Принцип роботи скороварки

Скороварка відноситься до типу «розумних» каструль, які значно полегшують довгий і трудомісткий процес приготування їжі. Вона дозволяє в рази скоротити час готування і перетворити самі тверді продукти у найніжніші страви. У ній можна приготувати супи, гарніри, м'ясо, десерти. Герметична каструля обмежує контакт з повітрям і знижує процес окислення продуктів, тим самим максимально зберігаючи вітаміни, аромат, колір і смак у готовому блюді.

Перша скороварка була винайдена ще в XVII столітті, ними успішно користувалися наші предки. Незважаючи на те що сучасні пристрої зробили крок далеко вперед, багато людей уникають у них готувати, можливо, із-за проблем, які можуть виникнути при неправильному використанні. Можна не хвилюватися – в нинішніх моделях безпека стоїть на першому місці, потрібно лише засвоїти нехитрі заходи безпеки. Принцип роботи скороварки зберігся незважаючи на багато змін.

Принцип дії

Сучасне пристрій являє собою спеціальну каструлю з герметично закривається кришкою і клапанами, які регулюють тиск всередині. При нагріванні утворюється пара, яка не виходить з герметичної ємності і збільшує внутрішній тиск, внаслідок чого температура кипіння піднімається приблизно до 120 градусів. Це і дозволяє їжі готуватися швидше.

При максимальному тиску спрацьовують клапани, які забезпечують скидання пари. Зазвичай прилад обладнаний робочим і аварійним клапанами. Крім пристроїв, призначених для використання на звичайній плиті, випускають і автономні електричні скороварки, забезпечені нагрівальними елементами і панеллю управління.

Як правильно користуватися скороваркой

Помістити всі інгредієнти в каструлю і ретельно перемішавши, потрібно щільно закрити кришку і поставити на плиту. Час приготування потрібно відраховувати з моменту закипання рідини. Про це підкаже виходить з клапанів пар або спеціальні датчики. Нагрівання під каструлею потрібно обов'язково зменшити.

Важливо! Не варто готувати при дуже високій температурі. Це не прискорює процес приготування, а лише призводить до перевантаження роботи апарату.

По закінченні процесу потрібно вимкнути нагрів і випустити пар з каструлі, не відкриваючи кришку. Для цього потрібно встановити клапан в потрібне положення, спочатку для повільного випускання, потім швидкого. Вихід пара може зайняти від 5 до 20 хвилин.

Для швидкого охолодження можна направити на кришку струмінь холодної води, уникаючи попадання на клапани. Блюдо продовжує готуватися, поки в каструлі зберігається тиск. Після використання скороварку потрібно ретельно промити, особливо обідок і прокладки на кришці, щоб в подальшому застряглі залишки не порушили герметичність.

Увага! Оскільки ступінь готовності не можна перевірити в процесі, рекомендується прораховувати час приготування або користуватися рецептами для скороварок. Потрібно також враховувати, що рідина практично не википає, і її потрібно менше, ніж для звичайної каструлі.

Що не можна робити

Якщо забути про запобіжні заходи, процес приготування страви може обернутися неприємними несподіванками, оскільки принцип роботи скороварки пов'язаний з утворенням пари і підвищеним тиском всередині каструлі. Потрібно пам'ятати прості правила:

  1. У каструлі обов'язково повинна бути рідина, її мінімальна кількість – близько 0,5 літра.
  2. Не можна заповнювати ємність більш ніж на 2/3, інший простір заповнюється пором. Зазвичай на каструлі є мітка для максимально допустимого обсягу.
  3. Не можна відкривати кришку, якщо клапан продовжує випускати пар. Слід дотримуватися обережності при відкриванні, щоб не обпектися парою, навіть якщо він перестав виходити.
  4. Не слід готувати продукти, які викликають надмірне піноутворення (деякі види круп, овочів, фруктів), так як може засмітитися клапан. М'ясний бульйон краще довести до кипіння із звичайною кришкою і попередньо зняти піну.
  5. Не можна використовувати скороварку, в якій є дефекти і тріщини, в тому числі на гумових прокладках.
  6. Не рекомендується зберігати і розігрівати в скороварці готову їжу, її слід перекласти в інший посуд.

В даний час відомі бренди побутової техніки випускають мультиварки з функцією скороварок. Такі пристрої можуть стати відмінними помічниками на будь-якій кухні.