Як користуватися пароваркою

Використання при приготуванні їжі пароварки – незмінний аспект правильного харчування. Вона допоможе вам не тільки отримати невредную їжу за рахунок незастосування смаження, але і максимально залишає вітаміни та інші корисні речовини.

 

Навчитися користуватися пароваркою нескладно, але вона, як і будь-який інший побутовий прилад, має свої вимоги до експлуатації, недотримання яких може призвести як до невкусному страві, так і до самої поломки пристрою.

Особливості роботи з пароваркою

Пароварка – прилад простий, але вкрай небезпечний. Приготування продуктів в ньому відбувається при температурі близько ста градусів, тому при необережному використанні найменший контакт з парою призведе до отримання опіків.

Обережно!

Приготування продуктів в пароварці відбувається при високій температурі. Дотримуйтеся обережності.

Для забезпечення безпечної експлуатації необхідно правильно встановити пароварку і дотримуватися ряд вимог при її використанні:

  • 1) Поверхня, на якій має пристрій, повинна бути рівною, без нахилу. В іншому випадку можливе як зсув продуктів і, як наслідок, часткове їх приготування, так і нерівномірний розподіл води для утворення пари, що може призвести до часткового перегріву нагрівального елемента і виходу з ладу всього приладу.
  • 2) Не рекомендується установка пароварки поруч з плитою і раковиною. У першому випадку можливий її перегрів, через що може порушити режим роботи пристрою та інші несправності. Близькості раковини слід уникати з тієї ж причини, що і з усіма побутовими приладами: на пароварку в роботі не повинна потрапляти вода з зовнішнього боку – це може призвести до замикання.
  • 3) Проводи приладу не повинні звисати з робочої сторони стільниці. Наявність дітей на цей пункт не впливає, ви самі можете ненавмисно зачепитися за них і потягнути пристрій за собою. Якщо воно впаде, будучи включеним, вас можуть очікувати псування продуктів, меблів і підлоги, поломка пристрою і численні опіки. Прибрати дроти до стіни не займе багато часу, зате ви зможете значно убезпечити експлуатацію приладу.
  • 4) При роботі пароварка може виділяти велику кількість вологого пара, тому при її установці зверніть увагу на те, що знаходиться над нею: якщо зверху розташовані навісні шафи, то краще переставити пристрій на інше місце, так як часте використання призведе до неминучої деформації верхньої частини кухонного гарнітура. З цієї ж причини не варто притуляти пароварку до стін – це може спричинити за собою відшарування шпалер.

Важливо!

Не нехтуйте читанням інструкції – тільки в ній докладно оснащені нюанси експлуатації конкретної моделі.

Як правильно користуватися пароваркою

Перед тим як використовувати будь-який побутовий прилад, переконайтеся в цілісності його і проводів. При наявності дефектів не варто ризикувати і включати пароварку – краще відразу зверніться до майстра. При відмінному стані пристрою можна сміливо приступати до готування.

До кожної пароварці додається інструкція з її експлуатації. Не нехтуйте її читанням: це допоможе уникнути неприємних випадків, а також збагатити скарбничку рецептів.

Використання різних фірм і моделей має деякі відмінність, але вони в основному стосуються наявних режимів і параметрів. В іншому вони працюють за загальним принципом.

Як залити воду в пароварку

Вода заливається в піддон у вимкненому стані. Слід віддавати перевагу бутильованої або фільтрованій воді. Можна користуватися і дистилятом з аптеки, але пароварка споживає багато води, а це суттєво позначиться на витратах. Водопровідна вода за рахунок своєї жорсткості залишає на пристрої накип, яку для справної роботи потрібно регулярно видаляти.

Довідка!

Дізнатися жорсткість води можна, купивши спеціальний тест. При отриманому значенні 2-3 водопровідна вода придатна для використання в пароварці.

Деякі моделі оснащені функцією підлива води під час роботи установки. Про необхідність цієї дії повідомляє звуковий сигнал. При критичному рівні води більшість пароварок автоматично відключаються, однак, цей запобіжник відсутня в старих і дуже дешевих моделях. Якщо у вас одне з таких пристроїв, і ви ще не до кінця з ним освоїлися, краще не залишати працюючий прилад без нагляду.

Як завантажувати продукти в пароварку

Температурний розподіл і конвекція в пароварці має ряд особливостей, на які при приготуванні їжі обов'язково потрібно звернути увагу.

В приладі, як правило, кілька рівнів розташування ярусів. У верхній частині продукти готуються найбільш швидко з-за високої температури, в нижній – повільніше. Якщо плануєте перевантажувати вміст в процесі роботи, то на верхньому ярусі необхідно розташувати те, що готується швидше всього. В цьому випадку вам буде потрібно просто витягти один ярус.

При необхідності одночасного приготування їжі, продукти варто розміщати так, щоб нагорі виявилися вимагають більшого часу готування, яке скоротиться за рахунок високої температури, а внизу, навпаки, найшвидші.

Конвекція запахів працює за зворотним принципом: вони знизу переносяться наверх. На це варто звернути увагу при компонуванні ярусів. У деяких випадках слід уникати прищеплення непоєднуваних запахів, однак, на цьому можна і вигідно зіграти: наприклад, розташувати м'ясо під картоплею, і тоді останній придбає його неповторний аромат як при одночасному запіканні в духовці.

Важливо!

При розміщенні ярусів не варто забувати про стіканні соків. Рідкісні моделі оснащені спеціальними відтоками, тому слід уникати, наприклад, розташування м'яса над солодким пирогом.

Деякі продукти для кращого приготування слід обгорнути у фольгу. До них, як правило, відносять м'ясо птиці і рибу, щоб вони готувалися у власному соку. До прикрыванию фольгою вдаються і при приготуванні пирогів – це допомагає зберегти їх від конденсату.

Як запустити пароварку: покрокова інструкція

Загальна інструкція включення проста і не вимагає особливих зусиль крім уважності. Як правило, вона включає в себе наступний перелік дій:

  1. заливання води в піддон (вище мінімального, але нижче максимального рівня – цього вистачає на 30-40 хвилин роботи пристрою);
  2. установка ємності для збору конденсату (при її наявності);
  3. розподіл продуктів по ярусах;
  4. виставлення часу роботи;
  5. включення.

Важливо!

Не забувайте, що в деяких випадках потрібен додатковий підлив води в процесі роботи.

Як використовувати пароварку на газу

Пароварка на газу являє собою багатоярусну каструлю. Незважаючи на назву її можна використовувати і на електричних плитах. Вартість таких пароварок значно нижче, ніж її родичів.

На самий низ наливається вода, а на яруси зверху розкладаються продукти. Це дуже схоже на звичайні, проте, в разі газових є деякі відмінності при експлуатації:

  • рівень води повинен бути нижче продуктів;
  • вода википає набагато швидше;
  • підходить далеко не для всіх продуктів.

Істотними недоліками таких каструль є низький ККД у порівнянні з електричним аналогом, менший робочий об'єм і складність в поєднанні продуктів, різних за часом і смаковим особливостям.

Чого не можна робити в пароварці

Незважаючи на свою універсальність, деякі продукти пароварка не в змозі приготувати належним чином. До них відносяться:

  • макаронні вироби: на виході виходить неапетитний ком з тіста;
  • гриби: будуть занадто жорсткі;
  • бобові: необхідний постійний підлив води протягом 3-4 годин.

Пароварка значно полегшила життя багатьом господиням. Готувати в ній легко і швидко, особливо при освоєнні навичок правильного сполучення і розташування продуктів. Пристрій не відрізняється великою вартістю, тому дозволити її може кожен охочий, налаштований на правильне харчування.