Як користуватися блинницей

Рівні, тонкі і красиві млинці – смачне блюдо, яке вимагає певної вправності при випіканні на звичайній плиті. Сучасний асортимент кухонних приладів пропонує велику різноманітність доступних і зручних блинниц, з допомогою яких можна значно спростити процес випікання тонких виробів завдяки рівномірному розподілу і швидкому нагріванню.

Що являє собою млинниця

Електрична млинниця – це сучасний прилад з плоскою нагрівальною поверхнею для приготування млинців. З його допомогою вони виходять тонкими, рівними і не пригорають. Млинниця складається з електричного нагрівача і плоского піддона з невеликими бортиками для заливання тесту. За розміром вона орієнтована на один великий млинець (діаметром до 20-25 см).

Млинниці мають наступні достоїнства:

  1. Антипригарне покриття. Завдяки цьому тісто не підгорає навіть без додавання рослинного масла. Вони випікаються більш красивими і менш калорійними, ніж приготовлені на звичайній сковороді.
  2. Рівномірне і швидке нагрівання. За рахунок автоматичного розподілу температури млинці виходять навіть у недосвідчених кулінарів.
  3. Додаткові функції. Виробники передбачають можливість встановлення таймерів та регуляторів температури у деяких сучасних моделях.

Існує велика різноманітність блинниц для різних цілей. Вони випускаються різної конструкції, функціональних можливостей і обсягу випікається порції.

За конструкційним особливостям ці прилади бувають наступних видів:

  1. Занурювальні. Пристрій виглядає як невелика опукла сковорода. Блинницу занурюють нагрітої поверхнею в тісто, воно прилипає і відразу ж запікається. Подібна модель зустрічається рідко, але саме за допомогою неї можна отримати самі тонкі й акуратні млинці.
  2. Закриті. Такі прилади за принципом роботи схожі на вафельницю: нагрівальна поверхня встановлена і зверху, і знизу. За рахунок цього виріб випікається рівномірно і швидко. При цьому необхідно розраховувати кількість наливаного тесту заздалегідь, т. к. інакше при закритті інгредієнти розмажуться по стінках приладу.
  3. Плоскі. Найпоширеніший вид блинниц. Тісто по них розподіляється за допомогою спеціального дерев'яного пристосування у вигляді палиці. Завдяки цьому млинці виходять великими і тонкими. В комплекті виробники пропонують додаткові змінні насадки для вафель, кексів, млинців і оладок незвичайної форми.
  4. На кількох порцій. Зазвичай у такого типу приладів не одне, а кілька заглиблень для випікання відразу великої кількості млинців. Вони можуть бути не тільки круглими, але і в будь-якій гарній формі (серце, зірочки тощо). Такі пристрої дуже великі за габаритами і вимагають більше часу на очищення після роботи.

Як користуватися блинницей

Перед початком роботи з новим приладом слід протерти верхню поверхню, висушити і включити його для нагрівання на кілька хвилин. Зазвичай про це вказується в інструкції з експлуатації.

Поверхня для млинців не потрібно змащувати олією, оскільки для цього передбачено спеціальне антипригарне покриття.

УВАГА! Використання металевих предметів може пошкодити антипригарну поверхню.

Для випікання млинців можна скористатися наступною послідовністю кроків:

  1. Приготуйте тісто для млинців за обраним рецептом.
  2. Увімкніть прилад та зачекайте, доки його нагрівання. Коли пристрій буде готове, воно повідомить про готовність спеціальним індикатором.
  3. Вилийте на гарячу поверхню невелику кількість тіста і рівномірно розподіліть його за допомогою спеціальної палички. Зазвичай таке пристосування входить в базову комплектацію.
  4. Після того як тісто застигло, переверніть млинець дерев'яною лопаткою.
  5. Після приготування акуратно зніміть млинець і приступите до випікання наступної порції.
  6. По закінченні роботи промийте поверхню від залишків тіста і висушити її природним способом.

ВАЖЛИВО! Електричні млинниці не можна мити під струменем води або замочувати. Їх можна тільки протирати вологою ганчіркою.

Що можна ще готувати в блиннице

З допомогою цього приладу можна приготувати не тільки млинці, але й інші кондитерські вироби різних форм і смаків: оладки, грінки, кекси, сирники, вафлі, коржі для торта і т. д. Це можуть бути не тільки солодкі вироби, але і дієтичні низькокалорійні блюда.

УВАГА! На блиннице не можна готувати овочеві, м'ясні і рибні продукти, оскільки вони можуть "прилипнути" і зіпсувати антипригарне покриття.

Млинниця дозволяє не тільки спростити, але і прискорити процес приготування: температура поверхні настільки висока, що тісто запікається практично моментально. При дотриманні всіх рекомендацій і отримання невеликого досвіду цей пристрій стане незамінним помічником в приготуванні смачних, корисних і тонких млинців, а також інших невеликих виробів з тіста.