Види мангалів

Мангал являє собою одне із самих перших винаходів для приготування їжі. З плином часу удосконалювалися матеріали, видозмінювалися і створювалися нові конструкції, однак принцип дії залишився незмінним. Шматочки м'яса, риби або овочів нанизують на шампур і розташовуються над джерелами спека, найчастіше над вугіллям − таким чином їжа добре прогрівається всередині і покривається хрусткою скоринкою зовні. Залежно від своїх характеристик і подальших цілей застосування, мангали поділяються на кілька різновидів.

Переносний мангал

Він відрізняється наступними робочими характеристиками:

  • простота в збірці;
  • відносно невелика вага;
  • компактність − такий пристрій можна без праці розмістити в багажнику машини, щоб відправитися в заміську поїздку.

До його недоліків відноситься невелика функціональність і недовгий термін експлуатації. Як правило, переносні мангали виконуються із сталевих листів, при цьому виробником зазвичай враховується баланс між товщиною металу і загальною масою − це необхідно дотримуватися при самостійному виготовленні. Занадто тонка листова сталь може бути схильна до деформації, а надто товста збільшує масу і габарити, що може привести до складностей при транспортуванні.

Пересувний мангал

Такий варіант являє собою нерозбірну конструкцію більших розмірів, ніж попередня. Він може доповнюватися колеса для зручності переміщення по місцевості, що особливо актуально при змінному вітрі, коли необхідно відсунути пристрій так, щоб дим не потрапляв на відпочиваючих.

Крім того, він може бути оснащений надають йому естетичний зовнішній вигляд декоративними кованими деталями, завдяки яким такий пристрій стане справжньою прикрасою дачної ділянки або заміського будинку. Такий мангал може бути забезпечений столом для оброблення м'яса та підставкою під дрова.

Стаціонарний мангал

Являє собою масивну конструкцію, встановлену на фундаменті. Вона може бути:

  • цегельної;
  • кам'яної;
  • металевої (сталевої або чавунної);
  • із змішаних матеріалів.

Такий пристрій може виконувати функції малої архітектурної форми, поруч з ним можна розташувати зону відпочинку, меблі і місце для дров і посуду.

Довідка! Стаціонарний мангал можна обладнати навіс для захисту від опадів чи сонця і димарем.

Электромангал

Він може мати компактні розміри і використовуватися в якості переносного варіанти, а також випускатися у вигляді стаціонарного пристрою. Пристрій працює від розетки або батарейок, тому може застосовуватися не тільки на відкритому повітрі, але і на закритій веранді, лоджії.

Довідка! Створення необхідного спека забезпечує кварцовий або закритий трубчастий електричний нагрівач.

Оскільки при користуванні таким пристроєм не застосовують вогонь і жар, їжа з электромангала навряд чи припаде до душі любителям «димного» присмаку. Багато електричні моделі мають функцію автоматичного обертання шампурів, тому такий пристрій є одним з самих зручних в експлуатації з усіх перерахованих видів мангалів.

 

Одноразовий

Такий мангал виготовляється з тонких листів алюмінію з перфорацією і встановлюється на спеціальні ніжки. До готовим «магазинним» комплектам зазвичай додаються вугілля, решітка, шпажки і пакет для сміття.

Цей пристрій ідеально підійде тим, хто нечасто вибирається за місто. Воно легко збирається, тому одноразовий мангал − прекрасний варіант для новачків. Жар в ньому може зберігатися протягом трьох годин і більше.

Газове пристрій

Його рідко набувають для побутового використання, частіше воно є атрибутом мереж громадського харчування, оскільки на ньому можна готувати шашлики та інші страви максимально швидко та у великій кількості.

У побуті цей вид мангалів не популярний через масивності і складності в експлуатації, оскільки поводження з ним вимагає регулярного придбання газових балонів і наявності навичок по їх установці.