Можна ставити в духовку емальовану каструлю

Кожна господиня хоче бачити у себе на кухні красиві і зручні каструлі, які ще і прослужать довго. Багато самою безпечною для здоров'я вважають емальований посуд.

Особливості емальованого посуду

Емальований посуд зроблена способом штампування з чавуну або сталі. Для створення шару емалі спочатку на металеву заготовку наносять шар міцної грунтовки, який пристає до металу. Потім наноситься другий шар, за складом нагадує склокераміку. Таке покриття зберігається багато років.

Такі каструлі подобаються господиням не тільки міцністю, але і прекрасним зовнішнім виглядом. Набори емальованого посуду, якість якої перевірена часом, відрізняються різноманітною кольоровою гамою. Серед них можна вибрати колір, який ідеально впишеться в колірне оформлення кухні.

Довідка! Багато господинь вважають, що в красивою посуді і їжа смачніше. Особливо гарні такі каструлі для приготування наваристих і ароматних супів та борщів.

У такому посуді можна:

  • готувати перші та другі страви;
  • зберігати їжу в холодильнику;
  • варити варення, компоти;
  • квасити капусту;
  • солити гриби;
  • варити маринади і розсоли.

До того ж, за нею легко доглядати, та й коштує вона недорого.

Але є у неї і свої недоліки, які слід враховувати:

  • каструлю треба берегти від падінь і ударів, так як емаль може відколотися, і тоді каструлю доведеться викинути;
  • при готуванні густих страв їжа не пригорає навіть при безперервному помішуванні;
  • у такому посуді не можна довго зберігати їжу з додаванням оцту — від цього емаль може потемніти;
  • покриття тріскається від різких перепадів температур.

Придатна емальований посуд для духовки

Ми, навіть не замислюючись, користуємося в духовці емальованими листами. Значить, і інший посуд з емальованою поверхнею підійде для духовки, тим більше, що метал, з якого вона зроблена, здатний витримати високі температури, а ось покриття вимагає більш дбайливого ставлення. Тому досвідчені господині знають деякі особливості її застосування:

  1. Вважається, що температура духовки, в якій стоїть каструля, повинна бути не більше ніж 250° C, але краще підтримувати її в межах 200° C.
  2. Перед тим, як поставити посуд в гарячу духовку треба розігріти її на плиті, додавши трохи води, або каструлю холодну ставити в холодну духовку, щоб нагрівання розподілявся поступово і рівномірно.
  3. Перед тим, як поставити в духовку, треба заповнити каструлю по максимуму, залишивши трохи вільного місця для кипіння рідини.
  4. До такої посуді пригорає тісто, тому використовувати її для випічки не рекомендується, крім як для паски або ромової баби, які добре піднімаються і заповнюють всю поверхню.
  5. Якщо на емалі є невелика подряпина, то користуватися такою посудом безпечно, але не можна ставити в духовку посуд з відколотою емаллю − це може викликати попадання в їжу фарби або часток металу.

Як правильно доглядати за емальованому каструлею

Емальований посуд вважають довговічною. Але щоб це дійсно було так, важливо знати, як правильно за нею доглядати. Ось деякі поради досвідчених господинь, які рекомендується використовувати при догляді за емальованою поверхнею:

  • купивши нову каструлю, для початку прокип'ятіть в ній воду, додавши на 1 л води 2 столові ложки соди;
  • намагайтеся не кип'ятити в емальованому посуді з поверхнею молоко, не готувати в ній молочні супи та каші, так як молоко завжди пригорає до дна, як би ви не заважали його, а емаль вище рівня рідини може тріснути від нерівномірного нагрівання;
  • ніколи не наливайте в нагріту каструлю холодну воду, так як це може призвести до пошкодження емалі;
  • не використовуйте ложки, ополоники, зроблені з металу, для розмішування їжі − це викликає появу подряпин;
  • не ставте гарячу каструлю під кран з холодною водою, краще спочатку дати їй охолонути;
  • не тріть емальовану поверхню жорсткою щіткою із застосуванням порошків, не зчищайте залишки їжі ножем − це може викликати появу тріщин і знос емалі;
  • якщо все-таки виникла необхідність почистити каструлю, то кращим помічником буде оцет: заповніть її водою, додавши оцту з розрахунку 5 столових ложок на 1 л води, дайте закипіти, а потім вимийте каструлю;
  • якщо з'явилася необхідність відбілити внутрішню поверхню каструлі − прокип'ятіть неї шкірку від яблук або груш, і ваша каструля засяє колишньої білизною;
  • для очищення залишків пригорілої їжі на проблемне місце нанесіть кашку з питної соди і дайте вистоятися, після чого вимити з миючим засобом;
  • використовуйте для миття емальованому начиння посудомийну машину, яка надійно змиває всі забруднення.

Якщо бути уважним до застосування посуду з емальованою поверхнею і слідувати корисних рекомендацій, то вона буде довго радувати вас приємним блиском і смачними стравами, приготованими в ній.