Що краще: сковорода гриль або електрогриль
Цінителі смачної і здорової їжі поважають гриль за те, що в процесі смаження не доводиться «топити» продукти в жирі. Ті, хто любить гарну подачу, по достоїнству оцінюють збуджують апетит золотисті смужки. А вже з тим, що приготовлені таким способом овочі, м'ясо і риба залишаються соковитими і корисними, не сперечаються ні кулінари, ні лікарі.
Електрогриль або сковорода гриль
Зміст статті
Коли ж приходить черга доповнювати свій кухонний арсенал цим винаходом, багато господинь виявляються в скруті. Сковорода гриль підкуповує порівняно невисокою ціною. Електрогриль дорожче, але прийшов він з професійної кухні, значить, і вміє більше. Обидва варіанти придатні для приготування унікальних страв, дають практично ідентичний результат. Але можливості у них різні.
Що може електрогриль
Йому під силу швидко і якісно прожарити великий стейк без застосування олії. На грилі можна запекти або згасити овочі, приготувати яєчню або морепродукти. Якщо поверхня комбінована, то робити це можна і одночасно. Апарат вміє підтримувати температуру готового страви. Кухареві необов'язково контролювати процес приготування продуктів — це зроблять програми.
Повністю замінити духовку або сковорідку электрогрилем не вийде, але ось знизити в них потреба — запросто.
З мінусів варто виділити громіздкість — навіть самі компактні настільні моделі вимагають відведеної під них місця. Висока вартість виправдана числом доповнень, функцій і режимів роботи. При покупці бажано звернути увагу на:
- знімні лотки для збору жиру — частково полегшують боротьбу з задимленістю;
- знімається робоча поверхня — зменшить трудомісткість догляду за приладом;
- можливість регулювання підйому кришки — розширює асортимент страв;
- розмір впливає на кількість одночасно приготованих порцій.
Функції і можливості сковороди гриль
Перевага і недолік цієї посуду — компактність. Сковорода гриль не вимагає відведення окремого місця для її зберігання, але і зможе одночасно приготувати більше чотирьох порцій. Форма виробу не впливає на його вага — всі варіанти якісної посуду важкі, що забезпечує рівномірний прогрів, але помітно ускладнює процес готування. Рифлене дно виключає контакт продуктів з жиром і соком, забезпечуючи збереження натурального смаку. Але зовсім без масла не обійтися — ребра гриля потрібно змащувати перед приготуванням, а всю сковороду — перед закладкою на зберігання.
При купівлі сковороди гриль важливо звернути увагу на висоту ребер — вона не може бути менше 5 мм, в іншому випадку посуд не впорається з покладеними на неї завданнями. Ще один момент — повинен бути передбачений отвір для зливу жиру, без якого важко акуратно видаляти надлишки соків, запобігаючи їх пригорання.
Необхідність контролювати процес приготування страв може зіграти злий жарт з початківцями кулінарами, адже не досмажити або спалити продукти дуже легко. Частково проблема вирішується, якщо сковорода обладнана знімною ручкою і поміщається в духовку — там можна задати температурний режим і час приготування.
Що ж вибрати
Обидва пристосування добре справляються з жаркою продуктів, які майже ні чим не відрізняються від таких, приготованих на барбекю. І сковорода і електрогриль потребують хорошої витяжки. На цьому їх схожість закінчується, і починаються впливають на вибір відмінності.
Електрогриль може одночасно приготувати більшу кількість продуктів і вміє робити це в автоматичному режимі. Він незамінний у великій родині, але незручний на маленькій кухні. А висока вартість робить покупку невиправданою, якщо готувати в приладі лише зрідка.
Сковорода гриль компактна і не вимагає спеціально відведеного місця для зберігання. Але і приготувати в ній багато не вийде. Ідеальне рішення для невеликих сімей, маленьких кухонь і кулінарів, не занадто захоплюються приготуванням страв на грилі.