Потрібна витяжка на кухні з електроплитою
Витяжка — пристрій, необхідне всім, хто піклується про своє здоров'я. Корисніше дихати чистим повітрям — або загазованим і повним змішаних, не завжди приємних ароматів? Тому не варто замислюватися — а чи потрібна витяжка на кухні з електроплитою.
Кухонна витяжка очищає повітря. Залежно від виду пристрою, очищення проводиться двома способами. Це:
- рециркуляція кухонного повітря шляхом примусового проведення його через спеціальні фільтри, які позбавляють його від шкідливих речовин, жиру, кіптяви та неприємних запахів;
- заміна повітря в приміщенні на свіже шляхом виведення «відпрацьованого матеріалу» через повітроводи в зовнішнє середовище або вентиляційні колодязі.
ВАЖЛИВО. Однозначно небажана витяжна система з зовнішнім виводом у випадку, якщо у вас встановлений проточний водонагрівач — газова колонка: є ризик порушити тягу у вентиляційному колодязі і створити проблеми з воздухоотведением. Випадок, коли витяжка просто не потрібна — їжа не готується будинку (замовляється або розігрівається в мікрохвильовці). Але рано чи пізно все те, навіщо потрібна витяжка на кухні, все одно трапляється. Це і кальян, і запахи фарби і багато іншого.
Яку модель обрати? Вирішуйте, оцінивши особливості кожної
Зміст статті
Плюси моделей з рециркуляцією:
- добре підходять для кухонь з традиційними газовими плитами — прибирають з атмосфери шкідливі домішки і жир, але з запахом борються слабо, а це важливо для кухонь з електроплитами;
- прості в монтажі — можна змонтувати самостійно;
- мають симпатичний дизайн;
- бюджетны;
- економлять електроенергію;
- не «виганяють» тепло з приміщення.
Мінус: необхідність заміни фільтрів виникає раз у 3-5 місяців в залежності від темпів експлуатації.
Моделі з повітроводами — або проточні, мають наступні достоїнства:
- їх продуктивність вище;
- заміна фільтрів не потрібно.
Мінуси:
- їх установка вимагає підключення до вентиляційної системи кухні, отже, монтаж обійдеться дорожче і повинен здійснюватися фахівцями;
- потрібна установка антивозвратного клапана — інакше з вентиляційного колодязя буде надходити в приміщення «відпрацьований» повітря;
- не всім подобається громіздкий ковпак проточною витяжки — псує дизайн (якщо у вас не лофт, звичайно!).
Якщо складно визначитися — чи існують моделі, що поєднують обидва режими (відведення з рециркуляцією).
Навіщо потрібна витяжка: недоліки кухонь без витяжок
Навіщо потрібна витяжка на кухні над плитою? А для того, щоб зберігати квартиру в свіжості і залишати ремонт надовго в хорошому стані.
Якщо на активно використовується для готування кухні не поставити витяжку, через якийсь час навіть самий привабливий дизайнерський інтер'єр стане нагадувати «чорну хату» наших предків (у такій хаті не було труби димоходу, вентиляція здійснювалася через двері і вікна — в результаті середину будинку була різних відтінків чорного від пічного диму). Без витяжки:
- жир, кіптява і гар відмінно осядуть на красивих сучасних матеріалах, змішаються з пилом і вирішать залишитися назавжди: відмивати від засохлих жовтих плям настінну і підлогову плитку, пластикові меблі — задоволення мало, а часу витрачається багато;
- дерев'яні поверхні очистити ще складніше: вони охочіше вбирають різні речовини, і при отдраивании їх легко зашкодити;
- текстиль ж і зовсім любитель «парфумів» з усіх різких запахів: він чудово вбирає їх! Штори, пахучі несвіжим шашличним ароматом — це те, про що ви мріяли?
ВАЖЛИВО. У багатьох сучасних інтер'єрах використовується дизайнерське рішення «єдиного простору» — тобто у кухонних бруду і сумнівних кулінарних ароматів підвищується шанс поширитися на весь простір квартири. М'які меблі, пахне рибою, кіптява на плазмовому екрані... В цьому випадку витяжка обов'язкове!
Але справа не тільки в естетиці! Перебувати на кухні без витяжки — шкідливо для здоров'я, особливо господиням при довгій роботі газової плити. Побутовий газ, навіть згораючи повністю, погіршує атмосферу, «випалюючи» з неї кисень і підвищуючи концентрацію вуглекислого газу. Але головну небезпеку становлять продукти горіння:
- оксид вуглецю інакше виразно називається чадним газом (якщо його концентрація перевищена, гарантовані нездужання, головні болі, алергічні реакції, загальне падіння імунітету);
- сірчистий газ (отруйний, у малій концентрації викликає першіння в горлі і кашель, нежить, іноді викликає алергічну реакцію);
- оксиди азоту викликають збільшення зусиль, що витрачаються на дихання, роблять людини більш сприйнятливим до захворювань дихальних шляхів);
- формальдегід (у вигляді газу шкодить шкірі і слизових оболонках, канцероген);
- бензапірен (потужне канцерогенна речовина, і господиня, яка проводить багато часу над газовою плитою, ніби викурює від 2 до 5 сигарет в день, навіть якщо вона категорична противниця куріння!).
ВАЖЛИВО. Якщо витяжка ще не встановлена, намагайтеся:
- включати одночасно не більше двох пальників (варіант — пальник і духовка);
- вимикати плиту через кожні 2 години безперервної роботи і провітрювати кухню;
- під час роботи плити закривайте веде на кухню двері, а відкривайте кватирку, інакше вся «гидота» піде до кімнати.
Під час приготування їжі також утворюються речовини, не кращим чином впливають на організм людини. Особливо небезпечний такий відомий всім господиням процес, як жарка у відкритій сковороді. Чим більше нагрівається grilling поверхню — тим активніше відбуваються несприятливі хімічні процеси:
- при смаженні м'яса, риби та інших продуктів від органічних молекул отщепляются вода або аміак, і відбувається утворення т. н. «неграничних з'єднань», вони також розпадаються, і виходять випаровування, що викликають у нас кашель — альдегіди, і особливо шкідливим з них є акролеїн. Це речовина чудово підходить для хімічного синтезу, але вкрай небажано в організмі людини, воно канцерогенно;
- якщо продукт на сковороді пригорів, обвуглився — а багато хто любить м'ясо, дожаренное до такого стану — варто враховувати: ця корочка не тільки смачна, але і небезпечна, вона містить корони, бензапірен, перилен, хризо, дибензапирен, а всі вони володіють канцерогенними властивостями;
- покриття самої сковороди також може виділяти небезпечні фторосодержащіе з'єднання.
Запахи, що утворюються в процесі готування, теж не так нешкідливі, як може здатися:
- дискомфорт і здатність вбиратися — не головна небезпека (хоча існують люди, які не переносять певних запахів аж до блювотної реакції на них — готуються риби, м'ясних продуктів, визначених овочів, не варто нехтувати комфортом ваших близьких);
- багато харчові запахи можуть викликати алергію (якщо в сім'ї маленька дитина — батьки можуть ще не знати, на що його організм здатний видати алергічну реакцію, не ризикуйте);
- літні люди часто мають вікові проблеми з диханням з-за різних захворювань — їм теж потрібен чисте повітря.
ВАЖЛИВО. Якщо в родині є «противники ЗОЖ» — люди, що курять на кухні — необхідність витяжки абсолютно очевидна.
Відмінності електроплити від газової плити
З точки зору користі/шкоди для здоров'я та естетики простору електроплита вигідно відрізняється від газової:
- не виділяє оксиду вуглецю та інших токсичних продуктів горіння побутового газу;
- не «прикрасить» ваш світлий інтер'єр жовтим нальотом — плівкою, неминучою там, де працюють газові пальники.
Але під час використання електроплити за призначенням — для приготування їжі — відбуваються ті ж процеси:
- активне випаровування вологи;
- виділення шкідливих речовин, що утворюються при нагріванні металів і продуктів;
- освіта запахів і чаду;
- поява кухонних бруду — жиру і кіптяви.
Доцільно встановлювати витяжну систему над електроплитою? Так, якщо кухня досить велика і не можна забезпечити якісне провітрювання традиційним «форточным» способом.
ВАЖЛИВО. Витяжка може зробити кухню ергономічнєє: адже безпосередньо над електроплитою не можна повісити шафка або полицю, а над витяжним ковпаком — будь ласка!
Варто встановити витяжку над газовою плитою
Не просто варто, але дуже бажано! Сучасні дизайнери не задаються питанням, чи можна на кухні без витяжки? Співвіднесіть недоліки газової плити з користю від витяжної системи. Одноразова витрата на встановлення витяжки — або:
- потенційні витрати на кволе здоров'я,
- регулярні витрати на ремонт (нехай і косметичний) жахливо виглядає кухні?
ВАЖЛИВО. Вмикайте витяжку за кілька хвилин до початку процесу готування їжі — і відключайте не раніше, ніж через 10-15 хвилин, занадто швидке вимкнення шкодить системі і не дозволяє якісно очистити повітря.