яке м'ясо. А ось агрегати менш сильні будуть функціонувати на межі можливостей при рубці жилавого або жирного м'яса. Тому їх може заклинити.

Увагу. Якщо в двигуні не передбачений механізм захисту від перевантажень, то тривала і інтенсивна робота може спричинити серйозну несправність.

Якщо ви визначаєте, яка потужність потрібна вам, врахуйте рада професіоналів. Рекомендується вибирати м'ясорубки з запасом потужності від 400 Вт в номіналі та від 1000 Вт на піку.

Зараз у продажу є м'ясорубки з наступними параметрами.

  • Потужність 250-700 Вт. За 1 хвилину перемелюють від 2 до 3,5 кг сировини. Хоча жорстке м'ясо дається їм з деякими труднощами, але все ж це прекрасний варіант для будинку.
  • М'ясорубки 700-800 Вт. Мають пристойну потужність і продуктивність, переробляють до 4 кг м'яса в хвилину.
  • Потужністю понад 800 Вт. Це вже професійні пристрої, що відрізняються широкою функціональністю.

 

Продуктивність та її значення при виборі м'ясорубки

Ще один з найважливіших критеріїв у виборі м'ясорубки – її продуктивність. Вона визначає кількість м'яса, яке пристрій здатне переробити за хвилину.

Рада. Не варто ганятися за високою продуктивністю, якщо виробництво фаршу не виробляється у великій кількості.

Тому що, навіть володіючи параметром у розмірі 0,5 кг/хв, прилад за 10 хвилин здатна перемолоти 5 кг м'яса. Але адже не кожне блюдо вимагає стільки фаршу.

Для використання в побуті цілком вистачить продуктивності м'ясорубки в межах 0,5– 1,5 кг/хв.

Час безперервної роботи

Додатковий параметр, нерозривно пов'язаний з продуктивністю, це час безперервної роботи приладу.

Як правило, сире м'ясо виробник допускає прокручувати протягом чверті години. Але цей час може змінюватися залежно від режимів обробки продукту. Всі без винятку виробники обмежують цей параметр, однак, таке обмеження не варто розглядати як серйозний недолік.

Реверс і його значення

Більшість моделей м'ясорубок оснащуються корисною функцією реверсу. Вона створює додаткову зручність застосування. Активізується ця функція шляхом натискання на певну кнопку на корпусі м'ясорубки.

Полягає робота реверсу в тому, що коли на шнек намотуються жили, при включенні функції реверс, шнек почне обертатися у зворотний бік. Це дозволить легко витягти застряглі частини, які повернуться в завантажувальний отвір. Після чого можна буде відновити роботу. У такій ситуації м'ясорубку, не оснащену реверсом, доведеться повністю розбирати.

Довідка: агрегати потужністю від 2000 Вт і вище реверсом зазвичай не оснащуються.

Виробники справедливо вважають, що такі агрегати в змозі все переробити, отже, у них нічого не застряє в принципі.

Матеріал корпусу

У сучасних моделях м'ясорубок існують варіанти виготовлення корпусів з:

  • нержавіючої сталі;
  • легких сплавів;
  • пластмаси.

Однак матеріал корпусу і лотка не так принципово важливий, як іноді намагаються переконати покупців продавці-консультанти, рекомендуючи той чи інший варіант.

Під час роботи сам корпус і лоток не отримують серйозних навантажень, відповідно пластикові моделі здатні служити так само довго, як і сталеві.

Матеріали корпусу і лотка, як правило, відповідають санітарним нормам та стандартам, володіють стійкістю до харчових кислот. При цьому пластик застосовується у виробництві харчової, тому не може бути завдано якоїсь шкоди оброблюваним продуктам.

Однак пластик все ж володіє деяким недоліком – він легко дряпається, в подряпинах застряє бруд. Отже, металеві деталі гігієнічніші. Крім того, колір пластику з часом може змінюватися.

Насадки

Значно спрощує переробку м'яса та покращує якість приготувати страв наявність декількох дисків з різною перфорацією.

  • Маленькі отвори дають у підсумку однорідний фарш, що ідеально у виготовленні, наприклад, паштетів.
  • Велика перфорація видає фарш великими шматочками.

Функціональність м'ясорубок зростає, наближаючись до кухонних комбайнів, якщо в наявності є додаткові насадки.

Краще загострити увагу на цьому моменті відразу при виборі моделі м'ясорубки. Адже хоча додаткові насадки можна придбати окремо, але приєднувальні параметри можуть розрізнятися. Тому згодом докупити насадки під певну модель може бути важко.

Види насадок

Основні стандартні насадки, що входять в комплект більшості м'ясорубок.

  • Кебе – видає трубочки з фаршу, які можна начинити обсмажити або запекти. Кебе – незвичне для російської кухні страва, так що якщо покласти трохи менше начинку і заліпити краю, виходять зрази.
  • Для виготовлення ковбасок – прискорює і спрощує набивання домашніх ковбас. Насадка виконана у вигляді трубки, приєднуваної на виході агрегату. На трубку міститься оболонка з зав'язаним кінцем. Виходить з трубки фарш формує ковбаску, залишається тільки перев'язувати оболонку через довільні ділянки.
  • Для нарізки печива — металева пластинка з різними отворами в оправі, поміщається на місце звичайного диска. Тісто, выдавливаясь через отвори, знаходить конкретні форми. Потім смужка тіста розрізається на порційні шматки і випікається.
  • Для шинкування і терки являють собою окремий (частіше з пластику) лоток з робочою камерою. У нього встановлюються змінні обертаються стаканчики, при цьому основний лоток і мясоприемник не використовують. Стаканчиків зазвичай буває 3-4 (один для шинкування і 2-3 різних терки).
  • Соковижималка – застосовується для виготовлення соків. Являє собою витягнутий металевий корпус з перфорацією, всередині розташовується конусний шнековий вал. При обертанні він сильно стискає шматочки овочів чи фруктів, вичавлюючи сік. Віджаті залишки виводяться через вершину конуса. Ця насадка надзвичайно зручна в роботі. При приготуванні соку зберігаються всі вітаміни. Насадку не треба занадто часто очищати від відходів. Проте є у неї і свої мінуси — велика кількість макухи на виході.

Існують моделі м'ясорубок, оснащуються більш рідкісними видами насадок для подрібнення зерен кави і перцю, лапшерезками, цитрус-пресами і т. д.

Однак найкраща м'ясорубка не та, яка оснащена всіма можливими видами насадок. А та, яка має комплектуючі, дійсно необхідні в роботі.

Увагу. Розширена комплектація, безсумнівно, збільшує ціну агрегату. Тому при покупці варто замислитися, які насадки дійсно потрібні на кухні.

При бажанні виконувати максимум функцій однієї м'ясорубкою, звичайно ж, варто купувати максимальна кількість насадок.

У будь-якому випадку це буде дешевше, ніж при купівлі механізмів окремо – блендера, соковижималки, кавомолки і т. д.

Бренди та виробники м'ясорубок

Один з важливих моментів при виборі моделі м'ясорубки – марка і бренд.

Тут можна зіткнутися з деякими труднощами – вибір різноманітний і багатий. Можна купити і бюджетний варіант і більш дорогий.

В принципі, багато компаній випускають хорошу техніку, тому якісної може бути будь-яка електрична м'ясорубка. Тому яку придбати — це вже справа смаку.

Дорогі агрегати

Користувачі, які віддають перевагу дорогу імпортну техніку, традиційно вибирають наступні бренди:

  • Moulinex (Франція);
  • Kenwood (Великобританія);
  • Panasonic (Японія);
  • Philips (Нідерланди).

Незмінно користується популярністю вироби німецького виробника Bosch (Німеччина), який має бездоганну репутацію.

Бюджетні моделі

Серед бюджетних товарів позитивні характеристики отримали вироби фірми Zelmer (Польща).

Традиційно в бюджетних списках фігурує і продукція з Китаю:

  • Redmond;
  • Polaris;
  • Supra.

Агрегати невисокій вартості і якісного виконання пропонують вітчизняні марки:

  • «Аксіон»;
  • «Чудесница»;
  • «Ротор».

Поради щодо вибору електром'ясорубки для будинку

Перед придбанням побутового приладу рекомендується почитати в інтернеті відгуки покупців, у них, безсумнівно, можна почерпнути масу інформації, про яку може промовчати продавець.

Звернути увагу варто на наступних характеристиках агрегату.

  • Кількість швидкостей. Зазвичай швидкість у м'ясорубки буває одна, але якщо агрегат оснащений функцією виготовлення соків, то їх може бути дві, як у соковижималці.
  • Розбірна шнекова камера робить догляд за м'ясорубкою набагато простіше. Але на жаль, оснащуються їй лише деякі моделі.
  • Прогумовані ніжки підвищать надійність і стійкість приладу. Зараз передбачаються практично у всіх м'ясорубках.
  • Відсік для розміщення насадок зазвичай розташовується на корпусі м'ясорубки (не у всіх моделях). Наявність такого відділення дозволяє компактно розмістити агрегат на робочій поверхні.
  • Висота вихідного отвору над столом. Зазвичай буває від 10 до 15 см, так що у господині не повинно виникнути ніяких складнощів у використанні посуду.

Тепер ви знаєте, як правильно вибрати м'ясорубку. Вона, безсумнівно, полегшить домашню роботу, допоможе заощадити час і гроші.

Переваги електричної м'ясорубки перед кухонним комбайном очевидні і незаперечні. Це потужність, продуктивність, надійність, простота у використанні і низька ціна.