Чим відрізняється гриль від мангала?

Їжа, приготована на вогні, відрізняється особливим смаком і ароматом. Процес її приготування на відкритому повітрі теж приносить чимало задоволення. Для цього існують спеціальні пристосування: мангал і гриль. Далі розглянемо докладніше, чим вони відрізняються один від одного і чому їх порівнюють.

Простота або благородство

З початком сезону шашликів перед багатьма людьми стоїть непросте завдання: вибрати пристрій для приготування їжі. Деякі порівнюють їх з купівлею дешевої машини і моделі представницького сегмента.

Мангал вважається кращим другом для дачників і любителів простого відпочинку на природі. Адже розвести вогонь і поставити шампури з м'ясом здатний і недосвідчена людина. А навіть найпростіший гриль несе в собі певний елемент благородства і естетики.

Мангал

Довідка! Це пристрій являє собою металевий ящик на ніжках, має дві зручні ручки для транспортування.

Найбільшу цінність представляє мангал з чавуну. Матеріал здатний довго зберігати тепло і підтримувати температуру. Крім того, якісний виріб може прослужити достатньо довго.

У традиціях східних країн мангал – це звичайний вид жаровні. Спосіб готування там теж відрізняється від європейського. На дно пристосування встановлюють страву з жаростійкою глини з гарячим вугіллям, а зверху ставлять таганок з м'ясом.

Гриль

Являє собою більш складну установку. Адже не випадково навіть у сучасних кухонних плитах є така функція. В магазинах можна знайти величезний асортимент грилів. Бувають і електричні конструкції. Є різні марки з цікавим дизайном, набором функцій і відповідними аксесуарами.

Довідка! У традиційному варіанті гриль – чаша округлої форми, що має металеву решітку. У більшості випадків це статусна річ, користуватися якою – справжнє задоволення.

Гриль використовують для приготування стейків з м'яса, курки і сосисок, а також для обробки овочів і риби.

Відмінності

Спробуємо дати порівняльну характеристику розглянутих пристосувань.

Гриль має зручну решітку, яка дозволяє розкласти продукти по всій поверхні.

Можна більш раціонально використовувати простір і смажити різні за розміром шматки м'яса і інших продуктів. Для мангалу грати можна придбати окремо, але частіше обмежуються набором шампурів.

Мангал має більш просту збірку. Є навіть одноразові бюджетні варіанти, які після використання можна викинути.

Вартість гриля набагато вище.

В мангалі жар на продукти йде збоку і знизу. Подачу повітря йде лише через невеликі отвори в стінках короба. Тому вугілля поступово остигають, і людині доводиться розмахувати над мангалом віялом або чимось в цьому роді. В грилі доступ повітря регулюється конструкцією, а температура розподіляться рівномірно. Для поліпшення смакових характеристик продуктів рекомендується використовувати кришку.

Важливо! Їжа, приготована на грилі, буде смачною і корисною, з обмеженою кількістю солі і жиру.

Чому їх порівнюють?

Порівнюють ці два пристосування тому, що вони мають однакове призначення: застосовуються для приготування їжі на відкритому вогні. Однак на цьому їх схожість закінчується, так як спосіб готування і якість готових страв абсолютно різні.

Перед покупкою варто вирішити для себе пріоритетні завдання. Гриль – це вкладення грошей, можливо, на кілька років. Приготування їжі на ньому – ціла філософія правильного харчування та здорового способу життя.

З мангалом все набагато простіше, він навряд чи здивує цікавим дизайном і якістю иподойдет, якщо шашлик – далеко не часте і спонтанне задоволення.

Довідка! На відміну від мангала, для готування на грилі м'ясо можна попередньо не маринувати.

Порадувати себе і своїх близьких смачною їжею, приготованою на вогні, досить просто. Кожна людина в залежності від своїх можливостей і побажань зможе підібрати для себе мангал або гриль. Не розбирається в кулінарних вишукуваннях людина навряд чи зможе розрізнити м'ясо, приготоване з допомогою різних приладів.