Розміри витяжки для кухні

На кухні під час приготування і після неї необхідно забезпечити нормальну циркуляцію повітря, щоб позбутися від побічних продуктів – пари, газу і запахів їжі. З цією метою застосовується електричне витяжний пристрій, що знаходиться, як правило, над плитою або варильної поверхнею. Його габаритні розміри підбираються виходячи з існуючих вимог СнИП, а також з обрахунку оптимальних параметрів потужності пристрою. Як підібрати відповідні розміри витяжки, щоб вона функціонувала ще й як вентилирующее пристрій, розповідається в цій статті.

Вимоги до витяжних систем для кухні

Основний параметр, на який слід орієнтуватися, підбираючи собі витяжку — продуктивність, безпосередньо пов'язана з потужністю. Придбати відповідне своїм смаковим уподобанням, але надто малопотужний обладнання – означає викинути гроші на вітер, дане рішення в корені невірно. При виборі оптимальної витяжки керуються нормами СнИП, в яких вказані наступні параметри:

  • продуктивність для електроплити з двома конфорками – 60 м3/год;
  • з трьома конфорками – 75 м3/год;
  • з чотирма конфорками – 90 м3/год;
  • для газової плити – 100 м3/год.

Варто врахувати, що габарити витяжки не прямо пропорційні її продуктивності, при її виборі слід керуватися паспортними даними, наведеними в інструкції, що додається.

Мінімальна продуктивність розраховується за наступною формулою:

P=12*S*H

Де P – продуктивність м3/год, S – площа приміщення, H – його висота. Коефіцієнт 12 вводиться згідно з нормами, встановленими СЕС.

По дизайну і розмірам вибір залишається за покупцем, головне, щоб пристрій відповідав вимогам пожежної безпеки.

Підбір ширини витяжки

Цей параметр впливає виключно на зовнішній вигляд приладу і мало пов'язаний з його продуктивністю. Сучасні пристрої виробляються шириною від 350 до 1200 мм, з габаритами в 35, 45, від 50 до 120 см з кроком 10 сантиметрів. Підбір розмірів зазвичай обумовлений габаритами плити або іншого пристрою, над яким вона монтується, і прив'язується саме до них. Крім того, керуються не розмірами всього корпусу, а конкретно витяжної поверхні.

Здебільшого розміри плит, отже, і витяжок залежать від квадратури кухні. Так, для кухонних приміщень квадратурою менше 12 м2, підходять невеликі плитки на дві конфорки, з робочою поверхнею 45 см, для більш просторих приміщень, до 18 м2, підійдуть вже 60-см плити.

Глибина пристрої

Даний параметр найбільше важливий для купольних і вбудованих варіантів пристрою. Для купольних витяжок оптимальний варіант рівних ширини і глибини пристрої, тоді як у вбудованих витяжок глибина варіюється в залежності від висувної частини. Монтуючи прилади такого типу, в першу чергу до уваги беруть габарити навісних шаф і дистанцію, на якій вони розташовані.

Яка потрібна висота для витяжки на кухні

Висоту приладу розуміють у двох ракурсах – висота самого пристрою і висота монтажу над плитою або іншим пристроєм.

Якщо говорити про геометричних розмірах, тоді відштовхуються від того, як високо розташована вентиляція, до якої приєднується пристрій, і як високі стелі. Якщо ж говорити про висоту над плитою, тут діє таке правило і типові вимоги:

  • для електроплити цей розмір повинен складати як мінімум 65 см;
  • для газової плити – 75 см;
  • для пристроїв із змінним в горизонтальній площині нахилом – 55 див.

При установці слід розташовувати пристрій правильно, воно не повинно знаходитися на рівні очей. При наявності сенсорного дисплея на ньому, висота підбирається так, щоб забезпечити комфортне його використання.

Оптимальні розміри вбудованих і підвісних витяжок для кухні

У сучасних багатоповерхівках стандартом де-факто стає використання приладів шириною 60 див. Сьогодні велика частина моделей, як підвісних, так і вбудованих, оптимізовані саме під цей стандарт. Розробляються моделі різних дизайнів, у тому числі похилі і кутові, що дозволяє кожному підібрати щось на свій смак.

 

Нерідко для витяжки вбудованого типу доводиться підбирати меблеву гарнітуру нестандартних розмірів, тому досить часті випадки, коли кухню доводиться виготовляти на замовлення. Це трохи дорожче, ніж придбати меблі типового розміру, зате з точки зору дизайну значно грамотніше.

При виборі пристрою, що грає роль очищає повітря і вентильованого пристосування, слід провести оцінку його продуктивності, вибравши більш потужну витяжку. У тексті вказувалося раніше, не завжди габарити є показником продуктивності. Тому, підбирати прилад треба, виходячи з його продуктивності, так і з того, як він впишеться у вже існуючий інтер'єр.