Вертикальний мангал для шашлику своїми руками
Хоча таке блюдо, як шашлик, має східне походження, всі ми просто обожнюємо м'ясо, приготоване таким чином, навіть не знаючи, яка країна є йому батьківщиною. Та й визначити це складно, так як практично в кожній з тюркомовних країн є співзвучне назва цієї страви.
Можна стверджувати лише одне: для його приготування потрібно мангал. Ім'я його винахідника також невідомо. Знаємо лише, що вугілля повинні знаходитися внизу, а м'ясо слід розмістити над ними. А ось народний «лівша» А. П. Логінов взяв і спростував цю аксіому, винайшовши вертикальний мангал. Для чого? Просто його дружина − прихильниця здорової їжі, а за деякими відомостями, їжа, приготована на відкритому вогні, шкідлива для організму.
Особливості вертикального мангалу
Зміст статті
Незалежно від свого зовнішнього вигляду, всі класичні мангали працюють за наступним принципом: над вугіллям на шампурах розташовують шматки м'яса. Танучий жир падає на розпечене вугілля і насичує дим бензапіреном. Це дуже сильний канцероген, який шкідливий для організму.
Особливістю вертикальної конструкції мангалу є те, що при такому розташуванні дим не просочує шматочки м'яса.
Зовні такий мангал виглядає як короб, всередину якого встановлена сітка для палива. Дим разом із шкідливими речовинами, піднімаючись вертикально вгору, не стикається з м'ясом. Самі шампури розташовані по центру навколо жаровні.
За рахунок деякій віддаленості від вугілля м'ясо підсмажується з тієї сторони, яка безпосередньо повернена до жаровні.
В якості палива можна використовувати не тільки дрова, але і готові вугілля.
Шампури встановлюються кріплення, які знаходяться на боковинах. Від контакту з паливом їх захищає решітка. Над самою жаровнею можна розмістити платформу, встановити на неї чайник або каструлю і поєднати приготування двох страв.
Нижня частина конструкції виконується у вигляді решітки. Саме на ній розташований пальне (дрова чи вугілля). Розміри осередків не повинні допускати випадання вугілля. Таку можливість має лише зола.
У нижній частині встановлюється піддон для збору жиру.
Довідка! Так як на м'ясо воздействют жар і гаряче повітря процес приготування займає не дуже багато часу, а саме м'ясо прожарюється рівномірно.
Стікає жир накопичується в піддоні. За рахунок цього він не горить, від нього не утворюється кіптява і дим. М'ясо має характерний для цієї страви аромат, а поверхня мангала не покривається нагаром.
На відміну від мангала горизонтальної конструкції, подібне розташування має ряд позитивних якостей:
- Нешкідливість готового страви. За рахунок конструкції мангал дозволяє розташувати м'ясо поза контакту з вогнем, що запобігає попадання диму на продукт. Незважаючи на те, що м'ясо знаходиться у віддаленні від вугілля, ефект прожарювання досить високий, незалежно від кількості вугілля. М'ясо готується під дією тепла, що йде від корпусу і диму.
- Підвищена місткість. Особлива конструкція мангалу дозволяє закріплювати шампури відразу з усіх сторін. Якщо жаровня має великі розміри, то є можливість одночасно завантажувати до семи кілограмів м'яса.
- Багатофункціональність. Одночасно можна готувати кілька страв: безпосередньо шашлик, а на встановленою зверху платформі можна готувати і інші.
- Унікальність конструкції. Пластини для установки шампурів мають спеціальні пази, які дозволяють змінювати відстань від жаровні.
- Пожежна безпека. Вугілля відокремлені від продукту сіткою, що виключає можливість переміщення вогню на сусідні предмети.
Виготовлення вертикального мангалу своїми руками
При наявності певних навичок, вільного часу і місця, де будуть проводитися роботи, подібну конструкцію можна виготовити самостійно. При цьому такий незвичайний мангал не потребує інженерної освіти, а от вміння працювати з УШМ і зварюванням не буде зайвим.
Закритий варіант
Для роботи можна використовувати самі різні матеріали. Чавун − стійкий до зносу, але його важко обробляти. Оцинкована сталь красиво виглядає, але, коли температура стає дуже високою, може виділяти шкідливі речовини. Втім, досягти такого нагріву під час смаження шашлику малоймовірно. Найбільшого поширення набула нержавіюча сталь. Багато виробники визнають її як самий відповідний матеріал, так як їй не страшні температурні скачки. Нижче представлена схема № 1.
Роботу слід починати з підготовки креслення. Це дозволить уникнути помилок з розмірами і правильно обчислити пропорції. Сторони зовнішнього короби краще робити трапецієподібними. Товщина сталі може бути від двох до чотирьох міліметрів. Але більш правильним буде діапазон від трьох до п'яти міліметрів.
Тонкий метал піддається деформації і вже за три роки використання повністю обгорить. Його добре застосовувати для розробки компактного, переносного мангалу. Товста сталь робить конструкцію важкою, але збільшує міцність і продовжує експлуатаційний строк до десяти і більше років.
Звужена в нижній частині і має розширення вгорі конструкція дає можливість швидко встановлювати шампури. Та й спостерігати за процесом приготування буде набагато легше. Важливий момент такого варіанту конструкції − економія пального матеріалу. Зварювати боку, потрібно під кутом сімдесят п'ять градусів.
Увага! Висота кожної сторони повинна дозволяти встановити шампур на всю довжину, починаючи від ручки і закінчуючи кінчиком. Жало має спиратися на дно або для нього повинні бути передбачені отвори.
Для того, щоб шампури могли триматися, по периметру верхньої частини наварювалися планки. Можна, загнувши краї короба, зробити прорізи, в яких і будуть розміщуватися шампури. Відстань між прорізами повинно бути не менше шести сантиметрів. Якщо прорізи досить великого розміру − це дозволить регулювати відстань між жаровнею і шампуром. Нижче − схема №2.
У процесі приготування шампури можна міняти місцями. Ті, на яких м'ясо менш просмажене, розташовуйте ближче до центру, а де воно вже дійшла до кондиції − по кутах. Справа в тому, що жар всередині мангалу розподіляється нерівномірно. У центральній частині він сильніший, а по кутах слабкіше.
Зібрати короб − лише частина справи. Необхідно ще зробити сітку, в яку буде завантажуватися горючий матеріал. Вона повинна розташовуватися в самому центрі. Розміри осередків повинні бути такими, щоб вугілля не випадали і не утруднювало рух повітряного потоку.
Висота паливної частини мангалу повинна відповідати коробу і мати рівні з ним пропорції. Але розмір повинен бути менше в два рази. Зовнішній кожух від «топки» повинен знаходитися на відстані не менше двадцяти сантиметрів.
Увага! Мангал повинен підніматися над землею на такому рівні, щоб було зручно з ним працювати.
На відміну від неіржавіючої сталі, звичайний метал необхідно пофарбувати. І якщо для своєї конструкції ви вибрали саме такий матеріал, то не полінуйтеся нанести і акриловий лак, який здатний протистояти волозі.
Якщо виріб не буде пофарбовано, то дуже скоро на ньому утворюється іржа, воно прослужить недовго. Внутрішню поверхню не має сенсу фарбувати, адже ніяка фарба не зможе протистояти сильному жарі, а ось зовнішні поверхні − необхідно. Це захистить від корозії і дозволить конструкції органічно виглядати в будь-якому навколишньому просторі. Фарба повинна бути екологічно безпечною і термостійкою.
Відкритий варіант
Вертикальні мангали можуть не мати зовнішнього корпусу. Таку конструкцію краще зробити розбірний, щоб її можна було взяти з собою на пікнік. Центральна частина, як і в закритому варіанті, призначена для палива. Ось тільки на неї необхідно закріпити планки з виїмками для установки шампурів.
Шампури на цих планках будуть розташовані класичним способом — горизонтально. Але нешкідливість мангалу буде збережена. Вогонь знаходиться в стороні від м'яса, а не безпосередньо під ним. Така конструкція може бути як одностороннім, так і двостороннім. Ось тільки обертати шампури потрібно частіше, щоб м'ясо рівномірно прожаривалось з усіх боків. Схема №3.
Довідка! Нерівномірний розподіл температури в такому мангалі можна зробити додатковим плюсом. По кутах розташуємо рибу або овочі, а в центральній частині − м'ясо.
Недолік такого мангалу − більш тривала процедура приготування. Адже вугілля знаходяться у віддаленні від продукту. Та й сила звички грає свою роль. Багато любителів шашлику будуть проти такої конструкції. Який же шашлик без серпанок?!