Індукційна варильна панель — плюси і мінуси

Індукційна варильна панель — це порівняно нове рішення в технології кухонної побутової техніки, що з'явилося в продаж кілька років тому. Сам принцип роботи пов'язаний з властивістю високочастотного нагріву, він досягається розігріванням металевого посуду індукованими вихровими струмами, тими що створюються високочастотним магнітним полем за допомогою котушки. У 1980 році саме німецька команда AEG розробила нову пропозицію, але завоювати ринок ці товаром, її тоді не вдалося.

За статистикою світових продажів цікаво, що на сьогоднішній день в європейських країнах покупці частіше вибирають саме індукцію. У Росії цей показник поки набагато нижче та лідерами продажів залишаються газові і електричні печі.

Плюси

Як ми вже розповідали, високочастотна модель виглядає стильно і сучасно, як і інші вбудовані склокерамічні печі. Їх гідність — це гладка поверхня, а також відсутність нагрівальних елементів. В ній знаходяться вбудовані електромагнітні котушки, які створюють електромагнітне поле. Так забезпечується наведення струмів, що і призводить до нагрівання дна посуду. А якщо на включеної панелі немає, то немає і нагрівання.

Відсутність нагрівання самої поверхні пристрою є дуже важливим якістю, так як це, перш за все, безпечно.

Бризки, патьоки, убежавшая каша та інше потрапило на поверхню, не пригорить, так як досить прибрати каструлю і протерти бруд ганчірочкою і поверхня вашої печі знову стане чистою.

Дрібні предмети на поверхні не нагріваються, тому спокійно покладіть, ніж, ложку на піч під час готування і не бійтеся обпектися.

Дуже значимо, що в порівнянні з електричним варіантом (за рахунок впливу магнітного поля на дно каструлі, а не нагрівання самої поверхні) виходить істотна економія витрат електроенергії.

Так як сама панель не нагрівається, то і духоти в приміщенні кухні майже немає, що, виявляється, дуже важливим моментом при виборі електроприладу цього виду.

Можливості налаштування програми управління практично безмежні, можна виставити температуру аж до градуса, що дуже важливо для приготування деяких страв.

Розігрівання відбувається набагато швидше, ніж у інших типів варильних панелей. Що можна вважати унікальним плюсом економія часу й електроенергії. Ви будете менше часу стояти біля печі, а більше проводити з сім'єю.

Враховуючи технологію роботи пристрою, його роблять переносним, що зручно для мобільного використання. Таку плиту цілком можливо взяти на дачу або заміський будинок.

Мінуси

Незважаючи на велику кількість переваг, є і недоліки.

Особливістю роботи магнітного поля виражається тим, що при приготуванні їжі з'являється специфічний шум. Для когось це не є особливим подразником, але звикають не все, так як у всіх інших плит шуму немає.

Нагрів, якщо радіус посуду менше 6 сантиметрів не відбувається, що теж створює проблему при готуванні (наприклад, натуральної кави в турці).

Хочеться відзначити, що ніхто не відміняв підвищену крихкість склокераміки при дії важких і гострих предметів.

Электроиндукционный принцип приготування зобов'язує використовувати при виборі каструль спеціальні матеріали, рекомендовані тільки для таких плит, що також може принести додаткові витрати. Приміром, каструля повинна бути зроблена із спеціального намагничивающегося металу.

Окремо необхідно розглянути ці вимоги при встановленні індуктивного обладнання на кухні. Так як при роботі котушки сильно гріються, тому з'являється необхідність постійно охолоджувати їх вентиляторами, і їм потрібен теплообмін повітря. Для гарного теплообміну повітря необхідно простір під панеллю близько 6-10 сантиметрів.

Також не рекомендується зберігати металеві предмети під панелями. Наведення індукційних полів негативно впливає на електроніку і кардіостимулятори.

Їх не рекомендують близько встановлювати з холодильниками, духовими шафами, мікрохвильовками і т. д. Це приносить суттєві незручності при розподілі обладнання на кухні, а в деяких випадках робить зовсім неможливим.

Ще є один істотний мінус – вони досить дорогі.

Шкідлива така плита для здоров'я?

Обговорення про шкоду високочастотного обладнання йдуть до цих пір. Спираючись на заяви виробників (які вказані в паспорті виробу, а також відповідних сертифікатів, доданих до таких плит) шкоди здоров'ю людини від випромінювання індукційного поля, створюваного при роботі печі, ні! І вже точно шкоди від такого індукційного випромінювання не більше, ніж від сучасного стільникового телефону.

Хоча деякі обмеження існують, наприклад, людям, що мають кардіостимулятори, не рекомендується користуватися або знаходиться не ближче ніж за півметра від працюючого пристрою.

Не підтверджено і те, що при готуванні їжі відбувається негативний вплив на неї. Це швидше людська обережність, заснована на нерозуміння принципів. Хоча виробники вдосконалили останні моделі, і тепер магнітне поле поширюється не більше ніж на 30 сантиметрів. Це набагато менше, ніж було в попередніх моделях.

Висновок

Підводячи підсумок вищесказаного, можна сміливо стверджувати, що:

  • Індукційна варильна панель, як і всі інші, має і позитивні, і негативні сторони.
  • Але в цілому, можна вважати таку плиту зручною і безпечною для повсякденного використання.
  • Незважаючи на підвищену вартість такого кухонного обладнання, чим більше ви її експлуатуєте, тим більше воно вам економить.
  • Відсутність шкідливого впливу на людський організм доведено. Але необхідно пам'ятати, що є обмеження, зазначені в паспорті пристрою! Це стосується людей, у яких є в організмі кардіостимулятори. Про це обов'язково повинні розповісти продавці цього обладнання.

Недоліки: підвищений шум при приготуванні їжі, висока вартість, крихкість самої поверхні, специфіка приготування, застосування спеціального посуду і т. п. не є настільки істотним, щоб відмовитися від такого придбання.

Індукційна варильна панель, враховуючи її високий функціонал і швидкість у приготуванні, завжди знайде свого покупця. І створення улюблених страв буде доставляти вам лише величезне задоволення!