Принцип роботи скороварки
Скороварка відноситься до типу «розумних» каструль, які значно полегшують довгий і трудомісткий процес приготування їжі. Вона дозволяє в рази скоротити час готування і перетворити самі тверді продукти у найніжніші страви. У ній можна приготувати супи, гарніри, м'ясо, десерти. Герметична каструля обмежує контакт з повітрям і знижує процес окислення продуктів, тим самим максимально зберігаючи вітаміни, аромат, колір і смак у готовому блюді.
Перша скороварка була винайдена ще в XVII столітті, ними успішно користувалися наші предки. Незважаючи на те що сучасні пристрої зробили крок далеко вперед, багато людей уникають у них готувати, можливо, із-за проблем, які можуть виникнути при неправильному використанні. Можна не хвилюватися – в нинішніх моделях безпека стоїть на першому місці, потрібно лише засвоїти нехитрі заходи безпеки. Принцип роботи скороварки зберігся незважаючи на багато змін.
Принцип дії
Сучасне пристрій являє собою спеціальну каструлю з герметично закривається кришкою і клапанами, які регулюють тиск всередині. При нагріванні утворюється пара, яка не виходить з герметичної ємності і збільшує внутрішній тиск, внаслідок чого температура кипіння піднімається приблизно до 120 градусів. Це і дозволяє їжі готуватися швидше.
При максимальному тиску спрацьовують клапани, які забезпечують скидання пари. Зазвичай прилад обладнаний робочим і аварійним клапанами. Крім пристроїв, призначених для використання на звичайній плиті, випускають і автономні електричні скороварки, забезпечені нагрівальними елементами і панеллю управління.
Як правильно користуватися скороваркой
Помістити всі інгредієнти в каструлю і ретельно перемішавши, потрібно щільно закрити кришку і поставити на плиту. Час приготування потрібно відраховувати з моменту закипання рідини. Про це підкаже виходить з клапанів пар або спеціальні датчики. Нагрівання під каструлею потрібно обов'язково зменшити.
Важливо! Не варто готувати при дуже високій температурі. Це не прискорює процес приготування, а лише призводить до перевантаження роботи апарату.
По закінченні процесу потрібно вимкнути нагрів і випустити пар з каструлі, не відкриваючи кришку. Для цього потрібно встановити клапан в потрібне положення, спочатку для повільного випускання, потім швидкого. Вихід пара може зайняти від 5 до 20 хвилин.
Для швидкого охолодження можна направити на кришку струмінь холодної води, уникаючи попадання на клапани. Блюдо продовжує готуватися, поки в каструлі зберігається тиск. Після використання скороварку потрібно ретельно промити, особливо обідок і прокладки на кришці, щоб в подальшому застряглі залишки не порушили герметичність.
Увага! Оскільки ступінь готовності не можна перевірити в процесі, рекомендується прораховувати час приготування або користуватися рецептами для скороварок. Потрібно також враховувати, що рідина практично не википає, і її потрібно менше, ніж для звичайної каструлі.
Що не можна робити
Якщо забути про запобіжні заходи, процес приготування страви може обернутися неприємними несподіванками, оскільки принцип роботи скороварки пов'язаний з утворенням пари і підвищеним тиском всередині каструлі. Потрібно пам'ятати прості правила:
- У каструлі обов'язково повинна бути рідина, її мінімальна кількість – близько 0,5 літра.
- Не можна заповнювати ємність більш ніж на 2/3, інший простір заповнюється пором. Зазвичай на каструлі є мітка для максимально допустимого обсягу.
- Не можна відкривати кришку, якщо клапан продовжує випускати пар. Слід дотримуватися обережності при відкриванні, щоб не обпектися парою, навіть якщо він перестав виходити.
- Не слід готувати продукти, які викликають надмірне піноутворення (деякі види круп, овочів, фруктів), так як може засмітитися клапан. М'ясний бульйон краще довести до кипіння із звичайною кришкою і попередньо зняти піну.
- Не можна використовувати скороварку, в якій є дефекти і тріщини, в тому числі на гумових прокладках.
- Не рекомендується зберігати і розігрівати в скороварці готову їжу, її слід перекласти в інший посуд.
В даний час відомі бренди побутової техніки випускають мультиварки з функцією скороварок. Такі пристрої можуть стати відмінними помічниками на будь-якій кухні.