Мангал з цегли своїми руками

Мангал — не просто пристрій для смаження м'яса на вогнищі, це неодмінний атрибут культурного відпочинку на вашій ділянці. На ньому можна не тільки смажити м'ясо, але і готувати інші страви. Коптити продукти, варити юшку, запікати овочі і т. д. Подібну будову послужить додатковим прикрасою всієї ділянки, тому підходити до розробки проекту слід грунтовно і обдумано.

Вибір місця для мангалу

Вибираючи місце для будівництва мангалу, слід розуміти, що тут не просто буде смажитися м'ясо. Навколо повинна бути майданчик для відпочинку. Поблизу нього можна розташуватися на шезлонгах, поставити стіл. Посидіти з друзями за келихом крижаного пінного напою. Не думається, що у ваші плани входить будівництво мангалу, використання якого не несе комфорту. При виборі майданчика для майбутнього мангалу необхідно враховувати деякі правила:

  • розташовуватися мангал повинен поруч з місцем для відпочинку;
  • повинна бути спеціально підготовлена і рівна майданчик;
  • необхідно мати хороший підхід до пристрою, по можливості не один;
  • поруч повинна бути вода;
  • потрібен захист від опадів;
  • конструкцію слід розташовувати подалі від культурних насаджень.

При виборі місця слід врахувати напрям вітру.

Важливо! Так як вуличний мангал — джерело пожежної небезпеки, його слід розташовувати подалі від будівель, а також від паркувального майданчика.

Проектування цегляного мангалу: види і схеми

Замовляти будівництво мангалу на дачі — задоволення не дешеве. Однак якщо руки ростуть з потрібного місця і є хоч якийсь досвід в роботі з цеглою, то цілком можна самостійно побудувати нескладний мангал. Необхідні елементи обов'язково слід передбачити заздалегідь. Про коптильні, грилі, казані варто подумати перш, ніж буде покладений перший цегла. В інтернеті дуже багато різних креслень.

Увага! Проектування − відповідальний момент. Багато любителів відпочинку на природі, збираючи мангал, зовсім не використовують креслення. Конструкція, яка виходить в результаті, придатна лише для вирощування в ній кольорів. Звичайно, непоганий результат, але сенс був інший. При виборі проекту відштовхуйтеся від розмірів майбутньої конструкції, а на це вплинуть і розміри ділянки. Розмір топливника проектуйте, виходячи з кількості їжі, яку плануєте одночасно готувати.

Довжина топливника дорівнює ста сантиметрам. Такої довжини цілком вистачає на десять шампурів. Завширшки — досить 62 сантиметрів. Майданчик для смаження повинна бути трохи вище пояса того, хто буде головним по шашликів. Так як стаціонарний мангал — це прикраса ділянки, не забудьте врахувати, це проектуючи конструкцію і вибираючи місце для установки. Зворотний бік встановіть так, щоб її не було видно або задекоріруйте, але не забудьте про пожежну безпеку.

Мангал простої конструкції своїми руками

Фундамент — основа будь-якої будівлі. Навіть така невелика конструкція, як наведений нижче мангал, вимагає хорошої опори. Як не крути, а фундамент треба буде залити. Він може бути стрічковим або плитковим. Природно, що плита більш надійна, зимові морози їй не страшні, а значить, і будова не постраждає.

Фундамент під мангал, має перевищувати його габарити приблизно на п'ятнадцять сантиметрів. Першим ділом потрібно видалити дернину. Якщо виникає необхідність, то робиться невеликий котлован глибиною до 15 сантиметрів, який засипається щебенем і утрамбовується. Якщо є можливість, то для цих цілей краще використовувати віброплиту.

В залежності від вибраного типу фундаменту збирається опалубка. Щоб не думати про міцності — краще зробити армований фундамент. Для цього можна використовувати прутки. Бетон для фундаменту — М200.

Якщо, поки йде будівництво, температура повітря тримається на позначці приблизно плюс двадцять градусів, то вже через тиждень після заливки фундаменту можна продовжувати роботу. До цього часу бетон має майже 50 % міцності.

Настав час укласти гідроізоляцію. Спершу укладаємо руберойд чи інші рулонні види гідроізоляції. Зверху покриваємо рідким гідроізолюючим складом. Тепер можна починати укладати цеглу.

Проект цього вуличного мангалу настільки простий, що, навіть якщо немає досвіду, його легко буде скласти. Зовні він виконаний у вигляді літери «П». Складається з двох частин — самої жаровні і розташованого поруч столика. У конструкцію легко вносити зміни. При бажанні можна додати додаткову секцію, розміри по ширині легко змінюються, глибину також можна модифікувати. Якщо плануєте готувати багато шашликів, можна викласти два виступи під решітки.

Стандартні розміри такі:

  • завширшки — 180 сантиметрів;
  • у глибину — 90 сантиметрів;
  • у висоту — 100 сантиметрів.

Для кладки мангалу підійде не тільки шамотна, але і повнотіла цегла. Всього знадобиться 202 штуки.

Нижня частина викладається з застосуванням цементно-піщаної суміші. Пропорції повинні бути один до трьох. Можна додати одну частину вапна. Вище п'ятого ряду вже буде йти нагрівання. Здесьвместо цементу використовуються глина і пісок. Готовий розчин повинен нагадувати сметану. Тільки не ту, що в магазині, а нормальну домашню сметану.

Для отримання рівної кладки потрібно натягнути шнур і по ньому викладати. При цьому не варто забувати перевіряти не тільки ряди, але і всі цеглини за допомогою будівельного рівня. Вертикальність рядів перевіряють за допомогою виска. Його можна придбати готовий, можна зробити і самостійно. Схил − це звичайна мотузка з прив'язаним на кінці вантажем. Точність кладки по вертикалі можливо і рівнем перевірити, але слід мати на увазі, що у нього є похибка.

Схема порядовки цієї конструкції елементарна і питань не викличе. Якщо опадів немає, мангал потрібно витримати чотири дні, після чого можна поступово розпалювати в ньому вогонь. Два дні слід протоплювати обережно. Закладати тонкі дрова. А вже потім можете і засмажити шашлики.

В чому особливість споруди мангала в альтанці: покрокова інструкція

Якщо хочете розмістити цегляний мангал всередині альтанки, варіант, описаний вище, не годиться, так як конструкція буде джерелом диму в приміщенні. Тут потрібен інший підхід, а саме − конструкція з трубою для витяжки. І хоча такий мангал складати трохи складніше, але впоратися можна. Розглянемо досить просту порядовку, з якою ви впораєтеся самостійно, не залучаючи сторонні сили.

Середній розмір конструкції:

  • ширина 150 сантиметрів;
  • глибина 75 сантиметрів;
  • загальна висота 217,5 сантиметрів (без труби).

Холодну частину можна класти керамічною цеглою. Зону топки слід викладати шамотною цеглою.

До одинадцятого ряду використовується суміш цементу з піском, а далі глина і пісок. Шви повинні бути не більше семи міліметрів в товщину. Це важливо.

В конструкцію входить три відсіки, де можна скласти дрова, вугілля або інше паливо. Зона топки починається з дванадцятого ряду. Це місце для вогню, встановлення решіток і стійок для шампурів.

Так як у цієї конструкції більш складна порядовка, потрібно пояснити ситуацію. Перший ряд кладеться на рівні підлоги альтанки.

Чотири ряди повинні мати перев'язку. Це буде місце під дрова. Поверх п'ятого ряду кладуться три металеві смуги. Товщиною вони повинні бути в три міліметри, а завширшки п'ятдесят міліметрів. На них вкладається шостий цегляний ряд. Як шостий, так і сьомий укладаємо строго за схемою.

Починаючи з восьмого ряду, викладаємо камери для різних дрібниць. За швами потрібно уважно стежити. Вони не повинні збігатися з попередніми рядами. Цим досягається міцність кладки. Де вимагає схема, цегла потрібно обрізати. У хід йдуть не тільки половинки, але і четверту частини.

У одинадцятого ряду немає стінки, але на нього знову потрібно укласти металеві смуги. Дванадцятий ряд буде трохи більше за інших. Задня стінка однакова з попередніми, а спереду він буде виступати на три сантиметри.

Тринадцятий ряд суцільний. На нього ставитиметься жаровня.

Дійшовши до двадцять другого ряду, почніть використовувати шамотна цегла. Тут вже буде передня стіна відвідної труби дим, знадобиться куточок. Цей ряд буде найбільше за розмірами: у передній частині цеглу виступають на три сантиметри над куточком. Далі ще ширше, потім поступово зменшуємо. З кожним поруч йде зменшення каналу для диму. Починаючи з тридцятого ряду формуємо трубу. Її потрібно підняти над дахом не менше, чим на півметра. Зводячи трубу, чергують тридцятий і тридцять перший ряд.

Варіанти додаткового оснащення простого мангалу

Якщо виникне бажання доповнити конструкцію іншими елементами, то потрібно підготувати необхідні креслення. Будь додатковий елемент ускладнює проект, тому не виключено виникнення помилок. Найчастіше в конструкціях зустрічаються обробні столи, місце для мийки, жарочна плита.

Стіл для оброблення

Додати в конструкцію мангалу стіл для оброблення, досить просто:

  • для цього потрібно подовжити задню стінку — ускладнюється перев'язка з центральною стійкою;
  • конструкція доповнюється ще однією стіною;
  • на цю стіну кладеться стільниця.

Розміщувати стіл для оброблення можна з будь-якої сторони, головне, щоб було зручно.

Жарильна плита

Крім шашликів, іноді потрібно приготувати та інші страви, які вимагають застосування каструль або сковорідок. Виникає потреба додати в конструкцію жарочную поверхню.

Досягти цього можна за допомогою наступних кроків:

  • конструкція, починаючи з нижнього ряду, подовжується;
  • зводиться стінка з отвором для топки;
  • жарильна плита доповнюється кільцями з чавуну, що дозволяє регулювати нагрівання.

Мийка

Доповнить конструкцію мийка. До неї можна підвести водопровідну трубу, а можна просто встановити ємність для води.

Підведення труби до миття ускладнює експлуатацію, так як це вимагає повного зливу в зимовий період і консервації системи.

Працюючи над мангальної зоною, головне −набратися терпіння, бути уважним і проявити фантазію. Завжди можна придумати і побудувати щось своє, чого точно не буде ні в кого іншого.