Як розпалити мангал

З настанням теплої пори року багато спрямовуються на дачі або виїжджають на природу. Це чудовий спосіб відпочити і відволіктися від сірих буднів. Адже що може бути краще спілкування з близькими та друзями на свіжому повітрі, яке доповнюється смачною їжею, приготованою на вугіллі?

Але багато стикаються з труднощами під час розпалу мангалу, є незамінним атрибутом кожного пікніка. У цій статті ми розповімо, як швидко, правильно, а головне, безпечно розвести вогонь, і що для цього потрібно.

Чим можна розпалити мангал

Труднощі, викликані розведенням вогню, можуть доставити багато неприємностей або зовсім зірвати запланований пікнік. Щоб цього не сталося, необхідно знати, чим можна розпалити вугілля:

  1. Спеціальна рідина. На полицях господарських магазинів можна знайти спеціальні засоби для розведення вогню. Це може бути рідину чи гель. Багато хто вважає, що досить полити деревне паливо рідиною і кинути на нього сірник. Це неправильно, бо ви отримаєте лише яскраву вогняну спалах і кілька маленьких язичків полум'я. Рідину необхідно рівномірно нанести на всю поверхню палива і залишити на деякий час, щоб вона просочилася горючий матеріал. Після цього слід підпалити вугілля в декількох місцях. Якщо ви чуєте звуки, значить засіб вбралося не повністю.
  2. Газета. Можна скористатися старим дідівським способом і розпалити вугілля з допомогою звичайних газет. Для цього вам знадобляться кілька газет і пляшка. Папір потрібно обмотати навколо пляшки. Отриману конструкцію поміщають на дно жаровні, а навколо неї насипають деревне паливо. Після чого скляну тару потрібно акуратно вийняти, а газети — підпалити.
  3. Сухі дрова. Один з найпростіших способів розвести вогонь — спорудити невелике багаття із сухих дров. Для цього потрібно підготувати сухі тріски. Їх слід розмістити в кутку мангала або покласти поверх палива. Коли тріски досить добре розгоряться, зверху потрібно насипати горючий матеріал. Щоб прискорити процес, можна скористатися яким-небудь «опахалом». Це збільшить приплив повітря і тріски розгоряться швидше.
  4. Пальник. Є популярним варіантом для розпалювання мангалу. Пальник проста у використанні, не виділяє сторонніх запахів, а деревне паливо швидко розпалюється. Недоліком цього способу є вартість пальника.
  5. Сухий спирт. Речовина слід розмістити на дні мангала, а потім засипати вугіллям. Мінус цього варіанту — сухий спирт досить важко дістати.

Важливо! Категорично забороняється для розведення вогню використовувати бензин, спирт та інші легкозаймисті рідини. Під час горіння вони виділяють небезпечні летючі речовини, які не тільки зіпсують смак продуктів, але і можуть привести до отруєння!

Як правильно розпалювати мангал

На смак готового продукту безпосередньо впливають правильно підготовлені вугілля. Щоб розпалити мангал, дотримуйтесь алгоритмом:

  1. Вугілля слід висипати в мангал. Для цього знадобляться шматочки не більше 5 див. Якщо вам попалися великі шматки палива, їх слід подрібнити.
  2. Щоб розвести вогонь, слід скористатися одним з описаних вище варіантів. Якщо ви використовуєте спеціальну рідину, дотримуйтесь інструкції, зазначеної на упаковці.
  3. Через деякий час полум'я згасне. Це не означає, що вугілля готовий і можна приступати до приготування шашлику.
  4. За допомогою щипців угольки збираються в купку і роздуваються з допомогою «віяла». На вугіллі повинен з'явитися так званий сірий попіл.
  5. Якщо після цього вогонь знову не виникає, а жар горять досить яскраво, їх потрібно трохи подрібнити. Чим менше розмір, тим сильніше буде жар.

Довідка! Якщо вугілля був правильно підготовлений, то в денний час він здається вимерлим, але варто трохи подути, як він стає яскраво-червоним. Якщо ви проведете рукою над мангалом, то відчуєте рівномірний і сильний жар.

Після цього можна починати нанизувати м'ясо на шампури або розкладати його на спеціальній решітці і приступати до кулінарного дійства.

Довідка! Для надання готовим продуктам пікантності на вугілля перед самим початком смаження можна покласти кілька гілочок пряних трав: м'яту, шавлію, естрагон та інші.

Вибір вугілля для мангалу

Найпоширенішим видом палива для приготування шашликів є деревне вугілля. Він володіє цілим рядом достоїнств: не димить, дає рівний і інтенсивний жар, не виділяє шкідливих речовин. Крім того, його можна придбати в звичайному продуктовому магазині або придбати на вагу.

Якісне паливо повинно бути виготовлено з деревини — це може бути береза, осика, дуб та володіти наступними характеристиками:

  • щільною структурою, твердістю — при стисканні не розсипатися в руках;
  • темним, майже чорним кольором — якісний вугілля не повинен мати попелястого відтінку;
  • сухістю — не допускається найменшого потрапляння вологи.

Розміри шматочків не повинні перевищувати п'яти сантиметрів. Якщо попалися великі шматки, їх потрібно подрібнити.

На упаковці вироби повинна бути зазначена повна інформація про виробника, склад, країні походження. Перед покупкою перевірте термін придатності палива.

Навчитися правильно розпалювати мангал можна тільки на практиці. Але отримання необхідного досвіду в цьому випадку буде досить приємним, адже процес буде проходити в компанії друзів. Якщо ви будете слідувати простим рекомендаціям, то зможете порадувати близьких смачним, соковитим шашликом.