Що можна приготувати в вафельниці
Практично у кожної господині серед кухонного начиння знайдеться вафельниця. У перший час після покупки вона часто використовується, потім рідше, по вихідних днях, а потім зовсім забирається подалі. Але мало хто знає про те, що за допомогою даної форми можна робити різноманітні смачні страви.
Чи можна в вафельниці готувати інші страви крім вафель?
Зміст статті
Відповідь проста: «Можна. Навіть необхідно». Приготування займе зовсім небагато часу. Для таких досліджень в кулінарній області підходять як прилади, вироблені в радянську епоху, так і сучасні моделі, які з кожним роком продовжують удосконалюватися заводом-виготовлювачем. Найбільш універсальні з них електричні вафельниці.
УВАГА! Не намагатися проводити кулінарні експерименти з моделями, призначеними для випічки тонких вафель.
Які страви можна приготувати в вафельниці?
Электровафельница підходить для смачних, м'яких і хрустких солодких і прісних вафель. Крім солодощів, електрична форма дає можливість спробувати та іншу випічку, відмінну від них. Наприклад, це:
- піца;
- деруни з картоплі;
- омлет;
- сосиска в тісті;
- картопляна запіканка;
- чізбургер;
- лаваш;
- бекон.
Оригінальні рецепти страв у вафельниці
Найбільшою популярністю серед господинь має рецепт піци з сиром, томатами, яку можна приготувати двома способами.
Піца
Перший варіант передбачає використання готового листкового бездріжджового тіста. Отже, рецепт піци.
Складові компоненти:
- листкове бездріжджове тісто – 250 г;
- ковбаса напівкопчена – 10 г;
- твердий сир – 70 г;
- помідори черрі – 5 шт;
- кетчуп – 4 ст. ложки.
В залежності від смакових переваг можна додати свіжої зелені.
Тісто нарізати квадратиками, рівними розміру форми і промащується кетчупом. Потім викладається порізана соломкою ковбаса, зверху на неї помідори, нарізані тонкими кружальцями, зелень і натертий сир. Все накривається ще однією частиною тіста і запікається близько чверті години.
Другий спосіб виготовлення – піца, основою якої є рідке тісто.
Складові компоненти:
- масло вершкове і топлене молоко – по одній склянці;
- яйце куряче – 3 шт;
- твердий сир і ковбаса – 150 г;
- маслини – 3 ст. ложки;
- борошно – 1 склянка;
- розпушувач – одна столова ложка;
- щіпка солі.
Вершкове масло і молоко змішується між собою, додаються яйця, борошно, розпушувач і сіль. Маса збивається і виходить рідке тісто, в яке доповідаються всі інші нарізані інгредієнти. Випікається така піца до появи золотистої скоринки.
Омлет
Рецепт омлету досить простий, виглядає після запікання він апетитно.
Компоненти:
- борошно блинная – 1 ст. ложка;
- дві щіпки солі;
- олія соняшникова рафінована – 1 ст. ложка;
- одна щіпка меленого чорного перцю;
- молоко – 2 ст. ложки;
- яйце куряче – 2 шт.
Молоко і яйця збиваються, до отриманої суміші додають сіль, перець і олію. Потім засипається борошно і знову збивається до отримання однорідної маси, яка, в свою чергу, наливається в электровафельницу і залишається в ній до готовності.
Запіканка з картоплі
Картопляна запіканка – одне з найсмачніших страв в щоденному раціоні харчування. Існує багато різних рецептів для її приготування, серед них і для вафельної форми.
Склад страви:
- картопля – 200 г;
- сметана – 75 г;
- яйце – 1шт;
- борошно – 25 г;
- масло рослинне – 2 ст. ложки;
- сіль, перець за смаком.
Картопля чиститься, дрібно натирається, а сік віджимається. До картоплі додаємо яйце, сметану, сіль і перець, потім наливаємо масло і всипаємо борошно. Все перемішується до отримання однорідної суміші. Закладається у форму і запікається, готова запіканка через 15 хвилин.
Чізбургер
Для ситного і смачного перекусу дуже підходять гарячі бутерброди – чізбургери.
Компоненти:
- вафлі – близько п'яти штук;
- 2 яйця;
- 200 мл молока;
- 140 г пшеничного борошна;
- 60 гр борошна з перловки або вівсянки;
- дві третіх чайної ложки розпушувача;
- щіпка солі;
- 50 г вершкового масла;
- 100 мл води з газом.
Для начинки слід злегка обсмажити бекон і підготувати листя салату, помідори і майонез. Процес приготування починається з тіста для вафель. Яйця трохи збиваються, додається молоко. В окремій мисці змішуються розпушувач, пшенична та перлова або вівсяне борошно. До яєчної суміші теж кладеться борошно. Вершкове масло топиться, виливається в тісто, солиться і перемішується. Вистоюється при кімнатній температурі близько півгодини. В останню чергу в отриману масу додається газована вода.
Сирні чіпси
Чіпси вважаються шкідливою для здоров'я їжею, але, незважаючи на це вони дуже популярні, особливо серед дітей. Порадувати дітвору можна і чіпсами власного виготовлення, які нешкідливі і неймовірно чудові на смак.
Компоненти:
- 160 г тертого сиру;
- 140 г вершкового масла;
- 230 г пшеничного борошна;
- одна чайна ложка розпушувача;
- суміш запашних трав, сіль і перець за смаком.
Усі складові інгредієнти перемішуються до однорідної консистенції. Отримана маса повинна бути і негустий, і не занадто рідкою сумішшю. Тісто ділиться на кульки і поступово по одному викладається у форму. Після закриття кришки приладу кульки будуть рівномірно розподілені по всій поверхні.
Як видно з наведених рецептів, можливості такого побутового електричного приладу, як вафельниця, необмежені. Рецептів багато і кулінарні експерименти тривають.