Як очистити духова шафа

З часом духова шафа покривається важко смываемым жиром, нагаром, з'являється стійкий неприємний запах. Господині часто задаються питанням, як швидко і якісно очистити духовку, скористатися побутовою хімією, або спробувати народні кошти. Для початку варто озброїтися захисними рукавичками, забезпечити доступ свіжого повітря в приміщення, уважно вивчити інструкцію при використанні покупних коштів, а потім приступати до роботи.

Очищення духової шафи

Зробити духовку знову чистою і звільнити її від зайвих запахів допоможуть 5 ефективних, перевірених способів.

Спосіб перший

Оцет+сода. Якщо стінки духовки зовсім вже стали коричневими і не піддаються простому випаровуванню з водою, цей спосіб допоможе надати їм первісний вигляд. Внутрішню поверхню обробіть столовим 9% оцтом (можна це зробити губкою або з пульверизатора), зверху нанесіть соду і залиште на пару годин. Після закінчення часу протріть духова шафа вологою ганчіркою.

Спосіб другий

Лимонна кислота+оцет+миючий. Перед очищенням бажано прогріти духовку на 30 хвилин при температурі 50 градусів, потім змішати всі інгредієнти в рівних кількостях і нанести на стінки, дверцята. Якщо чистка проводитися відразу, можна використовувати абразивну мочалку, якщо є час, то залишити на 2 години, потім змити теплою водою. Цей спосіб не тільки очищає, але і відмінно освіжає, видаляє запахи.

Спосіб третій

Спеціальні кошти – духова шафа перед очищенням прогрівають 20 хвилин при 100 градусах, потім розпилюють або наносять хімічні препарати, дотримуючись інструкції. Одні з кращих засобів для миття духовок:

AMWAY (бельгійського виробництва).

Спосіб застосування:

  • намазати пензлем, яка входить в комплект поверхню стінок;
  • залишити на 30 хвилин;
  • змити теплою водою.

SanitaR Мультисила – володіє чудовими очищаемыми здібностями, має доступну ціну.

Спосіб застосування:

  • нанести гель на поверхню;
  • дати вбратися 20 хвилин;
  • обробити жорсткою мочалкою і змити.

FABERLIK – від'їдає не тільки жир, але і іржу, пригорелую їжу.

Спосіб застосування:

  • губкою, змоченою засобом змастити духову шафу;
  • залишити на 5-30 хвилин;
  • добре змити водою.

СЛІД ЗНАТИ. Вищеперелічені кошти дуже ефективні, але мають різкий хімічний запах, користуватися ними слід дотримуючись техніки безпеки;

Спосіб четвертий

Нашатир. Дурнопахнущий, застарілий жир, можна легко видалити за допомогою нашатирю, для цього на ніч ретельно обробити стелю, стіни і дверцята шафи, а вранці промити теплою водою. Є ще один метод, розігрівають духовку до 70 градусів, на саму гору ставлять деко з нашатирем, під нього ємність з гарячою водою. Залишають на ніч, вранці, розбавивши спирт водою і миючим легко відмивають всю поверхню.

Спосіб п'ятий

Розпушувач для тіста. Необхідно внутрішню поверхню збризнути водою, засипати розпушувачем, через кілька годин жир абсорбується в грудочки, які легко видалити мокрою ганчіркою.

Правила догляду за духовкою

Щоб не витрачати багато часу на чищення духовки, слід не запускати і вчасно його мити. Предмети, які полегшують чищення:

  • щітка;
  • кисть;
  • паперові серветки, рушники;
  • жорстка мочалка;
  • гострий інструмент.

Невеликими щіточками зручно наносити засоби у важкодоступні місця, маленьким ножем можна зчищати пригорілі шматочки їжі (обережно, не пошкоджуючи поверхні), рушники знадобляться, щоб не забруднити підлогу. Серветки з мікрофібри добре видаляють залишки піни, бруду, ворсинок.

ПОРАДИ:

  • емальовані камери ні в якому разі не чистити твердими щітками і гострими предметами;
  • обробляючи хімічними препаратами духова шафа, намагайтеся не зачіпати нагрівальних елементів, вентиляторів, ущільнювальних гумок;
  • будь-який засіб повинен взаємодіяти з поверхнею не менше півгодини, інакше чистка буде не ефективною;
  • знімні частини слід мити окремо, миючі засоби для посуду;
  • при роботі обов'язково використовувати гумові рукавички;
  • в кінці роботи, протерти все насухо і залишити двері для провітрювання.

Якщо техніка не обладнана системою самоочищення, слід після кожної готування, поставити в неї деко з водою і додаванням будь-якого миючого засобу, включити на 30, 40 хвилин нижній жар, після чого пропарений жир легко віддаляється вологою ганчіркою.

ВАЖЛИВО: Не варто забувати про лицьовій панелі, саме вона надає гарний товарний вигляд духовому шафі. Якщо вона алюмінієва, то крапельки жиру, що потрапляють на неї, слід протерти рослинним маслом, а потім вимити миючим засобом. Для нержавійки підійде оцет, лимонний сік, емальована поверхня, навпаки, не терпить кислоти, під її впливом емаль поступово тоншає і облазить.

Регулярно доглядаючи за камерою і лицьовою панеллю духовки, можна надовго зберегти її зовнішній вигляд і робочі здібності, який з методів або засобів вибрати, кожен вибере для себе сам.