Навіщо кухонну плиту протирати оцтом

Не у кожної господині є час щодня після приготування їжі мити кухонну плиту. Причин тому кілька: домашні клопоти, зайнятість на роботі, іноді просто лінь. В результаті з'являється нагар.

Підходить час, коли треба наводити порядок. Для цього є кілька способів: раствор нашатирного спирту, господарське мило, порошок, хімічні засоби. Але краще всього народний спосіб − оцет. Він знайдеться в господарстві завжди.

Користь і шкода оцту

Плити бувають з різним за покрытем: емальовані, склокерамічні. Кожному з них потрібен свій метод очищення. Але в будь-якому випадку шкоди від миття оцтовим розчином не буде. Більш того, плита буде блищати, як нова.

Оцет володіє хорошими бактерицидними властивостями, після його застосування не з'являються грибок і цвіль. Крім того, це освіжувач повітря, вбиває неприємні запахи. Атмосфера в кухні завжди буде чиста, свіжа.

Єдиний недолік − оцет пересушує шкіру рук, роз'їдає ранки. Тому необхідно працювати в рукавичках.

Хто і навіщо протирає плиту оцтом

Плита вважається центром кухонних всесвіту. Після приготування їжі на ній залишаються сліди від водяних патьоків, нагар від розжареного жиру, частинок їжі. Про сліди пригорілого молока і втік кави говорити не доводиться. У підсумку варильна поверхня набуває неприємний брудний вигляд. Подібні сліди господарської діяльності бажано прибирати без зволікання. Але оскільки плитка після готування сильно нагрівається, відразу мити її не можна. Необхідно дати час на охолодження.

Не намагайтеся мити гарячу поверхню! Волога з неї буде швидко випаровуватися, але залишаться додаткові плями.

До того ж не у кожної господині є можливість щодня відтирати подібні цятки. Поступово накопичується бруд, з'являється цвіль, неприємний запах. Плита виглядає неохайно. Настає час господині докласти руки, щоб з мінімумом зусиль отримати максимальний результат. Ось тут і приходить на допомогу столовий оцет.

Як правильно мити плиту оцтом

Прибирати з варильної поверхні пригорілі жирові підпалини, сліди кави, підгорілого молока складно, але з допомогою оцтового розчину справа піде набагато швидше, якщо дотримуватися кількох простих правил.

Підготовка до роботи

Дуже важливий підготовчий етап. Для початку приготуйте все необхідне:

  • оцет;
  • харчову соду;
  • м'яку тканину;
  • зубну щітку, мочалку;
  • дерев'яні палички (зубочистки).

Далі слід підготувати поверхню плити. Для цього перекрийте надходження газу. Електроплиту відключіть від електропостачання. Потім приберіть знімні елементи: решітки, конфорки, ручки. За допомогою сухої губки видаліть з поверхні частинки підгорілої їжі.

Підготувавшись, можна приступати безпосередньо до очищення всіх деталей.

Покрокове виконання робіт

Крок 1. Необхідно замочити решітку і ручки в содовому розчині. Для цього взяти 100-150 гр соди, змішати з невеликою кількістю води, щоб вийшла кашка середньої густоти. Щіткою рівномірно нанести її на решітку, приділивши підвищену увагу куточках і стиках, так як там забруднення сильніше. Залишити ґрати хвилин на 40-50. Знімні ручки, пальники залити теплою водою з додаванням содово-оцтового розчину. Поки все це буде відмокати, приступайте до другого кроку.

Крок 2. Миття варильної поверхні. Кожній господині відомо, наскільки важко відмивати підгорілі жирні плями. Якщо плита не дуже брудна, її можна очистити звичайним 9% розчином оцтової есенції. Для цього з допомогою розпилювача треба нанести розчин на поверхню і залишити на 10-15 хв.

Не варто наливати багато оцту, просто збризніть поверхню плити.

Після такої дії жир повинен буквально відставати від емалі. Досить буде протерти його відразу вологою м'якою ганчіркою або губкою, потім виконати ту ж маніпуляцію сухою тканиною.

У більш складній ситуації, коли поверхня сильно забруднена, до разбрызганному оцту необхідно додати соду. Після того, як реакція закінчиться (суміш перестане шипіти), промити поверхню теплою водою і насухо витерти.

Щоб сода, оцет не роз'їдали руки, не забувайте вдягати рукавички.

Крок 3. За час, понадобившееся для відмивання варильної поверхні, знімні ручки, конфорки встигли відмокнути. Ручки треба просто промити теплою водою, потім витерти насухо м'якою тканиною. Пальника необхідно прочистити дерев'яними паличками (зубочистками); помити, прополоскати чистою водою, протерти сухою губкою. Тепер можна ставити їх на місце.

Крок 4. Решітки на плитках забруднюються швидше всього. Тому після замочування в оцтовому розчині господині доведеться повозитися з її очищенням, доклавши до цього максимум зусиль.

Не можна використовувати при роботі гострі металеві предмети, ними можна пошкодити матеріал, з якого зроблена ця деталь.

Найкраще очищати місця з'єднань зубочисткою, а саму сітку почистити дерев'яною паличкою. Потім промити ґрати гарячою водою і витерти сухою ганчіркою, після чого можна ставити її на варильну поверхню.

Крок 5. Якщо у вашій плиті передбачений духова шафа, його теж необхідно промити. Для цього розведіть оцет і воду в співвідношенні 1:1, можна додати трохи (100 гр на 1 л води) соди, добре вимийте духовку. У разі необхідності дуже забруднені місця протріть зубною щіткою. Промийте шафа чистою водою, витріть насухо.

На цьому ваша робота закінчена. Плита привертає погляд своїм блиском, чистотою.

Підсумок

Звичайно, для очищення плити можна використовувати засоби побутової хімії. Але оцет, як найбільш доступний за ціною і менш токсичний, все більше набуває популярності. В плані ефективності він абсолютно не поступається хімічних методів очищення.