Як користуватися сушаркою для овочів і фруктів

В період збору врожаю сушарка дуже виручає господинь. Особливо такий агрегат затребуваний, коли достигають яблука чи інші фрукти. Якщо заготовок зроблено достатньо, залишки фруктів можна висушити і користуватися ними протягом року.

Пристрій і принцип дії сушарки для фруктів і овочів

Сушарка складається з моторного блоку, піддонів і кришки. Знизу надходить гарячий пар, який рівномірно розподіляється по кошиках, висушуючи нарізані шматочки. Кнопка управління знаходиться внизу приладу. Існують моделі з налаштуванням температури і пристрої, де присутній тільки кнопка включення. У цьому випадку пар має певну температуру, встановлену виробником. Завдяки автоматичному контролю температури і вентилюванню продукти не пригорають. Сушіння відбувається без запікання та варіння.

ДОВІДКА! Процес дозволяє зберегти всі поживні речовини і вітаміни, що містяться в продуктах.

Як правильно користуватися сушаркою

Пристрій з сушіння фруктів і овочів працює просто. Достатньо включити його до харчування і процес піде сам по собі. У деяких моделях вбудовано автоматичне відключення. Наприклад, після 72 годин безперервної роботи пристрій вимикається самостійно.

Правила користування поділяються на три блоки:

  • підготовка;
  • сушка;
  • чищення і зберігання приладу.

Від правильного використання пристрою залежить якість сушіння і довговічність приладу. Правила експлуатації практично для всіх моделей однакові.

Підготовка до сушіння

При першому використанні пристрій необхідно перевірити й випробувати. Така процедура проводиться для того, щоб продукти не втягнули в себе сторонні запахи, які можуть залишитися після виробництва приладу. Перед сушінням потрібно провести наступні дії:

  • Дістати пристрій з коробки, сполоснути піддони. Забрати всі наклейки.
  • Поставити кошика один на одного. Правильно розставлені піддони не мають наскрізних щілин. Всі вони щільно притиснуті між собою.
  • Підключити до мережі та включити порожню сушарку на півгодини, натиснувши кнопку «ВКЛ/ВИКЛ».
  • Вимкнути прилад і дати охолонути. Після роботи всередині знаходиться гарячий пар, який може пошкодити шкіру рук і обличчя.
  • Розібрати і сполоснути піддони.

Після проведених маніпуляцій можна переходити до нарізування і розкладання фруктів і овочів на піддони. Викладають однакові або різні продукти разом. Однак при цьому слід пам'ятати, що фрукти і овочі вбирають сусідні запахи.

Сушка

Попередньо нарізані фрукти розкладаються на піддони. Шматочки не повинні мати дуже велику товщину — від цього вони можуть довго сохнути. Також не допускається занадто дрібно нарізати продукти – вони проваляться вниз, крізь кошик.

Прилад обов'язково повинен стояти на рівній, твердій поверхні. Після того як моторний блок буде встановлено, слід виконати наступні кроки:

  1. Щільно розмістити елементи на нижньому блоці управління.
  2. Зверху поставити кришку.
  3. Включити прилад і залишити сушити. В процесі роботи пристрою не можна знімати кришку.
  4. Після завершення роботи, коли продукти висохне (приблизно через 15 годин), прилад треба відключити кнопкою «Вкл/Викл». Періодично необхідно дивитися за якістю сушіння, щоб овочі і фрукти не пересушились. При необхідності піддони можна міняти місцями.

УВАГА! Не можна відразу після відключення знімати продукти. Всередині знаходиться гарячий пар!

Чищення і зберігання приладу

Після сушіння пристрій необхідно помити. Використовують для цього мильну воду. Якщо шматочки продуктів прилипли до стінок, піддони слід попередньо замочити в мильній воді. Елементи пристрою миють вручну, не допускаючи використання посудомийній машини, так як речовини, що знаходяться в порошку і ополіскувачі, здатні усмоктуватися в склад піддону. При наступному сушінні вони вберуться в продукти.

Після миття всі елементи насухо витирають і залишають до повного висихання. Зберігати прилад слід у коробці при кімнатній температурі в зібраному вигляді.

Сушарка – зручний прилад, що дозволяє швидко переробити надлишки продуктів. Сушені фрукти і овочі займають значно менше місця у морозильній або холодильній камері. Корисні речовини зберігаються краще, ніж у різних заготовках.