Дистилятор — що це таке?

Людство здавна вживає алкогольні напої. Для виготовлення алкоголю містить напою люди створювали примітивні пристрої. З часом пристосування вдосконалювалися та доповнювалися.
Яким же чином створювали спирт? Відповідь на це питання розглянемо докладніше у нашій статті.

Що таке дистилятор

Багато хто задається питанням: дистилятор — що це таке? Спробуємо в цьому розібратися. Основним методом отримання спирту служить процес дистиляції, прилад, що працює на його основі називають дистилятор (самогонний апарат). Освіта алкоголю в спиртовому дистилляторе відбувається за допомогою процесів випаровування рідкої частини браги з подальшим складанням конденсованої пари в ємність. Називає це дія — перегонка.

Якщо використовувати дистилятор на основі чистої водопровідної води, то в підсумку ми отримаємо, кришталево чисту дистильовану воду, очищену від сторонніх домішок, солей і бактерій.

Різновиди пристроїв

Від різновидів апаратів та їх складових елементів, багато в чому залежить якість одержуваного алкоголю. Ось кілька зарекомендували себе видів пристроїв:

  • Аламбік — мідний дистилятор, найпримітивніший з пристроїв. Апарат складається з куба, шолома, змійовика, непроточного холодильника, ємності для кінцевої продукції. Прямоточний дистилятор дає нам можливість здійснювати перегонку в домашніх умовах. Єдиний мінус у тому, що продуктивність мала, в напої можуть виявитися сивушні масла. Не можна здійснювати повторний прогін дистиляту.
  • Більш досконала конструкція у дистилятора з міді або нержавіючої сталі. Конструкція включає в себе куб, сухопарник, кришку, термометр, клапан, систему водяного охолодження з трубою, змійовик, штуцер для підведення/відведення рідини. На пароотводной трубці є регулюючий клапан. Зустрічаються моделі з окремими скляними частинами — диоптром, холодильником. Має велику продуктивність, також можна використовувати в домашніх умовах. Здійснюється повторний прогін рідини, для ретельного очищення від спирту сивушних масел.

ВАЖЛИВО! Спиртовий дистилятор з царгою можна доукомплектувати ректифікаційної колоною.

  • Найдосконаліший — це третій тип спиртового дистилятора оснащеного ректифікаційної колоною. Він укомплектований топкою, ємностями під воду/брагу/самогон, пароотводной трубою, трубопроводом для випарів спирту, термометром, сухопарником, банкою, трубопроводом до фільтру, фільтрами з мідними тарілками, змійовиком, системою охолодження, ареометром. Конструкція виробляє 100% чистий продукт. Єдиний недолік у високій вартості і громіздкість.

Всі представлені види дистиляторів призначені для отримання чистого самогону. Ви самостійно можете контролювати процес перегонки, в результаті чого отримуєте високоякісний продукт за прийнятною вартістю.

Який з них вибрати? Для виробництва зернового, виноградного самогону, віскі або коньяку підійде перший тип — аламбрик. Запашний традиційний самогон зробить другий дистилятор, з укріплювальної колоною. Якщо ви виробляєте і те і інше у великих обсягах, варто вибрати третій апарат з ректифікаційної колоною. На ньому легко створите якісний самогон або наливку.

Основне призначення

Внутрішнє пристрій самогонних дистиляторів типово, у них взаємодіють чотири важливих складових — перегінний куб, змійовик, охолоджувач, ємності. В перегінному кубі відбуваються процеси відділення спирту від води. Зазвичай його виготовляють з міді. Охолоджувач являє собою водяну сорочку обматывающую змійовик, за допомогою охолодження в ньому охолоджуються пари. Змійовик роблять мідним або з нержавійки, матеріали володіють хорошою теплопровідністю. Відповідно, утворюються конденсований пар на виході стікає в ємність.
Додаткові пристрої:

  • Сухопарник – ємність, в яку надходить пар, потім він охолоджується, ділячись при цьому на елементи. У ньому частково відділяється флегма (рідина дурнопахнущей сивухою). Спиртовмісні легкі пари рухаються далі по змійовику з охолоджувачем. Дистилятор, може мати два сухопарника, в один з них додають ароматні трави, цедру, спеції для додання приємного запах кінцевого продукту.

ДОВІДКА. Сухопарник виготовляють з нержавіючої сталі. Виглядає у вигляді колби з вбудованими штуцерами для підведення/виводу пара.

  • Зміцнююча колона (царга) – довга трубка (40 см) встановлена вертикально до перегонному кубі. Виробляє очищений самогон з градусами фортеці 80-85%.
  • Ректифікаційна колона – це своєрідний багатошаровий фільтр (45 см). На його рівнях застосовуються різні по наповненню насадки (стружка з нержавіючої сталі або міді, пружини, подрібнені шматочки дроту). Виробляє спирт міцністю до 96 градусів.

Принцип роботи

Самий примітивний самогонний апарат працює за технологією: испарили — охолодили — конденсировали — зібрали.

Розглянемо детальніше внутрішнє взаємодії елементів. При нагріванні вихідної браги відбувається випаровування рідкої частини (вода + спирт + домішки). Потім пара додатково очищається в сухопарнике перед конденсацією. Після чого, пари потрапили в змійовик охолоджуються і утворюється конденсат. Далі утворився самогон стікає в ємність для відбору. Якщо після першої перегонки рідини в ємність стікає каламутна, значить, конденсат містить якась кількість домішок. Тоді рекомендується повторний цикл проведення дробової перегонки.

ВАЖЛИВО! Перед вторинної прогонки дистилят розбавляють водою, приблизно до 20-25 градусів фортеці.

Після закінчення процедури, самогон домашнього виробництва готовий до вживання!