Як працює соковижималка
Користь для здоров'я свіжовичавлених соків безперечна, так як в них міститься велика кількість мінеральних мікро - і макроелементів, вітамінів, необхідних кожній людині. Якщо приймати соки регулярно і в невеликих кількостях, то вони здатні очистити ваш організм, ви станете бадьоріше і активніше, упокоите нерви і зміцните імунітет. Щоб все це отримати, вам не обійтися без соковижималки.
Як працює соковижималка
Зміст статті
Основне призначення соковижималки — це виділення соку з фруктів, овочів і ягід. Плоди кладуть у спеціальну горловину або цілком, або нарізані на кілька частин залежно від моделі приладу. Отриманий сік зливається через спеціальний отвір в окремий стакан, а макуха потрапляє в контейнер. В різних пристроях макуха може прибирати вручну або в автоматичному режимі.
Основні принципи роботи соковижималки
Перш ніж вибирати конкретну модель, потрібно визначитися, які продукти ви будете використовувати: м'які ягоди або фрукти, фрукти і овочі твердих сортів, а може, всі перераховані вище. При величезному виборі існуючих моделей соковижималки поділяються на дві основні групи:
- Для цитрусових;
- Універсальні.
При цьому принцип роботи соковижималки може бути різним. Виділяються 2 основні види:
- Відцентрова (працює за принципом центрифуги);
- Шнековий (фрукти або овочі спочатку подрібнюються за принципом аналогічного м'ясорубці, а потім вже при стисненні виробляється сік).
Є апарати, які працюють в ручному і механічному режимі, однак якщо ви плануєте щоденне використання, то рекомендуємо все ж віддати перевагу електричних приладів. Давайте розбиратися з нюансами роботи перерахованих пристроїв.
- Соковижималка для цитрусових.
Це простий пристрій, назва якого говорить сама за себе. Вона призначена тільки для цитрусових фруктів: апельсинів, лимонів, мандаринів. Вона працює так: половинку фрукта кладуть на конус, притискають рукою, запускається двигун і сік стікає в контейнер.
Можна знайти і електричний варіант, щоб не потрібно було тримати фрукт руками, натискання здійснюється за допомогою спеціальної ручки.
2. Універсальна соковижималка.
Універсальна прилад дозволяє виділяти сік з усіх сортів фруктів і овочів. Для твердих плодів, рекомендується вибирати прилад з потужністю від 200 до 250 Вт. Більш слабкий не подужає яблука і буряки, сильніший буде витрачати більше електроенергії.
3. Відцентрова соковижималка.
В основі роботи цього пристрою лежить відцентрова сила. Всередині розташований ніж, який швидко обертаючись, спочатку подрібнює плоди. Під дією відцентрової сили шматочки плодів притискаються до стінок, від волокон відділяється сік і стікає в стакан, а макуха – в контейнер для відходів.
Важливо! Фрукти і овочі необхідно попередньо почистити від шкірки і насіння, щоб вони не застрявали в фільтрі. Основна перевага даних пристроїв — швидкість роботи. Відцентрові соковижималки підходять для віджиму великої кількості соку! При цьому практично у всіх моделей є 2 швидкості: для твердих і м'яких плодів.
4. Шнекова соковижималка.
Шнекові прилади працюють так: в камеру поміщаються плоди, при цьому завантажувати їх можна цілими, не розрізаючи попередньо на дрібні частини. Спочатку вони потрапляють на обертовий вал (шнек), який їх подрібнює, далі надходять в віджимною вузол. При проходженні вздовж гвинта, шматочки плодів стискуються, і з них виділяється сік.
Далі, як і у відцентрових приладах, він стікає в окреме отвір, а макуха — у спеціальний контейнер. Головний плюс у цього приладу – віджимання соку з будь-яких продуктів.
Наприклад, для кісточкових плодів однозначно підходить шнекова соковижималка, в її комплект входить спеціальна вилка, призначена для відділення кісточок. Ще один плюс — хороша якість віджимання соку. Є і пара технічних плюсів – це менш галаслива робота, економне споживання електроенергії.
Помилки при роботі з пристроєм
Щоб соковижималка прослужила вам довгі роки, рекомендуємо уникати таких помилок:
- Деталі приладу забороняється мити в гарячій воді. При високій температурі води вони можуть деформуватися, також можуть пошкодитися магнітні датчики та ущільнювачі.
- Не можна використовувати ніж, виделку або інші прилади, що не входять у комплект соковижималки, як штовхача. Вони можуть застрягти і пошкодити корпус, або заклинити шнек.
- Не перевантажуйте прилад, з метою прискорення роботи. Заштовхування плодів з надмірним зусиллям, отже, повну горловину, може викликати проблеми в роботі приладу. Сік почне потрапляти через прокладку в двигун.
- Уникайте неякісної очистки. Погано вимитий або висушена соковижималка може зламатися. Засохлі залишки соку або плодів можуть погіршити пропускаемость сита, що, в свою чергу, може призвести до виходу з ладу окремих елементів або до повної відмови роботи приладу.
Ми розглянули різні варіанти соковижималок та принципи їх роботи, вам залишилося тільки вибрати, який конкретно прилад задовольнить ваші потреби та побажання.