Як працює дистилятор для води
Водопровідна вода придатна для пиття. Але тільки після додаткового очищення. Адже при погляді на накип у чайнику стає трохи страшно від усвідомлення того, скільки домішок потрапляє в організм разом з неочищеною водою. Так, її можна пропускати через фільтри: таким способом вода позбудеться частини сторонніх речовин. Але якщо хочеться вживати саме Н2О без домішок, то є сенс обзавестися дистилятори.
Що таке дистилятор води і навіщо він потрібен
Зміст статті
Найбільш ефективним способом позбавлення від сторонніх домішок виявилося послідовне перетворення речовини в пар і назад у рідину. Дистилятор по суті — перегінний куб: в одній з ємностей під впливом високих температур вода нагрівається і випаровується, потім пара проходить через систему охолодження і ємності для збору конденсату виявляється дистилят.
Приготовлена таким чином вода не має запаху і смаку, ідеально підходить для приготування різних страв або просто для вживання в чистому вигляді. Її можна без побоювань заливати в побутову техніку з вбудованими парогенераторами, оскільки накип не виведе з ладу нагрівальні елементи. Така вода не зашкодить радіатора або стеклоомывателям автомобіля.
Пристрій дистилятора
Базова комплектація простого побутового дистилятора включає:
- перегінний куб;
- систему охолодження;
- водозбірник.
Але одноразова дистиляція не відрізняється високою ефективністю. Всі сторонні домішки залишаються в приладі, а в чашу надходить вода, яку сміливо можна називати чистою, але енергії така система споживає невиправдано багато. Електричні моделі в середньому витрачають 1 кВт електроенергії на отримання 1 л дистиляту.
УВАГА! Для приготування води підвищеної ступеня очищення використовуються многоколоночные пристрою.
Вони ж встановлюються і на території виробляють дистилят підприємств, оскільки забезпечують очистку великого обсягу води з мінімальними енерговитратами.
Принцип роботи
За цією ознакою дистилятори можна розділити на два виду:
- паровий;
- електричний.
Як працюють обидві різновиди приладу? Перший потребує джерелі тепла, яким можуть служити газова або електрична плита. Паровий прилад здатний виробляти великі обсяги очищеної води з мінімальними енерговитратами, але через громіздкість і складність в обслуговуванні не знайшов великої популярності. З інших недоліків виділяються:
- Необхідність у постійному контролі, оскільки система не працює в автоматичному режимі.
- Низький рівень захисту, що при відсутності навичок поводження з подібними пристроями може призвести до опіків або виходу з ладу обладнання.
Дистилятор електричний має власний джерело тепла, компактний і не вимагає навичок поводження з ним. Його робота автоматизована: датчики контролю рівня рідини вимикають прилад при необхідності. Корпус пристрою запобігає випадкові опіки. Догляд за такою технікою зазвичай зводиться до систематичної очищення від накипу.
ВАЖЛИВО! При купівлі електричного дистилятора варто приділити увагу наявності захисту від перегріву і перепаду напруги. Без неї прилад небезпечний.
З мінусів виділяються високий рівень енергоспоживання і низька продуктивність. У середньому пристрій споживає близько 1 кВт/год, готуючи за цей час 750-1000 мл дистиляту. Але для потреб сім'ї цього цілком достатньо і при активному використанні пристрою, воно окупається приблизно за рік.
Експлуатаційні характеристики
Перед покупкою приладу для очищення води бажано оцінити свої потреби в дистилляте. Якщо він використовується тільки для пиття та обслуговування приладів з парогенераторами, то підійде скромний дистилятор з ємністю 1-2 л. В ситуації, коли на очищеній воді планується готувати, краще зупинити вибір на приладі місткістю 4 л. Придбання більш об'ємних апаратів для побутових потреб невиправдано.
Якщо ємність для кип'ятіння виконана не з харчової нержавіючої сталі, то від придбання пристрою краще відмовитися — він не тільки повноцінно очистити воду не зуміє, а ще й наситить її шкідливими речовинами.
Корпус може бути виготовлений з металу або термостійкого пластику. Різниця тільки в довговічності — сталь служить довше. Щоб захистити користувача від опіків, виробники доповнюють дистилятор пластиковою ручкою.
Ємність для готової води зазвичай виготовляється з нержавіючої сталі або скла. Перший варіант довговічніше, другий вимагає дбайливого ставлення. Якщо прилад комплектується пластиковими чашею (це значно знижує його вартість), слід переконатися, що виготовлений збірник з харчового термостійкого матеріалу. В іншому випадку вода може набувати неприємний присмак, що свідчить про її насиченні шкідливими речовинами.