Плюси і мінуси індукційних варильних панелей

Кухня – це одне з найбільш часто використовуваних місць в будинку. Хотілося б, щоб це місце було максимально комфортно і функціонально, що з сучасними технологіями легко осуществляемо.

Індукційна варильна панель є доброю альтернативою звичайній плиті. Багато людей не довіряють новим технологіям і повертаються до методу готування «по старинці» на класичних плитках. Тому варто розібратися з плюсами і мінусами індукційних варильних панелей.

Переваги

Будь-яка кухонна техніка має переваги і недоліки, сюди можна віднести і індукційну варильну панель.

Ефективність роботи

Принцип дії індукційних панелей простий, його суть полягає в нагріванні на самій поверхні панелі, а дна посуду. Це можливо завдяки високочастотного магнітного поля, створеного котушкою. Таким чином, нагрівається дно посуду, а поверхня залишається холодною.

Час приготування їжі скорочується майже в два рази. Для прикладу, щоб нагріти пару літрів води на електричній плиті потрібно до 10 хвилин, то індукційна панель впорається з цим завданням за 5-6.

Швидкий нагрів

Посуд почне нагріватися відразу після того, як опиниться на плиті. Багато також залежить від самої посуду, але в цілому час теплової обробки скорочується в рази.

Економія електроенергії

Індукційна панель споживає майже в два рази менше електроенергії, на відміну від альтернативних варіантів електричних. Завдяки тому, що більша частина енергії витрачається на нагрівання посуду, а не навколишнього середовища, її витрачається не так багато.

Автоматичне вмикання та вимикання

Панель реагує тільки на тарілки, каструлі, сковорідки, що володіють магнітними властивостями.Їх діаметр не повинен бути менше 12 сантиметрів. Лише після того, як вищевказана посуд буде перебувати на панелі, друга почне свою роботу. Відразу після того, як посуд буде прибрана, її робота припиниться.

Важливо! Стінки каструлі або сковороди можуть бути з будь-якого матеріалу, володіти магнітними властивостями має лише днище, щоб панель могла почати свою роботу.

Сенсорне управління

Керувати індукційної панеллю можна за допомогою сенсора. На ній немає кнопок і ручок.

На склокерамічної поверхні намальовані значки, натиснувши на які можна легко задати команду. З управлінням впорається навіть дитина.

Догляд

Догляд за плитою не вимагає особливих зусиль. Прибрати пролиту рідину або залишки їжі з панелі не складніше, ніж зі столу. Зробити це можна звичайною губкою або ганчіркою.

Дизайн

Індукційна плита відрізняється своїм сучасним дизайном. Виглядає вона строго і лаконічно, тому не буде різати око і як-небудь виділятися на кухні.

Недоліки

До найбільш поширених недоліків панелі можна віднести вартість, а також підвищений шум роботи техніки.

Вартість

Висока вартість – один з найвагоміших недоліків. Хороша техніка обійдеться в кругленьку суму.

Існують також і моделі, ціна яких менше, але їх функціональність залишає бажати кращого.

Окупити плиту можна легко за рахунок економії електроенергії. Зробити це набагато простіше зі спеціальним посудом, яка призначена для індуктивних панелей.

Підвищений шум

Шум створюється за вентилятора, який служить для охолодження котушки і плати електроніки. Різна посуд викликає різний рівень шуму. Наприклад, спеціальний посуд шумить набагато тихіше, ніж коли на плиті знаходиться чавунна або сталева каструля. Їх матеріал більш багатошаровий, також на такій посуді рідко підгорає їжа.

Електромагнітне випромінювання

Великою небезпекою для здоров'я людини індуктивні плити не викликають. Хоча і корисним електромагнітне випромінювання теж не назвеш, тому потрібно дотримуватися кількох правил:

  • постарайтеся якомога менше контактувати з плитою під час приготування їжі;
  • перебуваєте в півметра від плити;
  • прибирайте подалі таку електроніку, як смартфони, телевізори, інша кухонна техніка.

Вимогливість до посуду

Обмежень при виборі посуду дійсно багато. Пов'язано це з тим, що плитка реагує тільки на посуд з магнітними властивостями. Скляні, алюмінієві або керамічні судини можна відразу виключати, в них готувати на такій плиті не вийде.

Також виключається все судини з нерівним дном. Приміром, сковорідки з рифленим дном або нерівні каструлі з тонким дном.

Важливо! Від дна залежить швидкість нагріву плити і кількість втраченої електроенергії. Якщо дно буде не рівним, нагріватися буде тільки та частина каструлі, яка повністю стикається з панелькою. Отже, якщо дно посудини гріється не повністю, то вона довше нагрівається, а електрики витрачатися більше.

Автоматичне відключення через 3 години

У більшості моделей є вбудований таймер, який відключає роботу плити після закінчення певного періоду часу.

Більшість панелей не розраховані на тривале приготування страв і відключаються набагато швидше. Доведеться вручну підходити і включати заново.

З іншого боку, дана функція може убезпечити від пожежі.

Щоб уникнути цього недоліку, потрібно уважніше ознайомитися з технічними характеристиками і функціями панелі перед покупкою.

Порівняння з класичної варильною панеллю

Якщо порівнювати індукційну плиту з класичної варильною панеллю, можна знайти як плюси, так і мінуси обох сторін.

В першу чергу, головною перевагою індукційної плити є економія електроенергії. Так як панель в автоматичному режимі підлаштовується під розмір посуду, вона нагрівається швидше.

Також ця функція виключає можливість обпектися, на відміну від класичної панелі, на якій зробити це дуже легко. Навіть якщо ви залишили ложку або виделку на панелі, вона не нагріється, так як її діаметр менше 12 див. Не нагріваються також і порожній посуд, завдяки чому не обгорить, навіть якщо залишиться на плиті. Функція буде дуже до речі сім'ям з маленькими дітьми.

У той же час, класична панель дешевше індукційної плити. До неї не потрібно докуповувати спеціальний посуд.

Переваги і недоліки є у будь-якої техніки, склокерамічна панель – не виняток. А залишити свій вибір на ній або віддати перевагу класиці – вирішувати тільки Вам!