Що таке економічна индукционка
У процесі приготування їжі важливо не тільки з чого готувати, але і на чому це готувати. Вибір плити передбачає необхідність обліку багатьох параметрів: джерело живлення (газ або електрика), габарити, ціна, економічність, колір та інші параметри. Сучасне багатоповерхове будівництво виключає з можливих варіантів газові плити (газ не проводять з міркувань пожежної безпеки). Що ж таке — економічна индукционка і наскільки вона економна?
Ніж економічна індукційна плита Техно ТТ відрізняється від електричної?
Зміст статті
Головна відмінність – принцип роботи техно ТТ.
Принцип роботи електричних полягає в проходженні електричного струму через резистор і виділення теплової енергії через нагрівальний елемент (металеву конфорку або склокераміку) посуді. Тобто нагрівається конфорка і передає тепло посуді.
Індукційна розігріває не варильну поверхню, а саме поставлену на неї посуд шляхом створення вихрових індукційних струмів.
Порівняємо характеристики окремо.
Електричні:
- варильна поверхня довго нагріває посуд;
- настільні мають невеликі розміри, підлогові можуть бути досить громіздкими;
- відсутня можливість оперативного керування процесом приготування страв;
- можливе отримання опіків про розпечену варильну поверхню;
- якщо рідина капне на гарячу варильну поверхню, з'явиться різкий неприємний запах і на поверхні залишиться пляма;
- догляд за емальованими поверхнями вимагає застосування фізичних зусиль для очищення від підгорівших забруднень;
- сучасні мають ергономічний зовнішній вигляд;
- безшумні при роботі;
- можна готувати на будь посуді;
- конфорка довго остигає, зігріваючи своїм теплом навколишній повітря;
- недорогі емальовані варіанти і більш дорогі склокерамічні;
- варильні поверхні роблять емальованими або склокерамічними;
- емальовані схильні до появи сколів, подряпин, вм'ятин, склокерамічні потрібно берегти від точкових ударів.
Професійні індукційні Техно ТТ:
- мають високий коефіцієнт корисної дії при невеликих витратах електроенергії (вона майже повністю витрачається для нагрівання);
- конфорки не треба розігрівати;
- за рахунок швидкого нагрівання швидко готуються страви;
- відрізняються стильним дизайном і займають мало місця;
- прості в управлінні, дозволяють управляти в процесі приготування;
- допомагають оптимізувати роботу, можна встановити точну температуру і час приготування;
- виготовляються з нержавіючої сталі;
- так як нагрівається не варильна поверхня виключена можливість отримання опіків;
- кілька режимів роботи;
- тривалий період експлуатації;
- простий догляд, частинки впала на варильну поверхню їжі не пригорають;
- можна витирати пролиту рідину в процесі готування;
- для приготування страв необхідна спеціальна посуд з феромагнітною плоским дном;
- вимикається, коли знімаєте страви з поверхні, при цьому видається сигнал;
- вимикається, коли немає води чи продуктів у посуді;
- ціна, порівнянна з ціною на хороші електричні плити;
такого типу плити дозволяють реально економити гроші (близько трикратного розміру витрат, тобто при витратах на 4-х конфорочних індукційну плиту в 20 тисяч рублів у рік економія в порівнянні з електричною плитою складе 58 тисяч рублів).
Яка плита краще?
Якщо порівнювати економію електроенергії і відсутність опіків, довговічність і високу якість роботи, простоту в роботі і відході, то виграє індукційна плита. Однак потрібно виходити не тільки з технічних характеристик, але і з індивідуальних переваг, матеріальних можливостей, розміру кухні і потреб.
Який посуд підходить для такої плити
Для приготування на індукційній плиті необхідна спеціальна посуд, у якій ідеально плоске дно і вона магнитится (для перевірки можна до дна докласти магніт). На дні підходящої є спеціальний знак Induction. Інакше при установці на поверхню плити невідповідною посуду, вона не включиться.
ВАЖЛИВО! Вимоги до посуду: ідеально рівне товсте дно.
Часто відповідну начиння продають разом з індукційною плитою. Можна використовувати:
- Найкращим матеріалом для дна буде сплав з нержавіючої сталі та алюмінію.
- Чавун також добре підходить для приготування страв на цій плиті, проте можливі пошкодження склокерамічної варильної поверхні з-за тяжкості чавуну. У разі розколу склокераміка підлягає повній заміні.
- Емальована без сколів також може підійти, але може видавати різні звуки, полопати або деформуватися.
- Нержавіюча сталь підходить, але так як в ній міститься нікель, може викликати алергію.
Які є недоліки у індукційної плити
А чи є недоліки? Як і у всієї техніки, недоліки тут теж є. Недоліком можна вважати необхідність придбання відповідної посуду або додаткового проводить металевого млинця, який сам нагрівається і передає тепло стоїть на ньому посуді. При цьому втрачаються всі позитивні якості, і вона перетворюється у звичайну електричну плиту. Також можна придбати спеціальну наклейку на дно посуду, яка буде передавати тепло.
ВАЖЛИВО! При роботі потрібно зняти годинник, інакше вони намагнитятся. Також потрібно зняти всі прикраси з рук для уникнення їх нагрівання.
Шумно працюють в процесі приготування (шумить вентилятор і гудуть котушки). Поверхня боїться точкових ударів (може розколотися).